maritbet girişmaritbet
Arçelik'ten Beyaz Eşya ile Kalkınma Paketi!

Arçelik'ten Beyaz Eşya ile Kalkınma Paketi!

Arçelik AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, Arçelik'in hayata geçirdiği "Beyaz Eşya ile Kalkınma Paketi" hakkında açıklamalar yaptı.

Arçelik AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, beyaz eşya sektörüne ÖTV indirimi ile önemli bir ivme kazandırıldığını belirterek, kendilerinin de yakalanan ivmeye destek olmak amacıyla üretim, alım gücü ve enerji verimliliği alanında odak noktaları belirlediklerini ve beyaz eşya kalkınma paketi hazırladıklarını söyledi.

Ev teknolojileri şirketi Arçelik AŞ, ÖTV indirimiyle ivme kazanan perakende sektörüne destek olmak amacıyla "Beyaz Eşya ile Kalkınma Paketi"ni hayata geçirdi. Paket, ÖTV indirimine ek olarak, alım gücüne destek sağlayan kampanyalar ile enerji tasarrufuna katkı için doğa dostu ürünlerde avantajlı fırsatlar kapsıyor.  

Hakan Bulgurlu, söz konusu paketin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Arçelik uluslararası bir şirket olsa da Türkiye'nin ana pazarları olduğunu dile getirdi.

Beyaz eşyanın Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birisi olduğunu aktaran Bulgurlu, bugün sektöre yönelik Türkiye'de yaklaşık 28 milyon adet üretim yapıldığını, bunun 20 milyon adedinin ihraç edildiğini belirterek, "Yüzde 75 ihracat oranı son derece yüksek bir oran." dedi.

"Yaklaşık 800 kursiyere istihdam şansı sağlayacağız"

Arçelik CEO'su Bulgurlu, şu anda sektöre ÖTV indirimi ile önemli bir ivme kazandırıldığını, kendilerinin de yakalanan ivmeye destek olmak amacıyla üretim, alım gücü ve enerji verimliliği alanında odak noktaları belirlediklerini ve beyaz eşya kalkınma paketi hazırladıklarını ifade etti.

Sektörün doğrudan yaklaşık 60 bin kişiyi istihdam ettiğini, buna ekosistem de dahil edildiğinde sayının 600 bin kişiye çıktığı bilgisini veren Bulgurlu, Arçelik özelinde bakıldığında Türkiye'de yaklaşık 17 bin çalışanları ile faaliyet gösterdiklerini, bu sayının dünyada 30 bin olduğunu bildirdi.

Bulgurlu, bayileri ile servislerini de bu sayıya eklerlerse yaklaşık 41 bin 500 çalışana ulaştıklarını, bu rakama yan sanayi ile lojistik hizmet tedarikçileri de eklendiğinde sayının 170 bine çıktığının altını çizdi.

İstihdamın her zaman gündemlerinde olduğuna dikkati çeken Bulgurlu, sözlerine şöyle devam etti:

"ÖTV'nin sağlamış olduğu talep artışına paralel olarak bizim de önümüzdeki dönemde istihdam sayımız artacak. Burada tam bir rakam vermek çok zor, hatta mümkün değil. Çünkü tamamen talep artışına bağımlı olarak ve kapasite kullanım oranlarının artışına bağımlı olarak belirlenecek bir rakam. Türkiye'de çok önem verdiğimiz, istihdamı destekleyici bazı programlar var. Bunlardan bir tanesi İŞKUR üzerinden yapılan çalışma. İşsiz gençlerimize yetkinlik kazandırma ve iş üzerinden tecrübe ile öğrenme şansı veren bir program. Bu program bizim için önemli. Çünkü yetkinliği yükseltilmiş çalışanlara ihtiyacımız var. Bu programdan yaklaşık 800 kursiyere istihdam şansı sağlayacağız."

"Türkiye'deki 23 milyon buzdolabının yaklaşık yüzde 44'ü verimsiz buzdolabı"      

 Hakan Bulgurlu, ÖTV teşvikinin ülkedeki enerji verimliliği bilincini artırmak için bir fırsat olduğunu gördüklerini söyledi.

Türkiye'de tüketilen toplam enerjinin yüzde 22'sinin evlerde tüketildiğini, bunun da yaklaşık yüzde 50'sinin evdeki beyaz eşyalar tarafından tüketildiğine işaret eden Bulgurlu, 2006'da satılan buzdolaplarının sadece yüzde 1'inin A+ enerji seviyesinde, bugünse satılan buzdolaplarının yüzde 88'inin A+ ve A++ enerji seviyesinde olduğunu kaydetti.

Bulgurlu, normal bir buzdolabından A+ buzdolabına geçildiğinde evin elektrik faturasına yaklaşık yüzde 18'lik bir avantaj sağladığını belirterek, "Eğer siz 4 ana beyaz eşyanızı en verimli beyaz eşya ile değiştirirseniz, bu rakam 100 liralık elektrik faturasında 30 lira tasarruf yansıtıyor." diye konuştu.

Türkiye'deki 23 milyon buzdolabının yaklaşık yüzde 44'ünün verimsiz buzdolabı olduğuna dikkati çeken Bulgurlu, bunun 10,3 milyon buzdolabı demek olduğunu ve bunları enerji verimliliği sağlayan ürünler ile değiştirilmesi halinde 4 bin 500 megavatlık bir güneş santralinin enerji üretimi kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğinin altını çizdi.

Bulgurlu, 4 bin 500 megavatlık bir santralin bugün Ankara ve İzmir'deki tüm hanelerin bir yıllık enerji ihtiyacına denk geldiğini dile getirerek, "Bunu neden gündeme getiriyorum? Aslında ÖTV'nin kademelendirmesi ve en enerji verimli ürünlerde ÖTV'nin olmaması, aslında hem Türkiye'ye, hem ekonominin enerji ihtiyacı bakımından, hem de doğaya büyük katkısı olacak bir yapılanma olur. " diye konuştu.

ÖTV indiriminde sürenin uzayıp uzamayacağı ile ilgili bir soru üzerine Bulgurlu, taleplerinin enerji verimli ürünlerde kaldırılması yönünde olduğunu bildirdi.

Tüketimi enerji verimliliği yüksek ürünlere kaydırmak istediklerinden bahseden Bulgurlu, bununla tüketicilerin faturasına direkt bir indirim yansıyacağını, Türkiye'nin toplam enerji tüketimi açısından da mana ifade edecek bir azalış yakalamak istediklerini, böylece hem talebi canlandıracaklarını, hem de talebin daha enerji verimli ürünlere kaymasını istediklerini vurguladı.

"Bugün New York'ta en son yapılmış lüks projelerde Arçelik ürünleri var" 

 Bulgurlu, geçen yıl adetsel bazda yüzde 5,4 büyüyen sektörün bu yıl yüzde 3 ila 5 arasında büyümesini öngördüklerini belirterek, "Türkiye gibi nüfusu genç bir ülkede bu büyüme beyaz eşya için düşük." değerlendirmesinde bulundu.

Dolayısıyla burada devletin vermiş olduğu ÖTV teşvikinin katma değerinin çok yüksek olacağına işaret eden Bulgurlu, "Talep canlanıyor. Beyaz eşya sektörü, 600 bin kişilik bir ekosistem. Türkiye'nin en önemli sektörlerinden bir tanesi. Katma değer olarak da en önemli sektörü olabilir." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin önündeki en büyük sorun, beyaz eşya ve otomotiv gibi sektörlerde ana girdilerin ithal olması." diyen Bulgurlu, dolayısıyla kurdaki dalgalanmaların sektörü etkilediğini vurguladı. 

Bulgurlu, ankastre pazarında da Türkiye'de lider olduklarına, inşaat projelerinde de yer aldıklarına işaret ederek, "Bugün New York'ta en son yapılmış lüks projelerde Arçelik ürünleri var." diye konuştu.

Beyaz eşya sektöründe geçen yıl gittikçe yavaşlayan bir iş hacmi olduğunu anımsatan Dinçer, ÖTV kampanyası ile sektöre tekrar bir canlanma ve enerji geldiğini, bunu da en iyi şekilde değerlendirmek için daha önce yapmadıkları bir kampanya kurguladıklarının altını çizdi.

"Mağazaya girenlerin satışa dönüşüm oranı yüzde 20'lere yakın arttı"

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ise perakendenin geçen yıl zor bir dönem geçirdiğini, ÖTV ile bir bakıma heyecan verici bir hayatın başladığını söyledi.

"Beyaz eşya pazarının cirosu 2016 yılında yüzde 18,5 artışla 12,2 milyar lira, küçük ev aletlerinin cirosu da yüzde 18 büyüyerek 4,3 milyar liraya yükseldi." diyen Dinçer, 2017 yılında da bu büyümenin ÖTV ile beraber devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.

Dinçer, 3 bine yakın bayileri, 600'e yakın servis noktalarının bulunduğuna işaret ederek, "Bizler her gün anlık olarak bayilerimize giren müşteri sayısını ölçüyoruz." ifadesini kullandı.

ÖTV ile piyasanın canlanmasının üzerinden 2,5 haftanın geçtiğini aktaran Dinçer, "Arçelik olarak sadece soğutucu grubunda yüzde 60'tan fazla büyüme sağlamış durumdayız. Çamaşır ve bulaşık makinesinde de yüzde 30'dan fazla artış sağlamış durumdayız." diye konuştu.

Dinçer, 2016 yılında tüm bayi sistemlerine giren müşteri sayısının 132 milyon kişi olduğunu, bu 2,5 haftalık dönemde ölçümlerinin kendilerine önemli bir sıçrayış olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Özellikle Mersin, Zonguldak, Antalya, Kocaeli, Bursa, Ordu, Aydın ve İzmir'deki ziyaretçi sayısında yüzde 30'luk artış olduğunu bildiren Dinçer, "ÖTV indirimi, Türk tüketicisine çok net bir fayda sunuyor." dedi.

Dinçer, mağazaya girenlerin satışa dönüşüm oranının yüzde 20'lere yakın arttığının altını çizdi.

"ÖTV kampanyası ile beraber tüketicinin görebileceği yüzde 20'ye varan net bir indirim söz konusu"

 Can Dinçer, Türkiye'de her yıl 500 bin çiftin evlendiğini, mart ayı ile beraber Anadolu'da çeyiz döneminin başladığını söyledi.

Şubat ayında aldıkları güçle, kendilerinin de ÖTV'ye daha da destek olmak adına çeyiz paketleri hazırladıklarını belirten Dinçer, pakete başlayalı 3 gün olduğunu ama inanılmaz bir talep olduğunu kaydetti.

Dinçer, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi alan bir çifte Arçelik marka fırın veya Beko marka kurutma makinesi hediye ettiklerini dile getirerek, "Fırının değeri 749 lira, kurutma makinesinin değeri de 919 lira. Çeyiz paketlerinin ücreti 4 bin 500 liradan başlayıp, 6 bin liraya kadar devam ediyor." dedi.

Talebin mart ve nisan ayında artarak devam etmesini beklediklerine dikkati çeken Dinçer, bu artışın bütün Anadolu'da yayılmasını beklediklerinin altını çizdi.

Dinçer, 3'lü çevre dostu bir paket daha hazırladıklarını belirterek, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi alan müşterilere ÖTV'ye ek olarak bin lira indirim sunacaklarını dile getirdi.

Burada yapmak istediklerinin Türk tüketicisini enerji verimli ürünlere yönlendirmek olduğunu anlatan Dinçer, beyaz eşya pazarının geçen yıl ciro anlamında yüzde 18 büyüme ile kapattığını bildirdi.

Dinçer, 65 yaşındaki bir çift ile tanıştığını, bu kampanyadan faydalanmak adına 18 yıldan sonra beyaz eşyalarını değiştirmek istediğini söylediklerini aktararak, ÖTV kampanyasının pazarı büyütmek için de bir fırsat olduğunu ifade etti.

İlk 2,5 haftalık veriye baktıklarında perakende de önemli bir büyüme bulunduğunu anlatan Dinçer, ÖTV kampanyası ile beraber tüketicinin görebileceği yüzde 20'ye varan net bir indirimin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Alım gücüne destek hareketi kapsamında Arçelik ve Beko, çeyiz paketleriyle kampanyası başlattı.

Buna göre Arçelik ve Beko'dan seçili buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi alanlara fırın veya kurutma makinesi hediye ediliyor. 749 lira değerinde fırın hediyeli ve 919 lira değerinde kurutma makinesi hediyeli çeyiz paketlerinde ÖTV indirimi ile birlikte yüzde 20'nin üzerinde indirim avantajı sağlanıyor.

Doğa dostu ev paketi kampanyası kapsamında, Arçelik markalı 2520 CEI A+++ model buzdolabı, 9147 YCM model çamaşır makinesi ve 63101 I model bulaşık makinesinden oluşan ürün paketi, yüzde 6,7 ÖTV indirimine ek olarak bin lira indirimle satışa sunuluyor.

Beko markalı 9520 KEX A+++ model buzdolabı, BK 9121 BT model çamaşır makinesi ve BM 9009 I model bulaşık makinesinden oluşan 3'lü Çevre Dostu, Enerji Verimli paket, yüzde 6,7 ÖTV indirimine ek olarak bin lira indirimle satışa çıkıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu
  • 04.04.2023 13:49

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu

Türk Hava Yolları (THY), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreml ...

Arçelik, World Retail Awards’ta dünyanın en iyisi seçildi
  • 06.10.2021 16:17

Arçelik, World Retail Awards’ta dünyanın en iyisi seçildi

Arçelik, alanında en prestijli ödüllerden olan World Retail Awards’ta (Dünya Per ...

Arçelik, ev ve iş yerlerini güneş enerjisi ile tanıştırıyor
  • 16.09.2021 15:45

Arçelik, ev ve iş yerlerini güneş enerjisi ile tanıştırıyor

Arçelik “Gelecek için Güvenilir Yatırım” sloganı ile solar panellerde en son tek ...

"Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz"
  • 11.11.2020 17:42

"Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM AK Parti Grup ...

ŞİMŞEK’TEN 3.KÖPRÜ YORUMU
  • 19.01.2012 17:48

ŞİMŞEK’TEN 3.KÖPRÜ YORUMU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 bütçe rakamlarını açıkladı ...