maritbet girişmaritbet
Tekstilciler Ora AVM'yi Çinlilere kaptırmak istemiyor

Tekstilciler Ora AVM'yi Çinlilere kaptırmak istemiyor

ORA AVM'nin önümüzdeki yıldan itibaren Çinli tekstilcilerin Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat üssü olacağı ortaya çıktı.

İstanbul Bayrampaşa'daki batık alışveriş merkezi (AVM) Ora'nın Körfez Bölgesi'nden bir fona satılıp Çinlilere kiralanacağı haberi tekstil ve perakende dünyasını ayağa kaldırdı. Ora'daki mağazaların ucuz Çin mallarına mesken olacağı endişesini dile getiren sektör temsilcileri, Çinlilere gitmesin diye AVM'ye talip oldu. Ekim 2011'de faaliyete geçen ancak kısa bir süre sonra kapanan Ora AVM'ye Ziraat Bankası 270 milyon Euro kredi vermiş, şirketin iflasıyla alacaklarını tahsil edememişti.

Çinlilerin Türkiye pazarına girmesi halinde yerli piyasayı yok edeceğini belirten Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, “Madem kurtarılması gereken bir kredi var ve böyle bir yol bulunmuş, o halde Ora'yı biz kiralayalım” dedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) gibi oluşumların bir araya gelebileceğini kaydeden Karakuş, “Herkesin katkısıyla bir kaynak sağlayabilir. Hem kredi ödenir hem de biz pazarımızı kurtarırız. Çinliler Türkiye'ye girdiği anda biteriz. Zaten sektörün durumu belli. Bizim firmamız son 3 yılda 700 kişilik istihdamdan 61 kişiye düştü. Şartlar böyleyken ucuz Çin malı ile rekabet edemez, daha beter oluruz” diye konuştu. 

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ, KİRALAMAYA KARŞI!

Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş da toplu hareketi destekledi. “Madem böyle bir kurtarma planı vardı; keşke bizlerin de kapısı çalınsaydı” diyen Karataş, şöyle devam etti: “Avrupa'nın 3'üncü, dünyanın 7'nci tedarikçisiyiz. Bir numara ise Çin. Bu kadar büyük rekabet içinde onları kendi piyasamıza alırsak bindiğimiz dalı keseriz. Bir yatırım kurtulsun diye bir sektörün geleceğine darbe iner” şeklinde konuştu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) de konuyla ilgili şu görüşleri aktardı: “Türk hazır giyim sektörü olarak bu kiralamaya kesinlikle karşıyız. Niteliği belli olmayan, kalitesiz ucuz Çin ürünlerini outlet üzerinden Türkiye pazarına sokmaları hazır giyim sektörü kadar çeşitli ülkelerde pazar arayışına giren Türk perakende sektörünü de olumsuz etkiler. Bununla birlikte, Ora AVM'yi kiralamak isteyen Çinliler, Türkiye'de üretim yapıp istihdama katkı sunacaksa itirazımız olmaz. Diğer tüm alternatifler Türkiye'nin geleceğinden çalar.”

"TRUVA ATI TAKTİĞİYLE PAZARDA YER ALACAKLAR"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, söz konusu kiralamanın gerçekleşmesi halinde Türkiye perakende pazarının Çinli markaların oyun alanına döneceğini savundu. “Bu bir Truva atı taktiği” diyen Kariyo, “Çinliler Polonya ve Macaristan'da da bunu yaptı. Bir pazarda yer almak için çeşitli merkezleri kullanıyorlar. Gerekirse Ora'yı hep birlikte kiralamamız lazım” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK ZARAR VERİR 

Ora'nın Çinlilere kiralanması ihtimalini sektör açısından facia olarak değerlendiren Ayaydın Miroglio Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, “Sektörün ortasına saatli bomba düşer” dedi. Ayaydın, şöyle devam etti: “Ora'ya farklı markaları almazlar. Kendi ürünlerini getirirler ve Dubai'deki Çin pazarı gibi yaparlar. Türkiye'de tekstil ve hazır giyimin altına dinamit koyulur.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ora AVM'ye pilotun gözünden bakın!
  • 10.10.2012 11:54

Ora AVM'ye pilotun gözünden bakın!

Battı söylentileriyle çalkantılı günler geçiren Bayrampaşa Ora AVM'nin helikopte ...

Bayrampaşa'daki Ora AVM için iflas kararı çıktı
  • 12.02.2018 11:29

Bayrampaşa'daki Ora AVM için iflas kararı çıktı

İstanbul Ticaret Mahkemesi, yaptığı yargılama sonrası şirketin kurtarılamayacağı ...

Tekstilciler Ora AVM'yi Çinlilere kaptırmak istemiyor
  • 23.10.2015 12:43

Tekstilciler Ora AVM'yi Çinlilere kaptırmak istemiyor

ORA AVM'nin önümüzdeki yıldan itibaren Çinli tekstilcilerin Avrupa ve Ortadoğu ü ...

Körfez fonları Ora AVM'nin peşinde!
  • 22.10.2015 17:01

Körfez fonları Ora AVM'nin peşinde!

Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro kredisinin riske girdiği Ora AVM’ye bir Körfe ...

Cengiz Göğebakan: Ora AVM için antibiyotik yazmıştık ama iflas kararı çıktı!
  • 01.10.2013 14:01

Cengiz Göğebakan: Ora AVM için antibiyotik yazmıştık ama iflas kararı çıktı!

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, Ora alışveriş merkeziyle ...

Ora AVM resmen iflas etti!
  • 18.09.2013 12:33

Ora AVM resmen iflas etti!

Ziraat Bankası’nın 285 milyon Euro’luk batık kredisi ile gündeme gelen Ora AVM’n ...