maritbet girişmaritbet
Evlere 10 milyon TL’ye hazır kartonpiyer yaptırıyoruz

Evlere 10 milyon TL’ye hazır kartonpiyer yaptırıyoruz

Konutları güzelleştiren en önemli dekorasyon malzemelerinden biri kartonpiyer. Hazırı, alçılısı ve ahşap modelleriyle Türkiye’de konutların yüzde 80’ine girmiş durumda

 
Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet Emlak

 

 
Konutları güzelleştiren en önemli dekorasyon malzemelerinden biri kartonpiyer. Hazırı, alçılısı ve ahşap modelleriyle Türkiye'de konutların yüzde 80'ine girmiş durumda. Şu aralar en gözdesi ise hazır olanları. Kısa sürede sektördeki oranı yüzde 40'a, cirosal büyüklüğü de 10 milyon TL'ye ulaşmış. Daha çok sade desenlileri tercih ediliyor. Siz hâlâ evinize kartonpiyer uygulatmadınız mı?
 
TAVAN ve pencere kesitlerini, dış duvarları, kapıları, panoları hatta yatak başlarını süslüyor. Envai çeşitte desen ve renkleriyle konutlarda dekorasyonun vazgeçilmez bir parçası. Evet, 1990'lar öncesinin en popüler dekorasyon malzemesi kartonpiyerden bahsediyoruz. Günümüzde yeniden konutların gözdesi oldu. Hazırı ya da alçılısı, ahşabı bulunan modelleriyle neredeyse her eve giriyor. Türkiye'de binaların yüzde 80'ine yakınında kartonpiyer bulunuyor. Özellikle yeni binalarda kendine yer buluyor. Sektörün gözdesi ise hazır kartonpiyerler. Alçıya göre daha çabuk, kolay ve temiz uygulanabiliyor. İstendiğinde de farklı renklere boyanabiliyor.
 
Ömrü bina ömründen fazla
Binaların içleri ve ceplerini çeşitli malzeme ve tekniklerle süsleme geleneği olarak tanımlanıyor. Fransızca ‘carton' (karton) ve ‘pierre' (taş) sözcüklerinden türemiş ‘carton-pierre'den geliyor. Anlamı ise ‘taşa benziyen karton'. Yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip. Kartonpiyer, suyla karıştırılıp hamur haline getirilen kağıdın önce tutkal, sonra üstübeçle karıştırılmasıyla elde edilen bir malzeme. Bu malzeme önceden hazırlanan kalıplara dökülür ve kuruduktan sonra yapıların tavanlarına ya da duvarlarına monte edilir. Kartonpiyer malzemesi daha sonraları yerini kullanım kolaylığı olan alçıya, daha sonraları ise poliüretan esaslı olanlara bıraktı. Şimdiki güçlendirilmiş haliyle ömrü bina ömründen fazla olarak görülüyor.

Hazıra 10 milyon TL ödüyoruz
Hazır kartonpiyer markası Decosa'nın Türkiye dağıtıcısı olan Mardav'ın Satış ve Pazarlama Direktörü Alper Doğruer, Türkiye'de hazır kartonpiyer kullanımının 10 yıllık bir geçmişi bulunduğunu söylüyor. Ama buna karşın alçısız kartonpiyer sektörü her geçen gün büyüyor. Doğruer'e göre, kapsamlı üretim yapan firma sayısı 10'u geçmiyor. Her sektörde olduğu gibi bu alanda da merdivenaltı üretim sorunu bulunuyor. Pelesen, hazır kartonpiyerin cirosal büyüklüğünün de yıllık 10 milyon TL'yi bulduğunu tahmin ediyor. Bunun yüzde 40'ı merdivenaltı üretimden geliyor. Türkiye'de alçılı kartonpiyerin kullanımının hala yüzde 60'larda olduğunu belirten Alper Doğruer, hazırın kartonpiyerdeki payının yüzde 40'a yükseldiğini kaydediyor. Kartonpiyerde tercih edilen hazır kartonpiyer modelleri genellikle sade desenli kartonpiyerler. Doğruer, karmaşık desenli hazır kartonpiyerlerin desenlilere göre yüzde 45 oranında daha pahalı olmasının az tercih edilmelerini sağladığına da değiniyor. Kartonpiyer kullanmanın amaçlarından biri de hataları kapatmada ya da farklı sonuçları gizlemede başarılı olması.

Malzemeyi iyi seçin, tavsiye  edilen yapıştırıcıları kullanın
Kartonpiyer yaptırırken ya da seçerken nelere dikkat edilmesi konusunda Alper Doğruer şu tavsiyelerde bulunuyor:
* Öncelikli olarak malzeme seçimine dikkat edilmeli. Üreticisi bilinen, belli kaliteyi sağlayabilen firmaları seçin.
* Uygun kalınlıktaki hazır kartonpiyerler alınmalı. En az 9 milimetre ve üzerinde olanlar tercih edilmeli.
* Uygulamasını bilen bir usta ya da uygulamaya eli yatkın kişiler tarafından uygulanmalı.
* Tavsiye edilen yapıştırıcılar kullanılmalı ve boya yapılırken kesinlikle solvent içermeyen boya tercih edilmeli.
Farklı kullanımla evinizi  dekoratif hale getirin
Kartonpiyerin konutların iç ve dış cephelerinde çeşitli kullanım alanları da bulunuyor. Bu alanlar şöyle:
Duvarda: Duvara kartonpiyer uygulaması aslında çok eskiye dayanan bir çözüm. Tercih edeceğinzi artonpiyerin ebadını ve biçimini belirlemek size kalmış. Ortasına da tercihinize göre tablo ayna ya da göbeklerden yapıştırabilirsiniz.
Kapıda: Bunun için kapının düz olması gerekiyor. İnce şeritler halinde satılan kartonpiyerleri, kapınızda görmek istediğiniz şekle göre, önce ölçüp sonra maket bıçağıyla kesin. Ardından tutkal ve benzeri yapıştırıcılar yardımıyla kapınıza yapıştırın. Daha dekoratif bir kapıya sahip olacaksınız.
Panoda: Çalışma odalarında kullanılan panolar sıradan olabiliyor. Kartonpiyerle pano bir dekorasyon objesi haline getirilebilir. İstenilen ölçülerde kesilen kartonpiyerler, panonun çerçevesini oluşturacak. İşlemeli, düz, kalın veya ince pek çok seçenek bulunuyor.
Yatak başında: Kartonpiyeri yatak başınızın çerçevesine göre kestikten sonra duvara sabitlemeniz yeterli. Böylece daha dekoratif yatak odası ve yatak başlığına sahip olacaksınız.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz