maritbet girişmaritbet
Bu mobilyalar depremde hayat kurtarıyor

Bu mobilyalar depremde hayat kurtarıyor

"Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması"nda dereceye giren projelerin yer aldığı sergi açıldı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen "Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması"nda dereceye giren 16 proje sergilendi.

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki serginin açılışında konuşan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Marmara Depremi'nde 9 saat göçük altında kaldığı için deprem konusunda çok hassas olduğunu söyledi.

"İnsanları deprem değil bina öldürüyor"

İnsanları depremin değil binaların öldürdüğüne dikkati çeken Hülagü, "Deprem anındaki en önemli detaylardan biri göçme sırasında ezilmeyi önleyecek üçgen sistemlerin olması. Eğer insanlar bu üçgen alan içerisinde olursa yaşam şansı yakalıyor. Burada sergilenen eserler de bu amaçla hazırlanan tasarımları içeriyor" diye konuştu.

"Mobilyaların depreme göre tasarlanması gerekiyor"

KOÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ise Marmara Depremi sonrasında yapılan araştırmaların daha çok jeoloji ve bina strüktürü (yapısı) üzerine yoğunlaştığını fakat bazı çalışmalarda ölümlerin daha çok bina içerisindeki mobilyaların devinimlerinden kaynaklandığının ortaya çıktığını belirtti.
Erdoğan şöyle devam etti:
"Depremde can kayıplarını minimuma indirmek için bina içerisinde kullandığımız mobilyaların depreme göre tasarlanması gerekiyor. Böylece, can kayıplarını da minimuma indirmek mümkün olabilir. Düzenlediğimiz yarışmayla bir deprem ülkesi olan Türkiye'de mobilya tasarımına farklı bir bakış açısı getirmeyi ve mobilya sektörüne katkı sağlamayı amaçladık."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu mobilyalar depremde hayat kurtarıyor
  • 09.03.2016 16:23

Bu mobilyalar depremde hayat kurtarıyor

"Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması"nda dereceye giren projele ...

Depremde hayat kurtaracak mobilya tasarımları kıyasıya yarışacak!
  • 27.03.2015 13:15

Depremde hayat kurtaracak mobilya tasarımları kıyasıya yarışacak!

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Depremde Hayat Kurtaran Mobilyalar Tasarım Yarışması ...