maritbet girişmaritbet
Parkeye 1 milyar dolara basıyoruz

Parkeye 1 milyar dolara basıyoruz

Evlerin döşemelerinin rengidir parke. Estetik ve görsel anlamda mekana ayrıcalık katar

Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet Emlak


Evlerin döşemelerinin rengidir parke. Estetik ve görsel anlamda mekana ayrıcalık katar. Masif, lamine, laminat ve bambu olmak üzere dört çeşidi var. Fiyatının uygun olması nedeniyle konutların yüzde 50'si laminata yönelmiş olsa da doğal ürünler olan masif, lamine ve bambuya da ilgi fazla. Yeni trend ise boyalı parke. Laminat parkenin üzerine dekor kağıtları ve desenlerle yapılıyor. Zeminlere estetik katan sektör nisan ayında hareketlenirken, büyüklüğü de 1 milyar dolar (yak. 1,5 milyar TL) civarında.

Vaktimizin çoğunu üzerinde geçiriyoruz. Şık görünümüyle evlere estetik katıyor. Aynı zamanda dekorasyonun da değişmez bir parçası. Doğru uygulandığında yıllarca kullanılabiliyor. Görsel anlamda mekana ayrıcalık katıyor. Zemin döşemelerinin vazgeçilmezi parkeden söz ediyoruz.
Parkenin, masif, lamine, laminat ve bambu olmak üzere dört çeşidi bulunuyor. Fiyatının uygun olması nedeniyle konutların yüzde 50'si laminata yönelmiş. Masif ve lamine kullanımı ise azalıyor. Baharla beraber zeminlerini yenilemeye başlayanlar sektörü hareketlendirmiş durumda. Krizle beraber daralan parkede cirosal büyüklük ise 1 milyar dolar (1,5 milyar TL) civarında.

SEKTÖR LAMİNATA KAYIYOR
İnşaattaki daralmadan etkilenen sektörlerden biri olan parke, ekonomik gelişmelere paralel olarak krizin etkisinden sıyrılıyor. Parke Sanayici ve İşadamları Derneği (PARSİAD) Başkanı Sebahattin Şensoy, geçen yıl sektörün daraldığını belirterek, yerli üreticilerin krizden çok fazla etkilenmediğini, Çin ürünlerinin darbe yediğini vurguluyor. Şensoy, sektörle ilgili de, “Türkiye'de 1 milyar dolarlık büyüklüğü bulunuyor. Pazar, kolay ve ucuz olan laminat parkeye kayıyor. Lamine ve masif daha kaliteli ve pahalı. Ancak yüzde 50'nin üzerinde laminata kayış var” bilgisini veriyor.
Yenileme de sektörü ayakta tutarken, yeni trend boyalı parke. Şensoy, boyalı olanların laminat parkelerin üzerinde dekor kağıtları ve desenler bulunan bir uygulama olduğunu, boyalı parkelerle değişik görüntü ve estetik elde edildiğini belirtiyor.

İŞİ BİLMEYEN DE GİRİYOR
Kış aylarını genelde durgun geçiren parkede, nisan ayında canlanma başlıyor. Ancak son yıllarda sektörde yaşanan en önemli sorunlardan biri, meslekten pankecilerin şikayet ettiği gibi “bilen bilmeyen herkesin” bu işe soyunması.
Orpa Orman Ürünleri Ortağı Mehmet Akosman, bu durumun işini iyi yapan firmaları zor soktuğunu kaydediyor. Sektörün çoğunlukla laminata kayması da bu durumda önemli bir etken olarak görülüyor.


Akosman, konutların ucuza kaçarak laminat parkeyi seçtiğine dikkat çekerek, şu tespitlerde bulunuyor: “Laminatın uygulaması kolay. Bu nedenle, bu alandan olmayanlar da sektöre girmeye başladı. Fırınlar, berberler bile laminat parke satmaya başladı. Döşemesi de kolay. Sadece parçaları birbirine takılıyor. Bunu evsahipleri bile yapabiliyor.”

Dört çeşit parke var
* Masif: Ahşap tabakadan oluşan yüzde yüz doğal bir ürün. Uzun ömürlü olan masif parkeler, ısı ve ses izolasyonu da sağlıyor.
* Lamine: Gerçek ahşapların dilimlenerek birbirlerine dik gelecek şekilde preslenip cilalanarak kullanıma hazır hale getirilmesi ile ortaya çıkan bir malzeme. Lamine parke rutubete dayanıklılığı, hazır cilalı oluşu, geniş ürün yelpazesi ve montajının kolay olması nedeniyle tercih ediliyor.
* Laminat: Yapay reçine çözeltisi emdirilmiş kağıtların üst üste konularak ,sıcak preslerde basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen malzemeye laminat deniyor. Montajı hızlı ve kolay uygulanabiliyor. Sökülüp yeniden döşenebiliyor.
* Bambu: Bitkisel olduğu için çevre dostu olarak görülüyor. Sertliği diğer ağaçlara göre daha fazla. Bakımı kolay ve masrafsız.

Döşenecek zemin bozuk olursa kabarma yapar
Evlerin döşemelerinin rengidir parke. Estetik ve görsel anlamda mekana ayrıcalık katar
* Döşeme yapılacak zeminin düzgünlüğünü kontrol edin.
* Zemin bozuk olursa parkede oynama ve kabarmalar olabilir.
* Yeni şap atılmış rutubet olan mekanlara parke döşetmeyin.
* Zeminin kuruluğu çok önemli. İstenen seviyede kuruluk yoksa döşemeyi yaptırtmayın.
* Parkede su esaslı yapıştırıcılar kullanmamaya dikkat edin.
* Döşeme bittikten sonra iki hafta sistre ve cila işlemi yapın.
* Döşendikten sonra yüzeyini naylon örtüyle korumaya çalışmayın.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz