maritbet girişmaritbet
3D yazıcı ile üretilen ev, normalden 3 kat daha ucuz!

3D yazıcı ile üretilen ev, normalden 3 kat daha ucuz!

ABD'de 3D yazı ile inşa edilen ev satışa çıktı. Zamandan yüzde 70 tasarruf sağlayan sistemle evler 3 kat daha ucuza satılıyor

Gelişen teknoloji, artık akla hayale gelmeyecek yeniliklerin ortaya çıkmasına ve hayatın her alanında farklı alternatifler sunulmasına imkan sağlıyor. Üç boyutlu yazıcı ile hayata geçirilen evler de bunlardan biri. Bir süredir inşaat ustasına gerek duyulmadan üç boyutlu yazıcılarla ev inşa edildiğine tanık oluyoruz, ancak şimdi ABD'de bu yolla inşa edilen bir ev satışa çıktı. 

Long Island'ın kuzeydoğu ucunda bir alan olan Riverhead, New York'ta konumlanan ev, New York merkezli S-Squared 3D Printers'ın bir dalı olan SQ4D tarafından inşa ediliyor. Yaklaşık 140 metrekarelik bir yaşam alanına sahip olan evde 3 yatak odası, 2 banyo, çeyrek dönümlük bir arsa üzerinde oturan bir garaj bulunuyor.

Muadillerinden yaklaşık yüzde 50 daha ucuz

Ev, ABD'nin emlak alım-satım ve kiralama sitesi Zillow'da 300 bin dolara satışa çıkarıldı. Yine Zillow'da bulunan benzer evlere baktığımızda diğer evlerin bu fiyatın çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Kısacası, üç boyulu baskı teknoloji hem iş gücünü hem de ev fiyatlarını azaltıyor. Evi gösteren emlakçıya göre, 300 bin dolar fiyat etiketine sahip bu ev, Riverhead'deki benzer yeni inşa edilmiş evlerin maliyetinin yüzde 50 altında fiyatlandırılıyor. 

Evin iç ve dış duvarları SQ4D'nin Otonom Robotik Yapı Sistemi (ARCS) ile sahada üç boyutlu olarak basıldı. ARCS'nin kurulumu altı saat süren ve ilk olarak 2018'de piyasaya sürülen raylar üzerinde büyük bir portal tarzı yazıcı olduğunu da belirtelim. Yani evin bölümleri bir depoda basılıp getirilmiyor, 6 saatlik kurulumdan sonra direkt olarak evin bulunacağı arsanın üzerinde oluşturuluyor. 

Geleneksel inşaattan 3 kat daha hızlı, maliyetlerde yüzde 70 azalma sağlıyor

SQ4D'nin web sitesi, işlemin geleneksel inşaattan 3 kat daha hızlı olduğunu, maliyetlerde yüzde 70 azalma sağladığını ve baskı için yalnızca 3 işçiye ihtiyaç duyduğunu iddia ediyor. Burada bazı soru işaretleri de oluşmuyor değil. Web Razzi'ye göre insan gücünün yerini teknoloji alınca inşaat işçilerine ne olacağı bir merak konusu. Ancak sistemin insanların iş gücünü azaltıp daha az yorulmalarını sağlama gibi bir avantajı da var. Sanıyorum bu teknolojiyi şirketlerin nasıl kullanmayı tercih edeceğine göre şekillenecek. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3D yazıcı ile üretilen ev, normalden 3 kat daha ucuz!
  • 13.02.2021 16:08

3D yazıcı ile üretilen ev, normalden 3 kat daha ucuz!

ABD'de 3D yazı ile inşa edilen ev satışa çıktı. Zamandan yüzde 70 tasarruf sağla ...

NEF, 3D yazıcıyla ev üretimine başlayacak
  • 01.04.2018 13:29

NEF, 3D yazıcıyla ev üretimine başlayacak

NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, konut inşasında iki ay sonra 3D yazıcıyla e ...