maritbet girişmaritbet
Yabancılar mobilyaya 64 bin lira harcıyor

Yabancılar mobilyaya 64 bin lira harcıyor

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, mobilya piyasası ile ilgili bilgiler verdi.

MOBSAD Başkan Vekili Yanıkçıoğlu, yabancıların konut başına 64 bin lira ile mobilyada da 4 kat fazla harcama yaptığını belirtti. Yanıkçıoğlu, yaptığı açıklamada 2016'da mobilya ihracatının 2,5 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, mobilyanın 13 yıldır ihracat fazlası verdiğini, ihracat fazlası veren ender sektörlerden olduğunu söyledi. 

Yanıkçıoğlu, 2023 hedefleri kapsamında mobilyada ihracat değerini kilogram bazında 3,5 dolardan 7 dolara yükseltmeyi amaçladıklarını kaydederek, Türkiye'nin 172 ülkeye, 202 gümrük noktasına ihracat yaptığını, 2015'te 400 olan 1 milyon doları aşkın ihracat yapan firma sayısının geçen yıl 571'e yükseldiğini bildirdi.

Son 2 yılda Türkiye'nin komşularında yaşanan sıkıntılar, küresel ticaret hacminin gerilemesi gibi nedenlerle ihracatta istenen artışın yakalanamadığını ancak yine de gerileme olmadığını, 2016'da ise önceki yıla göre kısmen de olsa yükseliş beklediklerini ifade eden Yanıkçıoğlu, ihracatın Libya ve Irak gibi ülkelerde düştüğünü, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ise arttığını söyledi.

"Sektör, iç pazarda yabancıya konut satışıyla rahat nefes alıyor"

Cüneyt Yanıkçıoğlu, "Türkiye, mobilya ihracatında istediği gibi olmasa da başarılı oldu. İhracat başarımızı iç pazarda da yabancılara mobilya satışıyla süslüyoruz. 11 milyar dolarlık bir perakende pazarına sahip olan sektör, iç pazarda yabancıya konut satışıyla rahat nefes alıyor." diye konuştu. 

TÜİK verilerine göre, 2016'nın 11 ayında 16 bin 549 yabancıya konut satıldığını bildiren Yanıkçıoğlu, özellikle Orta Doğu ve Körfez ülkeleri vatandaşlarının lüks mobilya harcamasının sektöre hareketlilik kattığını ifade etti.

Yanıkçıoğlu, Türkiye'den konut alan yabancıların genelde el emeği yoğun ürünleri tercih ettiğini belirterek, "Klasik tarzda ön plana çıkan lüks mobilyalar da ciddi şekilde tercih ediliyor. Son yıllarda yabancıya konut satışının artmasıyla lüks mobilya pazarı hareketlenirken, ülkemize de ciddi bir döviz girdisi gerçekleşiyor. Araştırmalarımıza göre, yeni konut alan bir Türk aile mobilyaya ortalama 16 bin lira harcarken, yabancılar 64 bin lira harcıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de bir yılda satılan toplam konutun ortalama yüzde 1'inin yabancılara satıldığına dair istatistik bulunduğunu ifade eden Yanıkçıoğlu, "Eğer bunu mobilya satışlarıyla kıyaslarsak yüzde 4'üne denk geliyor. Terör olaylarının bitmesi, sınırımızdaki sıkıntıların hallolması ile yabancıya konut satışı artacak. Bunun da sektörümüze ciddi etkisi olacak." ifadelerini kullandı.

Yanıkçıoğlu, Türkiye'de düzenlenen mobilya fuarlarının da yabancıya satışta etkisi olduğunu söyledi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tapu Müdürü Adlı uyardı! Tarım arazilerini arsa gibi satıyorlar!
  • 18.05.2022 09:27

Tapu Müdürü Adlı uyardı! Tarım arazilerini arsa gibi satıyorlar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak ev ...

İstanbul’dan ev alan yabancının tercihi lüks mobilya oluyor
  • 21.02.2022 10:30

İstanbul’dan ev alan yabancının tercihi lüks mobilya oluyor

Luxury Line Mobilya sahibi Ahmet Ekmen, “Yabancı yatırımcılar tercihini lüks mod ...

ABD’lilerin konut alımları 3 kattan fazla arttı
  • 15.09.2021 10:11

ABD’lilerin konut alımları 3 kattan fazla arttı

İlk 8 ayında yabancıya konut satışında 30 bin 849 adetle tarihi rekor kırıldı. S ...

Yabancıların son gözdesi Trabzon ve Bursa!
  • 29.01.2016 17:31

Yabancıların son gözdesi Trabzon ve Bursa!

Realty Port İstanbul'dan Emrah Girişgen, yabancıların Türk gayrimenkul sektörüne ...

Yabancılar Türkiye'den ev almak için gaza bastı!
  • 14.05.2021 07:45

Yabancılar Türkiye'den ev almak için gaza bastı!

Yabancılara yapılan konut satışları Nisan’da yıllık bazda yüzde 416.1 artarak 4 ...

Türkiye'de en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları!
  • 19.10.2020 09:12

Türkiye'de en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları!

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancıların son iki yılda 3. çeyrek sonu itibariyle ...