maritbet girişmaritbet
Mobilyacılar KDV’de kalıcı indirim istiyor!

Mobilyacılar KDV’de kalıcı indirim istiyor!

Mobilyada KDV indiriminin 3 ay daha yüzde 8’de tutulması sektörü sevindirdi.

Mobilya sektörünün ajandasındaki bir numaralı problemin KDV olduğunu belirten mobilyacılar, geçici bir süre için uygulanan yüzde 8'in kalıcı hale gelmesini istedi. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, sektörün tam kapasite ile çalışması için ham ve ara madde alımında da KDV'nin yüzde 8 olması gerektiğini söyledi. Öztaşkın, “2018'in son 2 ayında KDV indirimi satışları yüzde 15 artırdı. Bu beklentimizin altında bir orandı. Geçen yılın son iki ayında yapılan kampanyada yüksek faiz ve kur nedeniyle düşen alım gücünün etkisini gördük. Ancak asgari ücrette ve memur maaşlarında artış var. Enflasyonla Topyekün Mücadele indirimleri sürüyor ve KDV indirimi de uzatıldı. Bu sayede mart sonuna kadar satışların yüzde 25-30, kimi firmalarda ise yüzde 50 artacağını öngörüyoruz. Ama bu tam bir çözüm değil. Kalıcı canlılık için KDV'nin sürekli olarak yüzde 8'de tutulması gerekiyor” dedi.

İSTİHDAM 100 BİN ARTAR

Sadece satarken değil üretirken de gerekli olan ham madde temininde KDV'nin yüzde 8 olması gerektiğini vurgulayan Öztaşkın konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kayıtdışılığı önlemek, istihdamı artırmak ve KDV fazlası vermemek için girdilerde de KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi gerekiyor. Ağaç, sunta, sünger ve metal gibi birçok ara ve ana hammadde kalemlerinde de KDV yüzde 8'de sabitlenmeli. Bu sayede güçlenecek ve hareketlenecek iç pazardan iyi beslenerek mobilya ihracatını 15 milyar dolar seviyesine getirebiliriz. KDV yüzde 8'de kalırsa ihracatın da önü açılacak. KDV indiriminin kalıcı olması halinde 100 bin ek istihdam da sağlarız.”

Yenileme süresi 8 yıla geriledi

Mobilya sektöründe kullanım alışkanlıkları, imaj ve marka konumlandırma araştırmasının sonuçları da açıklandı. Öztaşkın, Method Research Company'e yaptırdıkları, araştırmanın, Türkiye temsili 19 ilde, 2 yıl içinde mobilya satın alan ya da almayı düşünen, evlenen kişileri kapsadığını dile getirdi. Toplamda 2 bin kişi ile görüşme gerçekleştirilen araştırmada ilginç sonuçlar da dikkat çekti. Araştırmadan öne çıkan başlıklar ise şöyle sıralandı: “9 yıl olan mobilya değiştirme sıklığı 2018'de 8 yıla düştü. Alımda kadınların etkinliği sürüyor. Markalı mobilya tüketicilerinin ortalama yaşı 32. Sosyo-ekonomik statünün ağırlığını C1 ve C2 grupları oluşturuyor. Bu grupların yüzde 52'sini çocuklu çiftler, yüzde 19'unu çocuksuz çiftler, yüzde 19'unu ise kalabalık aileler oluşturuyor. Mobilya tüketicisinin ortalama konut büyüklüğü 115 metrekare. Hanelerde en çok bulunan ürün gruplarının başını yüzde 85'lik oranla oturma odası ve yatak odası takımları geliyor."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Altı ayda 2,4 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi
  • 16.07.2022 10:26

Altı ayda 2,4 milyar dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında yılın ilk altı aylık döneminde ve h ...

Ferm'den konforlu puf tasarımları!
  • 11.04.2022 11:32

Ferm'den konforlu puf tasarımları!

Tamamlayıcı bir mobilya olarak kullanılan puflar evlerimizde yerlerini alıyor. F ...

Boca Do Lobo yeni tasarımlarıyla evinize geliyor!
  • 17.02.2022 12:07

Boca Do Lobo yeni tasarımlarıyla evinize geliyor!

El işçiliği kullanarak tasarladığı mobilyalarla dikkati çeken Portekizli şirket ...

Aster'den salonlar için yeni trendler!
  • 15.02.2022 12:04

Aster'den salonlar için yeni trendler!

Portekizli mobilya şirketi Aster yeni koleksiyonlarını tanıtmaya devam ediyor. İ ...

Modüler mobilyalarla esnek dokunuşlar!
  • 04.02.2022 11:57

Modüler mobilyalarla esnek dokunuşlar!

Modüler mobilya kullanımı özellikle salonlarınızı dekore ederken esneklik sağlıy ...

Mobilya sektörü ikinci yarı hedefine tatil sonunda ulaşacak
  • 13.08.2021 17:06

Mobilya sektörü ikinci yarı hedefine tatil sonunda ulaşacak

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, yaz döneminde gerçekleşen düğünleri ...