maritbet girişmaritbet
100 milyar dolarlık proje Kanal İstanbul!

100 milyar dolarlık proje Kanal İstanbul!

Küçükçekmece'den başlayıp Durusu'dan Karadeniz'e bağlanacak olan Kanal İstanbul projesinden çıkan hafriyatla 3 yeni ada yapılacak.

Kanal İstanbul, Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere Barajı-Terkos Gölü'nün doğusunu takip eden güzergâhta inşa edilecek. Kanalın maliyeti ve uygunluğu açısından belirlenen güzergâh, Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. Sonrasında Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü geçtikten sonra Tayakadın, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak. Proje alanı, Arnavutköy (28.6 km) Küçükçekmece (7 km), Başakşehir (6.5 km) ve Avcılar (3.1 km) ilçe sınırları içinde.

TOPLAM YATIRIM 100 MİLYAR DOLAR

Projenin maliyeti yaklaşık 100 milyar doları bulacak. Kanal İstanbul projesinin inşaat aşamasında 7 bin kişi çalışacak. İşletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam bin 500 kişinin çalışması öngörülüyor. Kanal derinliğine bağlı olarak yaklaşık 1.5 milyar metreküp hafriyat çıkması bekleniyor. Deniz ve dip taramasından da 115 milyon metreküp malzemenin çıkacağı tahmin ediliyor. Projenin toplam maliyetinin 20 milyar dolar olması bekleniyor. Köprü ve havalimanları gibi yatırımlar da hesaba katıldığında toplam maliyetin 100 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

100 YILLIK ÖMRÜ OLACAK

Mevcut durumda detay mühendislik çalışmaları devam eden yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Gölü'nün doğusunu takip eden güzergâhın inşaatının 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandığında 350 DTW büyüklüğündeki gemilerin bile geçişi için uygun olacak. Ekonomik ömrü ise 100 yıl olacak.

ÇED RAPORU HAZIR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kanal İstanbul ÇED raporu hazır. Kanal İstanbul planlarına yeşil alanlar, kentsel çalışma alanları, korunacak alanlar, yapı sınırlaması getirilecek ve korunacak alanlar, sosyal altyapı alanları, afet tehlike alanları, su, atıksu ve atık sistemleri, sağlık, turizm, ulaşım, karayolları, demiryolları, denizyolları ve havayolları alanları işlendi.

HAFRİYAT ADASI

Projeden çıkan hafriyatla Marmara Denizi'ne 3 grup ada yapılması planlanıyor. ÇED raporunda yer alan ifadelere göre birinci grup ada 3 bölümden oluşacak ve toplam alanı 186 hektar olacak. İkinci grup ada ise 4 adadan oluşacak ve toplam alanı 155 hektar olacak. Üçüncü grup ada 3 adadan oluşup 104 hektar alanı kaplayacak. Çıkan hafriyat ada dışında, Karadeniz kıyısının doldurulmasında ve Terkos Gölü'nün olduğu bölgeye yeni kıyı yapımında kullanılacak.

YABANİ HAYVANLARA 6 KÖPRÜ

Kanal İstanbul'un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Yapılacak köprülerin güzergâhları da belli oldu. Köprüler dışında kanal içerisinde acil durum rıhtımları da olacak. Gemi trafiğinin sağlanması, güvenli trafik ve kaza ya da arıza anında müdahale için 6 kilometrede bir olmak üzere 8 tane acil durumda yanaşmak için cep yapılacak. Bu ceplerin uzunluğu en az 750 metre olacak. Bunun dışında projede kanalın işletilmesine yönelik acil müdahale merkezleri, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, dalgakıranlar, fenerler ve Karadeniz ile Marmara Denizi'nde bekleme alanları inşa edilecek.

23 KİLOMETREKAREYE KAMULAŞTIRMA

Güzergâhın 12 kilometresi Sazlıdere, 8 kilometresi ise Küçükçekmece Gölü'nden geçiyor. Bir kilometrelik alan ise orman. Geri kalan yerler kamulaştırılacak ve bu alan yaklaşık 23 kilometrekare. Nüfus yoğunluğunun en çok olduğu yerler ise Küçükçekmece-Avcılar hattı Baklalı-Terkos arası. Projeden en fazla etkilenecek alanlar arasında 35 bin kişinin yaşadığı Şahintepesi bölgesi ile 14 bin kişinin yaşadığı Altınşehir bölgesi yer alıyor.

KANAL İSTANBUL GEREKSİNİM

İstanbul Boğazı'ndan ticari gemiler Montrö Anlaşması'na göre geçiyor. Anlaşmanın yapıldığı dönemde Boğaz'dan yıllık 3 bin gemi geçiyordu. Ancak bu rakam günümüzde 50 bini buldu. 2030'da 65 bine, 2050'de ise 100 bine yaklaşacağı tahmin ediliyor. Oysa örneğin Suveyş Kanalı'ndan yılda 17 bin gemi geçiyor. Şehir hatları ve balıkçı teknelerinin de hesaba dahil edilmesiyle birlikte İstanbul Boğazı'nın günlük trafiği 2 bin 500.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanal İstanbul'un sahadaki son sondajı havadan görüntülendi
  • 15.01.2018 16:55

Kanal İstanbul'un sahadaki son sondajı havadan görüntülendi

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden Kanal İstanbul Projesi'nin sahadaki ...

Kanal İstanbul 2018 kesin güzergah videosu!
  • 15.01.2018 14:05

Kanal İstanbul 2018 kesin güzergah videosu!

Kanal İstanbul projesinin güzergahı kesinleşti. Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu gü ...

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan Kanal İstanbul açıklaması!
  • 14.12.2017 15:10

Ulaştırma Bakanı Arslan'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "15 milyar dolar merteb ...

Cumhurbaşkanı mega projeleri anlattı!
  • 11.04.2016 15:26

Cumhurbaşkanı mega projeleri anlattı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un mega projelerindeki son durumu d ...

Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesinde yeni video!
  • 29.08.2014 17:29

Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesinde yeni video!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çılgın Proje ismini verdiği Kanal İstanbul ...

Kanal İstanbul'un ilk köprüsü için düğmeye basıldı!
  • 07.06.2021 09:24

Kanal İstanbul'un ilk köprüsü için düğmeye basıldı!

Kanal İstanbul Projesi kapsamında yapılacak 6 köprüden ilkinin temeli ay sonunda ...