maritbet girişmaritbet
REV Ocean; hem araştırma gemisi, hem yüzen otel!

REV Ocean; hem araştırma gemisi, hem yüzen otel!

REV Ocean sadece dünyanın en büyük yatı değil, aynı zamanda en büyük araştırma gemisi.

REV Ocean 183 metre uzunluğuyla Azzam'ı üç metre geçerek dünyanın en büyük yatı unvanını aldı. Servetini balıkçılık ve denizde petrol sondajı yaparak edinen sahibi Kjell Inge Røkke onun yat camiasında taçlanan bir tekneden fazlasını olmasını istiyordu. O yüzden de özel bir tekne inşa etmeye karar verdi: Yatlarda görülen türden iç tasarımına karşın buz kıran sınıfı gövde ve kutup araştırma gemilerindeki laboratuvarla donatılmış hibrid bir gemi.

Dolayısıyla REV Ocean dünyanın en büyük araştırma gemisi aynı zamanda. Süper yatın bilim direktörü olmak için Oxford Üniversitesi'ndeki görevinden ayrılan deniz ekoloğu Alex Rogers, “Normal bir araştırma gemisinden daha büyük, hatta neredeyse iki katı” diyor. “Gemide 2.286 metreyle dünyanın en derine dalan denizaltısının dışında her türlü bilimsel ekipman mevcut. Biyoloji, mikrobiyoloji ve jeoloji için üç yaş kimya analiz laboratuvarı, iki kuru laboratuvar ve bir medya laboratuvarının yanı sıra 6.000 metre derinlikten örnek toplayacak ekipmanımız var.

Gemi araştırma görevindeyken 54 bilim insanıyla birlikte birçoğu uzman tekniker olan 36 mürettebat taşıyabiliyor. Yat olarak kiralandığında 54 mürettebatın dışında 14 kamarasında 28 kişi ağırlıyor. REV Ocean'da üç yüzme havuzu, irili ufaklı ortak alanlar, birçok yemek odası, gözlem platformları bulunuyor. Araştırma gemisi olması nedeniyle de 35 kişilik oditoryum, derslikler ve sağlık tesisi barındırıyor. Araştırma gezileri üç temel soruna odaklanacak: Aşırı avlanma, iklim değişikliği ve plastik kirliliği. Üstelik REV Ocean için yenilikçi bir iş modeli geliştirildi: Kiralandığında elde edilen gelir araştırma masraflarını karşılayacak, bu sayede ziyaretçi bilim insanları tek kuruş ödemeyecek. Røkke'nin kâr amacı gütmeyen aynı adlı organizasyona yılda 1 Dolar karşılığında kiralamayı planladığı REV Ocean'ın yapımına yaklaşık 350 milyon Dolar harcadığı söyleniyor. Røkke eskiden yürüttüğü işlerin çevre sorunlarına katkıda bulunduğunu da itiraf ediyor. Bu girişimin kaynaklarını inandığı doğru bir amaç uğruna kullanma ve çözümün bir parçası olma arzusundan doğduğunu belirtiyor.

Hâlihazırda donanım faaliyetleri devam eden gemi 2022'de teslim edilecek. Ardından 250 gün sürecek ilk seyahatine çıkacak. “Hedefimiz denizlerdeki sorunlara pratik cevaplar getirmek” diyor Rogers. “Charter misafirlerimiz ilgilendikleri bilimsel konular çerçevesinde özel deneyimler yaşayabilirler. Çözümün bir parçası olmalarından memnuniyet duyarız.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

REV Ocean; hem araştırma gemisi, hem yüzen otel!
  • 30.01.2021 12:58

REV Ocean; hem araştırma gemisi, hem yüzen otel!

REV Ocean sadece dünyanın en büyük yatı değil, aynı zamanda en büyük araştırma g ...