maritbet girişmaritbet
Paşabahçe'den Tuveys Dokumalı Mumluk!

Paşabahçe'den Tuveys Dokumalı Mumluk!

Paşabahçe Mağazaları, Kayıp Hazineler Koleksiyonu’nda yer alan ‘Tuveys Dokumalı Mumluk’ Osmanlı esintisi yaşatıyor.

Paşabahçe Mağazaları'nın Camda Dünya Mirası koleksiyonu paralelinde, Türkiye'nin evrensel değerlerinin ve kültür varlıklarının oldukları yerde korunması ve yaşatılmasına dikkat çekmek amacıyla hazırladığı Kayıp Hazineler Koleksiyonu'nda yer alan ‘Tuveys Dokumalı Mumluk' Osmanlı esintisi yaşatıyor. 

Paşabahçe Mağazaları'nın, izinli veya izinsiz kazılar sonucu yurt dışına götürülen tarihi eserlerden ilham alarak tasarladığı Kayıp Hazineler Koleksiyonu zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Birçok medeniyetin buluşma noktası olan ve kültür varlıkları konusunda zengin tarihini yansıtan Anadolu'nun kıymetli tarihini 30 eseri ile tarih ve sanatseverlerle buluşturuyor. 


Küçük tavus kuşu anlamına gelen ve Osmanlı dokumacılığında ilham alınarak tasarlanan Tuveys Dokumalı Mumluk üzerindeki desenler Floransa, Bargello Müzesi'nde bulunan Osmanlı dönemi 17. yüzyıla ait bir kumaştan esinlenerek tasarlandı. Tavus kuşu tüyü motifi, birbirine bağlı şemselerle kullanılarak çok yapraklı özgün bir kompozisyonla oluşturuldu. El imalatı camdan üretilen Tuveys Dokumalı Mumluk üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın yaldız, mine, eskitme boyalar ve kumaş kullanılarak dekorlandı. 

Osmanlı dokumacılığı, İmparatorluğun siyasi, iktisadi, sosyal ve ticari hayatında çok önemli bir yere sahipti. Osmanlı Dokuma Sanatındaki asıl etkiler Anadolu Selçukluları ve Beylikleri devri dokumalarından geliyor. Osmanlı arşivlerinde bulunan Ehl-i Hiref defterlerine göre dönemin lonca örgütleri içerisinde en kalabalık olanı dokumacılardı ve “kadifeci”, kemhacı”, “futacı” gibi hirefleri oluştururlardı. 

Osmanlı dokuma sanatında, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Selçuklu motifleri kullanıldı. Lotus, palmet ve hatayi denen Uzakdoğu kökenli stilize çiçeklerle sayısız kompozisyonlar oluşturuldu. Dokuma eserler, yapısı ve teknik özellikleri itibari ile diğer sanat ürünlerine nazaran kolaylıkla yıpranmasına rağmen, 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı kumaşlarına dair bilgi vermektedir. Kumaş ve dokuma desenleri ile ilgili bilgiler, çeşitli kaynaklardan, minyatürlerden ve Osmanlı padişahlarının elbiselerinin itina ile saklanmasından gelmektedir. 

Türk kumaş ve kadifelerinin önemli bir koleksiyonu Topkapı Sarayı Müzesinde sergilenmektedir. Bununla birlikte Konya Mevlâna Müzesi, Londra Victoria Albert Müzesi, Edinburg Royal Scotch Müzesi, Paris Louvre Müzesi'nde de Osmanlı dönemine ait kumaş koleksiyonları bulunmaktadır. 

Kayıp Hazineler Koleksiyonunda yer alan Tuveys Dokumalı Mumluk ile diğer koleksiyon ürünlerini Paşabahçe Mağazaları'ndan ya da www.pasabahcemagazalari.com adresinden inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Paşabahçe Mağazaları ikinci deneyim mağazasını İzmir’de açtı
  • 22.10.2021 17:20

Paşabahçe Mağazaları ikinci deneyim mağazasını İzmir’de açtı

Paşabahçe Mağazaları, deneyim mağazası konseptini İstanbul'un ardından İzmir'de ...

Kahve tutkunlarına özel tasarımlar Paşabahçe Mağazaları'nda!
  • 25.09.2021 11:08

Kahve tutkunlarına özel tasarımlar Paşabahçe Mağazaları'nda!

Kahve tutkunları 29 Eylül Dünya Kahve Günü’nde Paşabahçe Mağazaları’nın yüzlerce ...

Paşabahçe, Erenköy Deneyim Mağazası'nı dijitale taşıdı
  • 13.09.2021 11:03

Paşabahçe, Erenköy Deneyim Mağazası'nı dijitale taşıdı

Paşabahçe Mağazaları, müşteri deneyimine yeni bir soluk getiren ve Bağdat Caddes ...

Anneler Günü'ne özel hediyeler Paşabahçe'de!
  • 06.05.2021 14:50

Anneler Günü'ne özel hediyeler Paşabahçe'de!

Paşabahçe Mağazaları, Anneler Günü’nde annesine ne alacağını karar veremeyenleri ...

Paşabahçe Mağazaları, ilk deneyim mağazasını Erenköy'de açtı
  • 16.03.2021 16:18

Paşabahçe Mağazaları, ilk deneyim mağazasını Erenköy'de açtı

Paşabahçe Mağazaları, ilk deneyim mağazasını İstanbul Erenköy'de, Bağdat Caddesi ...

Paşabahçe Deneyim Mağazası Erenköy'de açıldı!
  • 16.03.2021 13:02

Paşabahçe Deneyim Mağazası Erenköy'de açıldı!

Paşabahçe Mağazaları, floral alanlarıyla bütünleştirdiği ilk deneyim mağazasını ...