maritbet girişmaritbet
Validebağ Arsası kendini aştı, fiyatını 5’e katladı

Validebağ Arsası kendini aştı, fiyatını 5’e katladı

Emlak Konut GYO’nun 45 teklif aldığı Üsküdar Barbaros Mahallesi’ndeki arsa ihalesi ile sektörün canlılığı bir kez daha gözler önüne serildi.

Türkiye'deki inşaat sektörünün dinamizmi Emlak Konut GYO'nun 45 firma ve iş ortaklığından teklif aldığı Üsküdar Barbaros Mahallesi'ndeki arsa ihalesi ile bir kez daha gözler önüne serildi. 

DAP Holding'in iştiraki olan Eltes-İstlife İş Ortaklığı kazanan taraf olurken gelen teklifler şaşkınlık üstüne şaşkınlığa neden oldu. Çünkü 238 milyon liralık proje değeri, ve 107 milyon liralık arsa fiyatı beklentisi kat kat aşıldı. 17 dönümlük arsaya yapılacak projenin değeri 810 milyon liraya, arsa karşılığı kuruma aktarılacak pay da 406 milyon 215 bin liraya ulaştı.

Eltes-İstlife İş Ortaklığı bekletti ama değdi 

İhalenin ikinci oturumunun yazılı teklif aşamasında komisyonu ve katılımcıları bekleten Eltes-İstlife İş Ortaklığı, gerçekleştirecekleri proje için 810 milyon liralık bir değer ön gördü. Eltes-İstlife İş Ortaklığı bu bekletmenin karşılığını Emlak Konut'a arsa payı olarak yüzde 50,15 oranında 406 milyon 215 bin liralık rekor teklifle vermiş oldu. İhalenin bitiminde Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, her zaman olduğu gibi kazanan tarafı teşekkür etmek üzere makamına davet etti. 

Derslerini iyi çalışmışlar

İhaleden sonra sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada derslerini iyi çalıştıklarını dile getiren DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bölgeye yakışır bir proje geliştireceklerini taahhüt etti. Bölgede bu büyüklükte başka parsel olmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Türkiye'de en fazla katılımın olduğu bir ihale süreci oldu ve çok güzel geçti. Anadolu yakasını iyi bilen bir firmayız. Bildiğiniz gibi Kartal'da İstmarina gibi dünyanın en iddialı karma projesini geliştiriyoruz. O bölgeyi çok istiyorduk. Dersimizi iyi çalıştık ve arsanın ederi neyse onu verdik. Doğru rakam olduğundan eminiz” dedi.

Yola Eltes ile devam edecek

Eltes İnşaat'ın Ağaoğlu'ndan devralındığının hatırlatılması üzerine sözlerine devam eden Yılmaz, “Hak edişi fazla olduğu için bundan sonra ihalelere Eltes İnşaat olarak katılacağız. Bu da Eltes'in ilk kısmeti diyebiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

4 katlı konut yapılabiliyor

Çevresinde ünlü konut projelerinin yer aldığı lokasyon, toplu ulaşım ve yaşamın merkezinde yer alıyor. Askeri alanın dönüştürülmesi ile oluşturulan arsanın üzerine maksimum 12,5 metre yüksekliğe sahip bina yapılabilecek. Capitol AVM, Kiptaş Konutları ve diğer markalı konutlara yakın olan arsanın karşısında Selçuklu İnşaat ve Taşyapı İnşaat Ortak Girişimi'nin yapımı devam etmekte olan Altunizade Konakları Validebağ Projesi de tamamlanmak üzere.Bilindiği üzere bu projede satış yapılmadığı için bölgenin fiyat açısından geldiği nokta tam olarak kestirilemiyor.

Emlak Konut GYO 22 milyon lira kazanmayı hesaplıyordu

Kurumun hazırlattığı değerleme raporuna göre Üsküdar Arsası'ndaki imarlaşma 2017 yılında tamamlandığında pazar değerinin 238 milyon 816 bin 668 liraya ulaşması planlanıyordu. Ama ihale ile şimdiden 810 milyon lira taahhüt edildi.

Emlak Konut GYO, bu rakamın yüzde 45'i olan 107 milyon 467 bin 501 lirayı da arsa payı olarak alabilmeyi hesaplıyordu. Bu beklentide 4.7 kat yükselerek 406 milyon 215 bin liraya ulaştı. 

Metrekaresi 24 bin liraya fırladı

Arsanın bulunduğu bölgede yapılan incelemeler sonucu yeri, konumu, sosyal ve kültürel donatı alanlarına uzaklığı, topografik yapısı, emsallerinin küçük alanlı ve net olması gibi tüm etkenler birlikte incelendiğinde parsellerin metrekare birim değeri 4 bin 930 ve 4 bin 935 lira olarak ortaya çıkıyordu. İhaleden sonra bu rakamda 24 bin liraya çıktı. 

Konutlar satışa 11 bin 500 liradan çıkacak

Değerleme raporuna göre Emlak Konut GYO, gayrimenkullerin bir bütün olarak değerlendirilmesi durumunda arsaya konut projesi geliştirilmesini ön görüyor. Yüzde 20'lik bir emsal artışı ile toplam satılabilir alanlar 20 bin 684 metrekareye ulaşıyor. Konut satış fiyatlarının 11 bin 500 liradan başlamasının öngörüldüğü raporda toplam hasılat rakamı dikkate alındığında satışların 39 bin 160 liradan başlaması gerekiyor. 

İhaleden notlar

  • Eltes-İstlife'e en yakın arsa payı verenler arasında 365 milyon 400 bin lira ile Emay İnşaat, 356 milyon 268 bin 390 lira ile Ofton İnşaat, 347 milyon 500 bin lira ile Mayra İnş. - Yapı Tek & Arkon İnş. İş Ortaklığı ve 318 milyon 751 bin lira ile Egeyapı Group yer aldı.
  • İhalenin ilk oturumunda 45 firma ve ortaklık vardı. Bazıları iş ortaklığı olarak müracaat ettikleri için katılan firma sayısı 78'e ulaştı. 
  • İlk oturumda 350 milyon liralık toplam satış gelirinin % 42'si olan 147 milyon liralık arsa payı teklif eden Bahaş İnşaat, yeterli bulunmadığı için 2. oturuma davet edilmedi. 15 firma ve ortaklık da teşekkür ederek ihaleye katılmadı. 2. Oturum 29 katılımcı ile başladı. Aralarda teşekkür ederek çekilenler oldu. Yazılı tura gelindiğinde sadece 11 firma kalmıştı. 
  • Bir süre önce TOKİ'den 85 milyon liraya alınan arsa, 406 milyon 215 bin liraya yeni sahibini bulmuş oldu. Yani arsa 5 katı değerlenmiş oldu.

Tüm teklifleri görmek için tıklayın

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Konut’tan Göktürk’e villa konseptli yeni konut projesi!
  • 06.10.2022 11:05

Emlak Konut’tan Göktürk’e villa konseptli yeni konut projesi!

Emlak Konut GYO, Göktürk'te villa ve konutlardan oluşan yeni projeye başlıyor. F ...

Emlak Konut, bakanlıktan 1.7 milyar liraya arsa satın aldı!
  • 18.08.2022 11:04

Emlak Konut, bakanlıktan 1.7 milyar liraya arsa satın aldı!

Emlak Konut GYO, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan arsa satı ...

Emlak Konut Beykoz Tokatköy projesinde son durum!
  • 22.07.2022 15:34

Emlak Konut Beykoz Tokatköy projesinde son durum!

Emlak Konut GYO Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinde geri sayım başla ...

Emlak Konut Ümraniye İnkılap ihalesini Kiler GYO&Biskon Yapı kazandı!
  • 21.07.2022 11:26

Emlak Konut Ümraniye İnkılap ihalesini Kiler GYO&Biskon Yapı kazandı!

Emlak Konut GYO Ümraniye İnkılap arsası sahibi buldu. Emlaktasondakika.com olara ...

Emlak Konut Avcılar 2. Etap arsasına 4.7 milyar TL! 
  • 25.06.2022 01:04

Emlak Konut Avcılar 2. Etap arsasına 4.7 milyar TL! 

Emlak Konut GYO Avcılar Firuzköy 2. Etap arsa ihalesini Cevahir Yapı&HB ...

Emlak Konut Bizim Mahalle 2. Etap 1. Kısım ihaleye çıkıyor!
  • 15.06.2022 17:08

Emlak Konut Bizim Mahalle 2. Etap 1. Kısım ihaleye çıkıyor!

Emlak Konut GYO Bizim Mahalle 2. Etap 1. Kısım arsası ihale yöntemiyle satışa aç ...