maritbet girişmaritbet
Türkiye'den en fazla alışverişi Araplar yaptı!

Türkiye'den en fazla alışverişi Araplar yaptı!

Global Blue rakamlarına göre Suudi Arabistanlılar, Türkiye'den en fazla alışveriş yapan ülke vatandaşları sıralamasında birinci sıraya yerleşti.

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilere KDV iade hizmeti veren Global Blue Türkiye'nin Genel Müdürü Selim Şeyhun, Türkiye'de en çok alışveriş yapan turistlerin Suudi Arabistanlılar olduğunu belirterek, "Suudi Arabistanlılar, yaptıkları harcamaların 31,9 milyon liralık kısmı için iade başvurusu yaptı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 arttı." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şeyhun, yabancı ziyaretçilerin bu yılın ilk 4 ayında Türkiye'de yaklaşık 400 milyon liralık alışveriş yaptığını, bunun da 212,3 milyon liralık kısmı için iade başvurusu yaptığını dile getirdi.

İade başvurusu yapılan meblağın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını aktaran Şeyhun, bu dönemde işlem sayısının da 145 bin 968 olarak gerçekleştiğini, ancak işlem sayısında yüzde 11'lik gerileme yaşandığını bildirdi. 

Şeyhun, bu dönemde Türkiye'de en çok alışveriş yapan turistlerin Suudi Arabistanlılar olduğunu dile getirdi.

Suudi Arabistanlıların yaptıkları harcamaların 31,9 milyon liralık kısmı için iade başvurusu yaptığı bilgisini veren Şeyhun, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 arttığını ifade etti.

Şeyhun, bu anlamda Suudi Arabistanlıların hemen arkasından yaklaşık 24,5 milyon lira ile Kuveyt'in, 21 milyon lira ile İran'ın, 14,6 milyon lira ile de Katar'ın geldiğinin altını çizdi.

Çinlilerin 13,7 milyon lira ile beşinci sırada yer aldığı bilgisini veren Şeyhun, "Bu ülkenin arkasından da yaklaşık 11,8 milyon lira ile Azerbaycan, 9,5 milyon lira ile Türkiye yani yurt dışında yerleşik olan Türkler, 8 milyon lira ile Birleşik Arap Emirlikleri, 6,5 milyon lira ile Rusya, 5,4 milyon lira ile Almanya, 3,8 milyon lira ile Mısır, 3,4 milyon lira ile Lübnan, 3,4 milyon lira ile İngiltere, 2,7 milyon lira ile Irak, 2,5 milyon lira ile de Kuzey Kıbrıs geliyor." diye konuştu. 

Çinlilerin yaptığı alışveriş tutarı yüzde 89 arttı

Selim Şeyhun, 13,7 milyon lira ile Çinlilerin Türkiye'de en çok harcama yapan beşinci ülke olduğunu söyledi.

Bu dönemde Çinlilerin yaptığı KDV iade işlem sayısının 6 bin 526 olduğunu belirten Şeyhun, alışveriş tutarlarının ise bu yılın ilk 4 ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 89 arttığını dile getirdi.

Şeyhun, dünyada yapılan tax free satışlarının yüzde 35-40'ını Çinlilerin oluşturduğu bilgisini vererek, "Bu rakam Türkiye'de daha yeni yüzde 6'ya çıkmış." ifadelerini kullandı.

Üstelik Çinlilerin lüks ağırlıklı harcama yaptığına işaret eden Şeyhun, sözlerine şöyle devam etti:

"Çinliler artarak Türkiye'ye gelmeye devam ederse ve alışveriş yaparlarsa, Türkiye perakendesinde bir devrim yaşanır. Yurt dışında Milano'da, Paris'teki büyük markaların hepsinde Çinli çalışanlar var. Markalar, burada potansiyel olduğu için daha iyi hizmet vermeye çalışıyor. O firmalar, satış ekiplerine kültürel anlamda da eğitimler veriyorlar. Örneğin 'Çinliye nasıl satış yapılır?' gibi..."

Rusların alışveriş tutarı bu sene 6,5 milyon liraya çıktı

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Şeyhun, yabancıların bu yılın ilk 4 ayında yaptığı toplam harcama tutarları, geçen senenin aynı dönemiyle mukayese edildiğinde, ülke bazında en yüksek artışın Rusya'da yaşandığının görüldüğünü söyledi.

Rusların yaptığı harcama tutarının bu dönemde yüzde 135 arttığı bilgisini veren Şeyhun, "İşlem adetleri de yüzde 152 artmış. Rus turistlerin geldiği bu verilerden direkt anlaşılıyor." dedi.

 Şeyhun, bu artışlarda, Rusya ile düzelen ilişkilerin etkisinin görülebileceğine işaret ederek, "Ruslar geçen senenin ilk 4 ayında yaklaşık 2,5 milyon liralık alışveriş yaparken, bu sene bu rakam 6,5 milyon liraya çıkmış." diye konuştu.

Rusya'nın hemen ardından yüzde 89'luk artış ile Çin'in geldiğini vurgulayan Şeyhun, bu ülkenin ardından da yüzde 33 ile Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin, yüzde 31 ile de Irak'ın geldiğini ifade etti.

Şeyhun, bu dönemde harcamalarda en büyük düşüşün yüzde 31 ile Mısır'da gerçekleştiğine dikkati çekerek, ardından yüzde 17 ile 3 ülkenin, yani İran'ın, Lübnan'ın ve Kuzey Kıbrıs'ın geldiğinin altını çizdi.   

Gurbetçilerin Türkiye'deki ortalama harcama tutarı 3 bin 397 lira

Selim Şeyhun, bu yılın ilk 4 ayında KDV iadesi istenilen ortalama harcama tutarının bin 455 lira olduğunu kaydetti.

Bu rakamın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 arttığı bilgisini veren Şeyhun, buradaki artışın enflasyondan ve avrodaki oynaklıktan kaynaklandığını dile getirdi.

Şeyhun, ülkeler bazında en yüksek alışveriş ortalamasının 6 bin 510 lira ile İngiltere'de olduğunu belirterek, "Burada muhtemelen İngiltere'de yaşayan Araplar, Türkiye'den saat almış olabilir. Çünkü İngilizlerin ortalama harcama tutarının bu kadar yüksek çıkması normal değil. Üstelik İngilizlerin geçen yılın ilk 4 ayında ortalama harcama tutarı 2 bin 816 lira imiş." diye konuştu.

İkinci sırada 4 bin 108 liralık ortalama harcama tutarı ile Katarlıların yer aldığını vurgulayan Şeyhun, hemen ardından 3 bin 623 lira ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin, 3 bin 397 lira ile yurt dışındaki yerleşik Türklerin, yani gurbetçilerin geldiğini ifade etti.

Ortalama harcama tutarında en düşük meblağın 567 lira ile Mısır'a ait olduğunu belirten Şeyhun, bu anlamda 618 lira ile İran'ın ikinci, 805 lira ile de Lübnan'ın üçüncü sırada yer aldığının altını çizdi.

Şeyhun, KDV iadesi başvuruları kapsamında yabancıların geçen yıl en düşük 100 liralık alışveriş yaptığını belirterek, "En yüksek satış ise lüks bir saat markası tarafından Lübnanlı bir turiste yapılmış. Bu satışın toplam tutarı 1 milyon 9 bin 206 lira olmuş." diye konuştu.

Tax-free iade alma süresi dijitalleşme ile 6-7 dakikaya kadar inebilir

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Şeyhun, Türkiye'de tax-free sisteminin 1 Temmuz itibarıyla dijitalleşerek e-fatura platformuna geçeceğini anımsattı. 

Tax-free iade alma süresinin gümrükle beraber ortalama 17-18 dakika olduğu bilgisini veren Şeyhun, dijitalleşme sürecinin tamamlanması ile birlikte bu sürenin 6-7 dakikaya kadar inebileceğini dile getirdi. 

Verilen bilgiye göre, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdüğü malların teslimi anında, ürüne göre yüzde 8 ila yüzde 18 arasında Katma Değer Vergisi (KDV) tahsil ediliyor. Gümrükten malın çıkışı anında fatura veya belgenin ibrazında tahsil edilen KDV iade olunuyor. 

KDV uygulanan ülkelerde tax-free adı altında tatbik edilen bu yöntem ile yurt dışında yaşayanların ülke içinde aldıkları hediyelik eşya ve sair malların vergiden arındırılması amaçlanıyor. Bu şekilde oluşan ve ihraç etkisi yapan bu mal hareketinde KDV'den arındırma işlemi uygulanıyor. 

Tax-free üye mağazalarında alışveriş sonrasında fatura ya da çek alınırken, aynı mağazadan yapılan alışverişin toplam miktarının en az 100 TL+KDV olması gerekiyor. Türkiye'den ayrılırken, çıkış kapısındaki gümrük noktasında alınan ürünler ve pasaport gösterilip çek onaylatılıyor. Alışveriş yapılan mağazadaki iade seçimine göre, tax-free ödemesi nakit veya kredi kartı hesabına yatırılıyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'den en fazla alışverişi Araplar yaptı!
  • 04.06.2017 12:40

Türkiye'den en fazla alışverişi Araplar yaptı!

Global Blue rakamlarına göre Suudi Arabistanlılar, Türkiye'den en fazla alışveri ...