maritbet girişmaritbet
Murat Kurum "Firmalar gücüne göre iş yapsın"

Murat Kurum "Firmalar gücüne göre iş yapsın"

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sektördeki firmaların gücü kadar iş yapması gerektiğini dile getirdi.

Cihan İnşaat'ın Emlak Konut GYO arsasında hayata geçirmekte olduğu Avrupark Hayat projesi görücüye çıktı. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un da yer aldığı toplantıda gayrimenkul sektörüyle ilgili önemli konular ele alındı.

Son dönemde sektörde yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu dile getiren Murat Kurum, firmaların bütçeleri kadar iş yapması gerektiğini vurguladı. Konut finansmanı konusunda önemli çalışmalar yapan Emlak Konut GYO, önümüzdeki dönemde yeni projeler üretmeye devam edecek.

Firmalar gücü üzerinde iş yapmamalı

Yeni konut kredisi modelleri üzerinde çalıştıklarını belirten ve sektörde faaliyet gösteren firmalar için önemli açıklamalarda bulunan Kurum “Mortgage yurt dışında çok düşük faizle uzun vadelerle veriliyor, biz de böyle değil. Devlet yetkilileriyle görüşüyoruz. Gücü üzerinde iş yapan firmaları görüyoruz. Belki de piyasadaki sıkışıklığın sebebi budur. İnsanlar kendi finans modellerine göre hareket etmek zorundalar. Bir birim iş yapacak kapasiteye sahip firmalar fazla iş yapmamalı. Alternatif finans araçlı bugün önemli bir hal aldı, Emlak Konut olarak biz de çalışıyoruz. Mortgage kredilerini daha düşük faizle nasıl alabiliriz, yurt dışından kredi mi almalıyız, kira sertifikası mı olmalı araştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eski hareketlilik yok

Geçmiş dönemlerde lansman süreçlerinde hızlı satışların yapıldığını ancak bunun bugün itibariyle mümkün olmadığını belirten Kurum “Projelerde eskiden lansman döneminde yüzde 70 seviyesinde satış olurdu. Böyle bir satışın bugün olması mümkün değil. O dönemlerde arz talep dengesizdi, bugün biraz daha ortada. Yılda 50 bin İstanbul'da konut satılıyorsa bunu planlamak gerekiyor. 9 kilometre yol üzerinde 16 AVM yapmamamız gerekiyor” dedi.

Kentsel dönüşüm sanayileşmekten daha önemli

Çalışmaları tüm hızıyla devam eden dönüşümle ilgili de konuşan Murat Kurum “Kentsel dönüşümle alakalı ÇEvre ve Şehircilik Bakanlığı ile İBB çalışmalar yürütüyor. Yapılması gereken en büyük projemiz kentsel dönüşümdür, sanayileşmekten daha önemli diye düşünüyorum” dedi.

Bölgesel anlamda arz fazlası olabilir

Bugüne kadar TOKİ'den 12 milyar liralık arsa satın aldıklarını, bunun 3-4 milyar liralık bölümünü son 1,5 yılda gerçekleştirdiklerini dile getiren Murat Kurum “Önemli uydu kent projeleri üzerinde çalışıyoruz.  Avrupark Hayat'ın olduğu bölgede fiyatlar 2010'larda 1500 liraydı. Bugün 4 bin lira bandına geldi. Lansman öncesinde yüzde 25'lik bölümü satılmış durumda. Arz fazlası var mı diye konuştuğumuz ortamda iyi bir satış. Bölgesel anlamda arz fazlası olabilir. Genel ölçekte planlama yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Firmalar gücüne göre iş yapmalı

Yıl sonu itibariyle 8 milyar lira satış hedeflerinin Emlak Konut olarak devam ettiğini belirten Kurum “Mortgage kredilerinin menkul kıymetleştirilmesiyle ilgili olarak çalışıyoruz. Günün şartlarına göre alternatif finans anlamında çalışmalarımız var. Bugünkü faiz ortamında öz kaynağı olmayan firmaların iş yapması zor. Öz kaynağı olan güçlü firmaların iş yapması gerekiyor, bu andan itibaren güven çok önemli bir hal alıyor. Özel sektördeki firmalarda da bitirme garantisi aranabilir” şeklinde konuştu.

Türk ekonomisi büyüyor

Dünya genelinde ekonomik sıkıntının olduğunu ve bu dönemde Türkiye'nin yüzde 5'lik bir büyüme yakaladığını dile getiren Kurum “Yabancı bir yatırımcı, projelerimizden alım yapmak için milyar dolar seviyesinde teklif verdi. Bu ülkemiz adına iyi bir gelişme. 2013'te halka arz sürecinde 2 milyar dolar gelir sağladık” açıklamasında bulundu.

Konut borcunu bitirmek zor

Konut kredileri kapsamında yeni formüller üzerinde çalışıldığını dile getiren Murat Kurum “Burada bir fon oluşturulabilir. Varlık Fonu sistemiyle de ilerlenebilir. Konut Sertifikası modeli olabilir, biz bunu iyi anlatamadık. Geçtiğimiz kampanya döneminde firma olarak 20 yıl vade sistemini gerçekleştirdik ancak çok zorlandık. Kişi başı gelirin 10 bin dolar olduğu ülkemizde konut borcunu 10 yılda bitirmek zor. Emlak Bankası için de çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İnşaat ve sanayi sektörü iç içe

Ekonomi ve sektörle ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulunan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum “İnancımızı yitirmeden çalışmamız gerekiyor, bu ülke hepimizin. 2003'ten itibaren biz 128 bin bağımsız birime ulaştık. Her projede insan odaklı çalıştık. Eylül ayı konut satışlarında adeta bir rekor geldi. Yüzde 29'a yakın bir artış oldu. Bunda tapu harçları muafiyeti etkili oldu. Sosyal içerikli projelerimize durmadan devam ediyoruz. Son olarak Kuzey Yakası'nı inşa ediyoruz, 600 milyon liralık yatırımdan bahsediyoruz. 380 bin metrekare bölgeye alan kazandırıyoruz. Yine o bölgede meydan ve meydan altı 1000 araçlık otopark alanı yapıyoruz. Hoşdere'de 8 bin 800 bağımsız bölüme imza attık. Bunun yanında 160 bin metrekarelik bölge parkı, lise, okul, kreş, sağlık ocağı gibi birimler tesis ettik. Yine aynı bölgede 3 cami üreteceğiz. Bunlar söylemesi kolay, yapması zor işler. İnşaat sektörü gerçekten 250'ye yakın alt sektörü canlandırıyor. İnşaat ve sanayi sektörü iç içedir. Bizim kullandığımız ürünler sanayiden geliyor. Ülke genelinde bir planlama yapılır, sanayi ve inşaat sektörüne hedefler konulsun. Ona göre destekler sunulur. Bunu düşünüp ileriye doğru planlama yapmak gerekiyor” dedi.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı
  • 05.06.2023 13:43

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına getirilen Mehmet Özhaseki, ba ...

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı
  • 23.05.2023 16:33

Bakan Kurum, depremzedeler için yapılan köy evlerinin görüntülerini paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı
  • 11.05.2023 11:53

Bakan Kurum'dan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi paylaşımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''
  • 09.05.2023 11:32

Bakan Kurum: ''İstanbul'da, 5 yıl içerisinde riskli bina kalmayacak''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar Belediyesi Me ...

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar
  • 04.05.2023 11:22

Depremzede çocuklar için sahaya çıktılar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Süper Lig'in yıldız f ...

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!
  • 27.04.2023 15:08

Kentsel dönüşüm yarısı bizden kampanyası son durum!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden" kampa ...