maritbet girişmaritbet
Yoğuşmalı kombileri doğru kullanıyor muyuz?

Yoğuşmalı kombileri doğru kullanıyor muyuz?

Yüzde 15-30 arasında enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombilerden yüksek verim almak için kullanım sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Değişen yönetmeliğe göre evlerde bundan sonra sadece yoğuşmalı kombi kullanılacak. Yüzde 15 ila 30 arasında enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombilerden yüksek verim almak için kullanım sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Doğru şekilde kullanılmayan yoğuşmalı kombilerin istenen tasarrufu sağlamadığına dikkat çeken ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, yoğuşmalı kombinin doğru kullanımı hakkında önemli bilgiler paylaştı.


Enerjinin verimli kullanılması için kanun ile zorunlu hale getirilen yoğuşmalı kombiler, yıllardır evlerde kullanılan konvansiyonel kombilere göre yüzde 15 ila 30 arasında tasarruf sağlıyor. Hava kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlayacak yoğuşmalı kombiler, kullanım sırasında eski nesil kombilere göre daha fazla dikkat gerektiriyor. Doğru şekilde kullanılmayan yoğuşmalı kombilerin verimi düşüyor ve istenen tasarruf sağlanamıyor.


YOĞUŞMALI KOMBİ BOĞUŞMALI KOMBİYE DÖNÜŞEBİLİR

Vatandaşların yoğuşmalı kombiler konusunda yeteri kadar bilgilendirilmediğini ifade eden ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Enerji verimliliğini artırmak için yoğuşmalı kombiler zorunlu tutuldu. Yüzde 15 ila 30 arasında tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombileri kullanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Bu hususlara dikkat edilmez ise yoğuşmalı kombi boğuşmalı kombiye dönüşebilir.” dedi.

İlgin Eray, “Yoğuşmalı kombiler; gaz yandıktan sonra bacadan çıkan atık gazın içindeki su buharının enerjisini de kullanan cihazlardır. Bu sebeple kombideki sıcaklığın 55 derecenin üstüne çıkarılmaması gerekir. Kombi yüksek sıcaklıkta kullanılır ise yoğuşma özelliği devreye girmez ve tüketim artar. Kombiyi bahsi geçen derecelerde çalıştırmak için yapıda mantolama olması gerekir. Isı kaybının fazla olduğu evlerde yoğuşmalı kombi, özelliğini kaybeder ve gaz tüketimi düşmez. Ayrıca yoğuşmalı kombiler yeterli sayıda ve geniş yüzeyli radyatörler ile verimli çalışır. Radyatör sayısı mühendislik hesaplarıyla hazırlanmalıdır. Yetersiz radyatör sayısı, kombinin yüksek sıcaklıkta çalışmasına sebep olur ve kombi 55 derecenin üstüne çıkar. Doğal olarak kombinin yoğuşma özelliği kaybolur. Tüm bunların yanı sıra sistem bir de oda sıcaklığı kumandasına bağlanarak çok daha verimli hale getirilir.” bilgilerini paylaştı.


YERDEN ISITMA YOĞUŞMALI KOMBİNİN VERİMİNİ YÜKSELTİYOR

Yoğuşmalı kombilerin yerden ısıtmalı sistemler ile çok daha verimli çalıştığını belirten İlgin Eray, “Yerden ısıtmalı sistemler 45 derece sıcaklığa göre tasarlanır. Mantolama olan yapılardaki yerden ısıtmalı sistemler, yoğuşmalı kombilerin verimini maksimuma yükseltir. Çok az doğalgaz tüketerek evlerin konforu yükseltilebilir.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üçay Grup'tan ‘Zero House’ ile evlerde yenilebilir enerji!
  • 10.09.2021 17:00

Üçay Grup'tan ‘Zero House’ ile evlerde yenilebilir enerji!

Yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten Üçay Grup ‘zero house’ k ...

8 m2 çatısı olan GES'ten binlerce lira kazanacak
  • 30.06.2021 09:28

8 m2 çatısı olan GES'ten binlerce lira kazanacak

ISOMER Genel Koordinatörü İlgin Eray, "İstanbul’da kentsel dönüşümle elde edilec ...

Üçay Mühendislik, 25 ilde hizmet veren tek EPC firması oldu
  • 25.03.2021 17:24

Üçay Mühendislik, 25 ilde hizmet veren tek EPC firması oldu

Üçay Mühendislik, 25 ilde 52 şubeye sahip organizasyonuyla ulusal anlamda hizmet ...

"Güneş enerjisinde kurulum maliyetleri ucuzluyor"
  • 19.03.2021 17:33

"Güneş enerjisinde kurulum maliyetleri ucuzluyor"

ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, GES kurulum maliyet ...

Güneş enerjisinde amortisman süresi 5 yıla düştü
  • 07.03.2021 08:45

Güneş enerjisinde amortisman süresi 5 yıla düştü

Fabrika ve büyük yapılara kendi elektriğini üretme imkanı sağlayan güneş enerji ...

"Yanlış mühendisliğin bedeli yüksek faturalar"
  • 10.01.2021 08:00

"Yanlış mühendisliğin bedeli yüksek faturalar"

Yılda 1 milyon yeni kombinin satıldığı Türkiye’de, yanlış mühendislik hesapları ...