maritbet girişmaritbet
100. yıl dünyanın zirvesini Çanakkale'ye taşıdı

100. yıl dünyanın zirvesini Çanakkale'ye taşıdı

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde dünya liderleri, yerli ve yabancı turistler kente akın etti.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümünde gerçekleştirilecek törenler için 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuk Çanakkale'ye geldi. 

ÇANAKKALE'DE TÖREN BAŞLADI

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü törenlerinde ilk anma Mehmetçik Anıtı'nda başladı. Törende önce Kur'an sonra da şehit askerler için Fatiha okundu.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra İngiltere Prensi Charles kürsüye gelecek. Anma törenlerine 17 devlet başkanı ve 5 başbakan katılıyor.

Törende önce Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Prens Charles anıta çelenk bıraktı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. İstiklal Marşı'nın ardından Kuran-ı Kerim okundu.

İNGİLTERE PRENSİ: BİR GÜNLÜK ATEŞKESTE BİR PRENS ŞÖYLE YAZMIŞTI...

Duanın ardından İngiltere Prensi Charles kürsüye geldi. İngiltere Prensi konuşmasında şunları söyledi:

Cesaretle dövüşen ve canlarını veren askerleri şereflendirmek için sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum. Çatışmanın her iki tarafındaki insanlar hayatın çok farklı noktalarından geliyorlardı ancak başka bir dünyanın içinde buldular kendilerini.  1915 yılında her iki tarafın da kaçamayacağı savaşlarla, silahlarla, hastalıklarla mücadele ettiler. Bugün, biz buradaki insanların kahramanlığını ve insanlığını hayranlıkla hatırlamamız gerekiyor. Şehirlerini, köylerini bırakıp canlarını feda ettiler. Böylesine büyük rakamlarda bu kadar büyük kayıplar daha önce yaşanmamıştı.

1 günlük ateşkeste bir er şöyle yazmıştı: Bir Türk gördüm ona konservemi verdim, o da bana kendi yiyeceğini verdi. Onlara saygımız çok büyüktü diye yazmış. Bütün orduda saygı vardı düşmana. Bugünün hatıralarından birini bir Avustralyalı bir asker yazmış. Bir Türk subayın sözlerini hatırlıyor. Tarafların ölüleri topladığı günde konuştuklarını yazmış.  En barışçıl insan bile vahşeti tanır en vahşi insan bile gözyaşlarını tutamaz. Dünyanın birçok bölgesinde çatışmalar devam ediyor. Utanç ve pişmanlıkla iki dünya savaşında yaşanan kayıpların hala insanların hoşgörüsüzlüğü ile nefreti ile insanlar arasında bölünme ve çatışmayı devam ettirdiğini görüyoruz. Bu konuda hepimize sorumluluk düşüyor. Liderler, halklar ve topluluklar olarak nefrete karşı uyumluluğun yaratılması için birlikte çalışmalıyız ki böyle savaşlarda hayatını kaybetmiş insanların anısını şereflendirebilelim.

Erdoğan'dan Ermenice mesaj!

Şuan Çanakkale'deki törenlerde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarının 100. yıldönümünde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenen ayine de bir mesaj gönderdi. Erdoğan'ın 1915 olaylarını anma ayini dolayısıyla hem Türkçe hem de Ermenice olarak gönderdiği mesaj da; 

Ermeni vatandaşlarımız için özel bir anlam taşıyan bu günde, Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden tüm Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarına ve torunlarına taziyelerimi sunuyorum.

İnsanlığın en büyük felaketlerinden olan Birinci Dünya Savaşı'nda,  Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde de her milletten milyonlarca insan ebediyete intikal etti. Osmanlı Ermenilerinin dünyanın her yerindeki torunlarına gönül kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu da bilmenizi istiyorum.

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

CUMA PROTOKOLÜ UYGULANDI

"Cuma protokolü"nün uygulandığı törende iki ayrı program hazırlandı. 

İlk programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve törenlere katılan Müslüman siyasetçiler, Yahya Çavuş Şehitler Camii'nde Cuma Namazı kıldı.

çanakkale

Cuma namazı programına katılmayan siyasetçiler için ise ayrı program hazırlandı. Aralarında İngiltere Veliaht Prensi Charles, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet Başanı Gjorge İvanov ile Avustralya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya Başbakanları'nın olduğu Müslüman olmayan lider ve siyasetçiler için ise, Savarona yatı ile bir boğaz turu yapıldı.

YABANCI KONUKLARA FERİBOTTA ÖĞLE YEMEĞİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü anma törenlerine katılmak üzere Çanakkale'ye geldi. Çavuşoğlu, törene katılmak üzere gelen yabancı konuklarla birlikte feribotla Gelibolu yarımadasına geçti. Yabancı konuklar öğle yemeğini feribotta yediler. 

çanakkale

ÇANAKKALE'DE SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü sebebiyle kente gelen siyasetçiler yanı sıra çoğunluğu Avustralyalı ve Yeni Zelandalılardan oluşan yabancı turistler ve gazeteciler, feribotlarla Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Eceabat ilçesine geçiyor.

Etkinlikler dolayısıyla polis ekipleri, geçişlerin yapıldığı Çanakkale Feribot İskelesi'nin çevresindeki yüksek binalar ve iskelede geniş güvenlik önlemi aldı. İl Emniyet Müdürlüğü ile özel şirketlere ait çekiciler, güvenlik gerekçesiyle iskele civarındaki motosiklet ve bisikletleri otoparka çekti.

Görüntülerde otobüslerle bölgeye gelen ziyaretçilerin Kilitbahir Köyü, Kilitbahir Kalesi, Namazgah Tabyası, Mecidiye Tabyası ve Şehitliği ile Seyid Onbaşı Anıtı'nı da gezerek, rehberlerden bilgi aldığı görüldü.

çanakkale savaşları 100. yıl dönümü

BOĞAZ, HAVA SAHASI VE YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Bu arada, Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. İngiltere Prensi Charles'in kaldığının yanı sıra hem İngiltere hem de Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı çok sayıda gemi boğazda bulundu. Ancak boğazın her iki ağzında ise Türk savaş gemilerinin önlem aldığı öğrenildi. Bunun yanı sıra hava sahası da törenlere katılacak olan devlet başkanlarını ve temsilcileri taşıyan uçaklara haricindeki tüm uçuşlara kapatıldı. Savaş uçaklarının da belli aralıklarla havadan uçuş gerçekleştirdiği görüldü. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na ait bir sürat teknesinin denizde, helikopterin de tören alanı yakınlarında önlem amacıyla bulunduğu öğrenildi.

çanakkale

Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları, Şehitler Abidesi'ne geçecekleri Savarona Yatı'nın demirli olduğu iskele bölgesinde adeta kuş uçurtulmadı. Önlemler havadan, karadan ve denizden alındı. Bunun yanı sıra Havalimanından, limana kadar uzanan Demircioğlu Caddesi ile tamamen trafiğe kapatıldı. İskeleden sadece görevlilere ait araçların, görevliler ile basın mensuplarının feribotla geçmesine izin verildi. Vatandaş geçişleri Kepez Limanınan araç geçişleri ise Lapseki üzerinden yapılabildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

100. yıl dünyanın zirvesini Çanakkale'ye taşıdı
  • 24.04.2015 15:19

100. yıl dünyanın zirvesini Çanakkale'ye taşıdı

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde dünya liderleri, yerli ve yabancı tur ...