maritbet girişmaritbet
ATÖLYE'ye Dünya Mimarlık Topluluğu'ndan çifte ödül!

ATÖLYE'ye Dünya Mimarlık Topluluğu'ndan çifte ödül!

Özel Sezin Okulu mimari dönüşüm projesi ATÖLYE’ye çifte ödül kazandırdı.

ATÖLYE'nin Özel Sezin Okulu'nun anaokulu ve ilkokul bölümleri için hayata geçirdiği mekânsal tasarım ve kültürel değişim projesi, dünyanın her yerinden mimar, mimarlık öğrencisi ve akademisyenleri buluşturan Dünya Mimarlık Topluluğu (World Architecture Community – WAC) tarafından “En İyi İç Mekan Mimari Tasarım” ödülünü almayı başardı. Proje hem jüri değerlendirmesi hem de topluluk üyelerinin oylarıyla belirlenen iki ayrı kategoride de ödüle layık görüldü.

Projenin ilk aşamasında ATÖLYE'nin mimar, grafik tasarımcı, mühendis ve kullanıcı deneyimi tasarımcılarından oluşan disiplinlerötesi ekibi okuldaki mevcut durumu ve öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlerken, eğitimdeki yerel ve küresel eğilimleri analiz etti. Elde edilen verilerden hareketle ATÖLYE Özel Sezin Okulu'nun ilkokul ve anaokulu alanlarını öğrenmeyi ve iş birliğini teşvik eden esnek pedagojik alanlara dönüştürmeyi amaçladı.

Okul Yönetimi ile iş birliği içinde, “bilgi merkezli” yapıyı “öğrenci merkezli” bir yapıya dönüştürmek üzere ATÖLYE, öğretmenler, veliler, okul yönetimi, anaokulu ve ilkokul öğrencileri ile birlikte düzenlediği ortak tasarım toplantılarında mekanın kullanım ihtiyaçlarına yönelik görselleştirme ve modelleme çalışmaları yaptı. Bu çalışmalarda ortaya çıkan ve öğrencilerin yenilikçi ve sınırsız hayallerini yansıtan çizimler, onların ihtiyaç ve isteklerinin daha net anlaşılmasına yardımcı oldu. Böylece kullanıcıların kişiselleştirmesine imkân veren ve gerektiğinde birden fazla fonksiyona cevap verebilen bir mekân oluşturmak hedeflendi.

Araştırmalardaki ilginç bulgulardan biri de; mevcut tasarımdaki açık oyun alanının dışa dönük öğrencilerin ihtiyaçlarını önceliklendirirken, daha sakin ve içe dönük öğrencilerin beklentilerini karşılamadığı oldu. Bu nedenle, tasarım ekipleri; okuma, birbirinden öğrenme, rahatlama veya samimi konuşma gibi çok işleve izin veren yastıklı oturma düzeniyle “sınıf içinde asma kat” yaklaşımını geliştirdi.

ATÖLYE ayrıca, öğrencilerin rahat hareket edebilmeleri için özel tasarlanmış, açılı ve modüler sınıf mobilyaları geliştirdi. Mekânın mobilyaları ATÖLYE'nin girişimlerinden biri olan ve öğrenme, çalışma ve birlikte üretme alanlarına yönelik ürünler geliştiren CNVS (www.cnvsdesigns.com) tarafından tasarlandı. İşlevsellik ve sürdürülebilirliğe odaklanılarak tasarlanan mobilyalar öğrencilerin konsantrasyonunu kolaylaştırmak ve kendilerine özel düşünme alanları sağlamak üzere yazılabilir yüzeyler içerecek şekilde üretildi. Yine öğrencilerin ihtiyaçları ve onlardan alınan içgörüler de dikkate alınarak farklı amaçlara uygun aydınlatma sistemleri tasarlandı.

Öğrenci merkezli pedagojik yaklaşımı vurgulamak üzere, öğretmen masaları öğrencilerin masalarıyla aynı boyutta tasarlandı, böylelikle sınıf içi ilişkiyi eşitleyen yeni bir dinamik oluşturuldu.

Projeyle ilgili bilgi veren ATÖLYE Kurucu Ortağı Engin Ayaz, öğrencilerin birlikte üretmesi, öğrenmesi ve çalışması için hayata geçirdikleri mekânsal programla okulun 21. yüzyıl yetkinlikleri çerçevesinde bir laboratuvara dönüşmesini sağladıklarını belirtti. Ayaz sözlerini şöyle sürdürdü: 

“ATÖLYE olarak tüm süreçte tasarım yaklaşımını kullanıcı odaklı hale getirmek için mimari prosedürlerin ötesine geçtik. Bir araya gelme, üretme, öğrenme ve çalışma imkânı sağlayan hibrit bir mekânsal program olan bu projenin, alanındaki en geniş ağlardan biri olan Dünya Mimarlık Topluluğu'nun hem jüri değerlendirmesi hem de üyelerin oylarıyla belirlenen iki ayrı kategoride de ödüllendirilmesi bizleri çok mutlu etti.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ATÖLYE'ye Dünya Mimarlık Topluluğu'ndan çifte ödül!
  • 17.01.2021 09:30

ATÖLYE'ye Dünya Mimarlık Topluluğu'ndan çifte ödül!

Özel Sezin Okulu mimari dönüşüm projesi ATÖLYE’ye çifte ödül kazandırdı. ...

10 işçiye karşılık bedava arsa hazır
  • 27.08.2011 10:13

10 işçiye karşılık bedava arsa hazır

Bakanlar Kurulu'nun kararı, OSB'de tahsis edilmemiş parsellerin istihdam sağlaya ...