maritbet girişmaritbet
Terk edilen AVM'leri ne yapmalı?

Terk edilen AVM'leri ne yapmalı?

Yüksek işletim maliyetini kaldıramayan mağazalar, sadece gezmeye gelen aileler, globalizasyon karşıtı görüşten beslenen lokal ve küçük satış noktaları

Kaynak: Zeynep Arhon/ Referans


Genel anlamda tüketimin, daha dar bir çerçevede Amerikan hayat tarzının sembolü olan alışveriş merkezleri, eskisi kadar dolu değil artık... Yüksek işletim maliyetini kaldıramayan mağazalar, sadece gezmeye gelen aileler, globalizasyon karşıtı görüşten beslenen lokal ve küçük satış noktaları...

Sonuç: Tenhalaşan, merkezlikten çıkan dev alışveriş merkezleri. Her beklenmedik ve ani değişim gibi, bu değişim de yaratıcı çözümleri beraberinde getiriyor. Çözümlerin belki de en beklenmedik olanı Birleşik Devletler'in Cleveland şehrindeki Galeria Mall'dan geliyor.
 

İlk ‘tarla' alışveriş merkezi
Galeria Mall finansal kriz sonrasında müşterilerinin büyük bir bölümünü kaybetti. İki yüz mağazanın hemen hemen hepsi kapandı. Alışveriş merkezinin bir kısmını yerel bir banka ve Cleveland barosu kullanmaya başladı. Geriye kalan atıl alan ise acil çözüm gerektiren bir probleme dönüştü. Bunun üzerine, alışveriş merkezinin Pazarlama Müdürü Vicky Poole, ‘Gardens Under Glass' projesini yarattı.

Projenin özü, binanın içindeki boş mekânı organik tarlaya dönüştürmekti. Cleveland Civic Innovation Lab 30.000 dolar destek verince uygulama başladı. Yılın ilk aylarında meyve ve sebzelerin yetiştirileceği alanlar yaratıldı. Mart ayında ise ekim işi başladı. Doğal ürünler satan üreticiler, boşalan mağazalara davet edildi. Doğal yaşam üzerine eğitimler planlandı ve şehir sakinlerine duyuruldu. Okullar ile iletişime geçildi ve öğrencilerin gönüllü olarak ekim-dikim-toplama işlerinde çalışacağı bir sistem kuruldu. ‘Gardens Under Glass' projesinin uzun dönemli hedefi şehrin içinde ekolojik bir köy yaratmak. Bu doğrultuda alışveriş merkezinin sürdürülebilir enerji şirketlerine, vejetaryen restoranlara, bahçe malzemeleri satan üreticilere ev sahipliği yapması bekleniyor.

Şehirler için kalkınma modeli
Alışveriş merkezleri tamamen yok olmayacak elbet... Fakat bir kısmı dönüşecek, çok-fonksiyonlu mekânlar haline gelecek. Çok-fonksiyonluluk içinde doğal yaşam ve tarım bir yer bulacak. Aynı şekilde, endüstriyel üretimin merkezi olan şehirlerin boş kalan alanlarında da tarım için yeni bir yer açılacak. Bu eğilimin ilk örneği, finansal krizden en fazla yara alan Detroit'te başlayan ‘Hantz Farms Project'. Girişimci John Hantz fabrikaların terk ettiği 2000 hektarlık bir alanı organik tarım cennetine dönüştürmek için 30 milyon dolarlık bir yatırıma imza attı. Proje başarılı olduğu takdirde şehirler için yeni bir kalkınma modeli oluşturacak.
  • Etiketler:

Yorum Yaz