maritbet girişmaritbet
Konutta KDV artışı kentin çeperlerini geliştirecek!

Konutta KDV artışı kentin çeperlerini geliştirecek!

2012'de 9 bin 500 bağımsız bölüm karşılığında 3.5 milyar TL hasılat elde eden Emlak Konut GYO, bu yıl en az 10 bin konut satmayı hedefliyor. Şirket, İstanbul'un 4 ilçesinde 200-300 biner metrekarelik alanda kentsel dönüşüm için yerel yönetimlerle görüşmelerini sürdürüyor

 

Emlak Konut GYO, bu yıl kentsel dönüşüm, İstanbul'da yapılacak 2 şehir projesi, rezerv konut alanında proje gerçekleştirme ve mevcut arsalarında hasılat paylaşımı yöntemiyle projeler üretmeye odaklanırken, arsa alımlarını ve mütekabiliyet kapsamında yabancılara konut satışını artırmayı hedefliyor. 
 
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yaptığı açıklamada, 2012'de 9 bin 500 adet bağımsız bölüm karşılığında 3.5 milyar lira hasılat elde ettiklerini, bu yıl da en az 10 bin konut ile 3-3.5 milyar liralık satış hedeflediklerini bildirdi. Kurum, "Bu yıl bizim yapacağımız proje biraz fazla. Yaklaşık 8 bin konut, Kamu İhale Kanunu ile yaklaşık bir o kadar da hasılat paylaşımı yöntemiyle ihale edeceğimiz proje var. Toplamda 15-20 bin konutluk proje yapmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Bu yıl en az 15 yeni projeleri olacağını bildiren Kurum, yaklaşık 5.5 milyon metrekare arsa stokları bulunduğunu, arsa almayı sürdürdüklerini, arsalarının yüzde 70'inin İstanbul'da yer aldığını, kentte arsa bakmaya devam ettiklerini söyledi. "Bu yıl içerisinde açıklayacağımız ciddi projelerimiz olacak. En önemlisi rezerv alanda yaklaşık 6 bin 500-7 bin tane konut üreteceğiz" dedi. 
 
KDV'deki artış stokların erimesini hızlandıracak
Konuttaki KDV artışının lüks konut stoklarının erimesini hızlandıracağını ifade eden Kurum, hasılat paylaşımı yöntemiyle ürettikleri, projeleri devam eden 33 bin 500 bağımsız bölüm bulunduğunu, bunlardan 17 bin 270'inin satıldığını, 16 bin 200 bağımsız bölümün de satışta olduğunu, KDV'deki değişiklik ile birlikte satışların hızlanmasını beklediklerini kaydetti. Kentin çeperlerindeki projelerinin de artacağını vurgulayan Kurum, hızla gelişmesini bekledikleri ve İstanbul'daki arsalarının yüzde 70-80'inin yer aldığı çeperlerdeki yatırımlarını öne çekeceklerini söyledi. 
 
Kurum, kent merkezlerindeki yoğunluğu artırırken biraz daha düşünerek hareket etmek gerektiğini belirterek, "Burada rayiçler çok önemli. Yasa, rayiçlere göre belirlendiği için rayiçlerin gerçekçi, gerçek fiyatlara yakın olması lazım. Bununla ilgili bir çalışma var. Çalışma neticesinde rayiçler, piyasa değerleriyle uygun olursa çok büyük sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu. Önümüzdeki 1-2 yıllık süreçte merkezdeki projelerde yavaşlama olabileceğini, (konuttaki KDV artışı) sektörü öldürecek, batıracak bir düzenleme olarak görmediğini ifade eden Kurum, mevcut projelerinde sıkıntıya neden olacak bir durum bulunmadığını, 1 Ocak 2013'den önce ihalesi yapılanların eski yasaya tabi olduğunu kaydetti. "Bundan sonra yapacağımız ihalelerde de firmalar bunu gözetecektir" diyen Kurum, KDV'nin yüzde 18 olduğu yerlerde konut alanın ve proje üretenin bundan sonra biraz daha düşüneceğini, hesabını buna göre yapacağını söyledi. Boğaz'daki bir inşaat ile Tuzla, Kartal ve Pendik'teki bir inşaatın vergi değerinin aynı olmaması gerektiğini savunan Kurum, "Rayiç ne kadar farklı olursa olsun, KDV oranının farklı olması gerekiyor" dedi. Kentin çeperlerinin gelişmesinin, hem ülke hem de İstanbul için kazanım olduğunu dile getiren Kurum, şunları kaydetti: 
 
"Merkezdeki yoğunluğu artırmamak önemli bir ayrıntı. 6.5 milyon konutun yenilenmesinden bahsediyoruz. 6306 sayılı yasayla afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte projelerin belki birçoğu afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasından faydalanarak yapılacaktır. Buna göre bu da bir teşviktir. 
 
Şehir merkezinde çok fazla nitelikli arsa zaten yok. O yüzden konuttaki KDV artışından çok fazla proje etkilenmeyecek. Niye? Bugün 100 tane proje yapılıyorsa bunların belki yüzde 10'u merkezde, yüzde 90'ı merkezin dışında yer alıyor. Başakşehir'in çoğu yeri yüzde 1, Tuzla gene yüzde 1, Kartal'ın belli kısımları yüzde 8. O bölgelerin de gelişmesi gerekiyor. O bölgelerde de metrekare fiyatlarının biraz daha artacağını, bir denge olacağını düşünüyorum."
 
Merkez ile çeperler arasındaki fiyat farkına işaret eden Kurum, merkezde metrekaresi 10-12 bin liraya konut satılırken, merkeze 3-5 kilometre mesafedeki yerlerde hala 2-3 bin bandının aşılamadığını, buralardaki gelişim ve fiyatların yükseleceğini, merkez dışındaki yerlerde nitelikli konut projelerinin artacağını söyledi. Kurum, firmaların KDV'si yüzde 1-8 olan yerlerde daha çok yatırım yapmak isteyeceğini de söyledi.  
 
2 şehir projesi
 
İstanbul'daki 2 şehir projesi çalışmalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut işbirliğiyle yürütüldüğünü anımsatan Kurum, Avrupa yakasındaki yerin Kayabaşı-Başakşehir merkezli olduğunu, Anadolu yakasındaki yerin ise henüz bilinmediğini söyledi. Kurum, "Orada yapacağımız projelerde 7 bin tane rezerv konut üreteceğiz. Onlarla dönüşüm projelerini yapacağız. Oradan, diğer projelerden aldığımız gelirlerle yine farklı yerlerde arsa alacağız. Arsa alımları, rezerv alanı içinde de, dışında da olabilir" şeklinde konuştu. 
 
Murat Kurum, arsa almaya devam edeceklerini belirterek, bu yıl 2 kat artışla 2.5-3 milyar liralık arsa almayı hedeflediklerini bildirdi. Emlak Konut GYO'nun piyasa değerinin 7.5 milyar lirayı aştığını, 24 milyar liranın üzerinde iş yaptıklarını bildiren Kurum, 2003'de bugüne Emlak Konut'un 10 kat değer kazandığını söyledi. Kurum, odaklandıkları 4 iş alanı olduğuna işaret ederek, bunları "Kentsel dönüşüm bir dal, rezerv konut alanında proje gerçekleştirmek bir dal, mevcut arsalarımızda yine hasılat paylaşımı projeler geliştirmek ve geleceğe dönük de yatırım yapmak..." şeklinde sıraladı. 2012 için 450 milyon lira net kar beklentileri bulunduğunu kaydeden Kurum, bu yıl da yine bu seviyelerde bir rakam beklediklerini söyledi. 
 
Kentsel dönüşüm için 4 belediye ile görüşüyoruz
Emlak konut GYO Genel Müdürü Kurum, İstanbul'da 4 ilçede 200-300 biner metrekarelik alanda kentsel dönüşüm için yerel yönetimlerle görüşmelerinin sürdüğünü ifade ederek, her projenin bin 500-2 bin konutu kapsadığını bildirdi. 
 
Mütekabiliyette bu yıl bin konut ve 500 milyon liralık satış hedefliyoruz
Murat Kurum, mütekabiliyet yasasının çıktığı 2012 yılında satışlarında ciddi artış olduğunu kaydederek, 2003-2012 yılları arasında 78 adet gayrimenkul karşılığı 25.5 milyon liralık satış yaptıklarını, geçen yıl 472 adet gayrimenkulden 268 milyon liralık gelir elde ettiklerini bildirdi. Kurum, "2013'de bunun artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bu yıl bin bağımsız bölüm ile 500 milyon liralık satış hedefliyoruz" dedi. 
 
Finans Merkezi'nde 8 milyon metreküp hafriyat
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, İstanbul Finans Merkezi (İFM) hafriyat çalışmalarının başladığını hatırlatarak, bu yıl içinde hafriyatın bitmesini ve temeli atmayı hedeflediklerini bildirdi. İFM'de 8 milyon metreküp hafriyat olacağını belirten Kurum, "İFM bittiği zaman, içindeki yerler İstanbul'da emlak değeri en yüksek yerlerden biri olacak. Bugün 6-7 bin lira olan metrekare fiyatlarının proje bitimine kadar 10-12 bandına geleceğini düşünüyorum. Bizim de önceki planda 40 bin 500 metrekare arsamız vardı. Şimdi o, emsal hakları aynı korunmak kaydıyla 15-16 bin metrekareye düştü. Finans Merkezi arazisinin tamamı bizimdi. Bunları banka, finans kuruluşlarına sattık, devrettik diyelim. Bundan sonraki süreçte de kendi arazimizi, bir finans kuruluşundan talep gelmesi halinde o yönde değerlendireceğiz, gelmemesi halinde de mevcut proje kapsamında ofis ve rezidans olarak bir proje yapacağız" diye konuştu.
 
Yıldız TAŞDELEN ERLİ/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...