maritbet girişmaritbet
Murat Kurum: Yeni dönemde 7 bin 182 konut ve 1.533 ticari ünitenin ihalesini gerçekleştireceğiz!

Murat Kurum: Yeni dönemde 7 bin 182 konut ve 1.533 ticari ünitenin ihalesini gerçekleştireceğiz!

Gerçekleştirdiği 61 projede 75 bin konut üreterek inşaat sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’a göre, 2013’te yabancıların konuta olan ilgisi artarak devam edecek

 

Bugüne kadarki aktif toplamı 7 milyar 500 milyon TL'nin üzerine çıkan Emlak Konut GYO, projelerinden yabancı yatırımcıya da 472 adet konut satışı gerçekleştirerek önemli başarılara imza atıyor.
 
Şirketin Genel Müdürü Murat Kurum ile inşaat sektörünün geldiği noktadan gelecek vizyonuna, projelerinden konut yatırımcısına tavsiyelerine kadar birçok konuyu konuştuk.
 
Emlak Konut GYO olarak şu ana kadar ne kadarlık aktif değere ulaştınız? Yapmış olduğunuz toplam gayrimenkul proje sayısı kaç oldu?
 
2012 yılının ilk üç çeyreğindeki performansımıza baktığınızda, toplam ciromuzun 686 milyon TL ve yine bu tarih itibariyle net kârımızın ise 261 milyon TL'yi geçtiğini görebilirsiniz. Yılsonunda da yeni gelirlerimiz ile bu rakamı rahatlıkla aşacağımızı söyleyebiliriz. Aktif toplamımız 7 milyar 500 milyon TL'nin üzerine çıkmış bulunuyor. 2002 yılından beri yürüttüğümüz toplam proje sayısı 61 ve toplam konut sayısı ise 75 bin adedi buldu.
 
Şu an devam etmekte olan projelerinize değinir misiniz?
 
2012 yılında, Bahçeşehir'de “Bahçetepe”, Ayazağa'da “Maslak 1453”, Ataşehir'de “Metropol”, Ispartakule'de “Stüdyo 24” ve Avrupa Konutları Ispartakule 3 ve Halkalı'da ise Dumankaya Miks projelerimizin satışına başladık. Devam eden toplam 26 projemizde, önemli çoğunluğu konut, 35.000'den fazla bağımsız ünite bulunuyor ve bu projelerden en az 2.3 milyarlık şirket payı geliri bekliyoruz.
 
Bununla birlikte yıl içerisinde; Elite City, Bizimevler 4, Avrupa Konutları Atakent 3, Varyap Meridian projesinin önemli bir kısmını, Körfezkent 2 ve Gebze 1 Emlak Konutları gibi projeleri tamamladık.
 
Emlak Konut GYO 2012'de ne kadarlık bir satış yaptı ve hasılatı ne oldu?
 
2012 yılı Kasım ayı satış verileriyle birlikte, şirketimizin yıl içerisinde gerçekleştirdiği konut satış sayısı 7.546 adedi ve satış hasılatı ise 2 milyar 659 milyon TL'yi buldu.
 
Önümüzdeki dönemde Emlak Konut GYO hangi arazileri ihaleye çıkacak?
 
Önümüzdeki süreçte Emlak Konut GYO A.Ş Avcılar Kapadık, Ataşehir, Kartal, Gop, Yedikule Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşımı ve Hoşdere (Altyapı işi), Körfez 3. Etap, Sultanbeyli ve Kayaşehir'de Kamu İhale Kanunu ile 1.65 milyon metrekare toplam arsa alanı, 7.182 konut, 1.533 ticari bölüm ihalesi gerçekleştirilecek.
 
Mütekabiliyet yasasıyla Türkiye'ye ciddi anlamda yatırımcı gelecek mi? Yasa önümüzdeki süreçte sektörü nasıl etkileyecek?
 
Gayrimenkul alımında, “mütekabiliyet (karşılıklılık)” kuralının kaldırılmasıyla 2012 öncesinde 78 adet konut satılmış 25 milyon TL, yasa geçince 2012 sonrası 472 adet konut satılarak yaklaşık 270 milyon TL gelir elde edilmiş, bununla birlikte olumlu etkilerin görülebilmesi için birden fazla sacayağı bulunmakta. Bunlardan birincisi, yatırım yapılacak ülkede siyasi istikrar ortamının bulunması. İkincisi, ekonomik göstergelerin öngörülebilir ve güvenilir olması ve son olarak ise gayrimenkul alımı ile ilgili hukuki altyapının yapının hazır ve şeffaf olması. Türkiye'yi bu açılardan değerlendirecek olur isek, ülkemizde müsait bir yatırım ortamının bulunduğunu pekala söyleyebiliriz.
 
Emlak Konut GYO A.Ş., yapmış ve yapmakta olduğu projelerle Türk inşaat sektörünün en önemli oyuncularından bir tanesi haline geldi. Yürüttüğümüz yenilikçi ve yatırımcıyı teşvik eden projelerimizle, Türkiye'de uluslararası gayrimenkul alıcılarının önündeki en önemli seçeneklerden birisi haline geldi.
 
Mütekabiliyet yasasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapmış olduğu düzenlemenin sonrasında, satışlarını başlattığımız projelerimizde uluslararası yatırımcının ciddi bir ilgisiyle karşılaştık. Yasanın ülkemiz inşaat sektörü ve de ekonomisi bakımından ciddi bir önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Küresel boyutta ise bu yasanın resmiyet kazanması, Türk gayrimenkul sektörümüzü uluslararası platformlarda tanıtma fırsatı veren bir gelişmedir.
 
Sektör 2012 yılını nasıl kapatıyor ve 2013 yılı için öngörüleriniz nelerdir?
 
2012 yılında sektörü etkileyecek nitelikte birçok yasal düzenlemenin de olduğu hareketli bir yıl geçirdik.
 
Açıkçası, ekonomide yaşanan gelişmeler diğer sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de önemli rol oynuyor. Büyüme hızının, 2013 yılında yüzde 4'ün üzerinde olacağını tahmin etmekteyiz. Yine enflasyon oranındaki düşüş trendinin devam edeceğini, bunun da faiz oranlarındaki düşüşü destekleyeceğini düşünüyoruz. Makro ekonomide yaşanan bu olumlu trendin etkisiyle gayrimenkul sektörü üzerindeki olumlu yansımalar da yakın gelecekte görülecek.
 
Aslında 2003 yılından beri yaşamakta olduğumuz da budur. Sürekli büyüyen ekonomimiz ve düşen enflasyon ve faiz oranlarının etkisiyle gayrimenkul sektörü sürekli yükselen bir seyir izliyor. Bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte sektörümüzü de hareketlendiren kentsel dönüşüm, 2B ve mütekabiliyet yasası değişikliği gibi hukuki düzenlemelerin yapıldığı 2012 yılının ardından, 2013 yılı içerisinde de yerli ve uluslararası konut alıcılarının ilgilerinin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Uluslararası yatırımcıların ilgisini çekecek bir gayrimenkul yatırım ortamının, Emlak Konut GYO ve benzeri şirketlerin oluşturduğu sinerjiyle birlikte, kuvvetlenerek gelişeceğini düşünüyoruz.
 
Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...