maritbet girişmaritbet
Mehmet Helvacı ‘Perakende yasası ile yabancılar teşvik edilecek’

Mehmet Helvacı ‘Perakende yasası ile yabancılar teşvik edilecek’

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı perakende yasa tasarısını değerlendirdi

Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek perakende yasa tasarısını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı; tasarı ile haksız ticari uygulamaların önüne geçilirken, yabancı girişimcilerin teşvik edileceğinin altını çiziyor. Ülkemizde, son yıllarda hızlı bir gelişim seyri izleyen perakende sektöründe alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla yaşanan dönüşüm süreci; bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlarken; bir yandan da birtakım ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları beraberinde getiriyor. Perakende sektöründe yaşanan hızlı gelişmeler, bu sektörde geleneksel kesim olarak nitelendirilen esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeler açısından pazar kaybı ve piyasada tutunma sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan yola çıkan hükümet, rekabet ilkeleri ve tüketici tercihleri de göz önünde bulundurarak, perakende ticaretinin düzenlenmesi hakkındaki kanun tasarısını gündeme getirmişti. Yasa önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı; tasarı ile haksız ticari uygulamaların önüne geçilirken, yabancı girişimcilerin teşvik edileceğinin altını çiziyor.

Prof. Dr. Mehmet Helvacı şu açıklamalarda bulunuyor “Tasarıyla getirilen yeniliklerin ilki, il düzeyinde stratejik ticari plan hazırlanması hakkındadır. Planın hazırlanmasında, faaliyet konusu ve kollarına göre perakende işletmelerin birbirlerine, meskenlere, insan sağlığı bakımından risk oluşturan tesis ve benzeri yerler ile yerleşim merkezlerine mesafesi dikkate alınmaktadır. Kısaca bir ticaret haritası çıkarılmaktadır.Bu sayede perakende işletmelerin kuruluş yerleri ile ilgili kuruluşlara bilgi sağlanarak, doğru yer seçimi yapamamaktan kaynaklanan zararların önüne geçilmiş olunacaktır. Aynı zamanda alışveriş merkezleri ve büyük mağazaların yanlış yerlere kurulması sonucu oluşan çevresel ve sosyal sorunlar da engellenecektir.”

Yabancı girişimciler teşvik edilecek, kayıtlar tek çatı altında toplanacak
Basitleştirilen izin süreci ile zaman ve maliyet kaybının önlenmek istenmiş olduğuna dikkat çeken Helvacı, sektöre yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı girişimciler teşvik edileceğine vurgu yapıyor.

Tasarının bürokrasinin azaltılması yönünde önemli bir adım olacağına da değinen Helvacı, “İşyeri açılış süreçlerinin kolaylaştırılması ve bürokrasinin azaltılması ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bünyesinde, Perakende Bilgi Sisteminin (PERBİS) kurulması öngörülmüştür. Artık başvurular tek sistem üzerinden yürütülecek ve bütün perakende işletmelerinin kayıtları tek bir yerde toplanacaktır” diyor.

Yasa tasarısının daha rahat anlaşılabilmesi için Prof. Dr. Mehmet Helvacı'nın yorumladığı diğer önemli noktalar şöyle:

Üretici ve tedarikçilerin perakende işletmelerle ilişkileri 
Perakende işletmelerce talep edilen prim ve bedeller kurala bağlanacak, üretici ve tedarikçiden temin edilen malların talebini doğrudan etkilemeyen prim ve bedellerin alınmasının önüne geçilmiş olacaktır. 
Perakende işletmelerin üretici ve tedarikçilerden temin ederek işyerinde kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, artık üretici ve tedarikçinin markasına da yer verilecektir. 

Esnaf ve sanatkarların malların tedarik ve dağıtımında organize hale gelebilmesi ve diğerleri
Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları eliyle, tedarik ve dağıtım şirketleri kurulabilecektir. Bu sayede, esnaf ve sanatkâr işletmeleri daha düşük maliyetlerle mal tedarik edebilecekler ve haksız rekabet durumu ortadan kaldırılacaktır.”

Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin alışveriş merkezlerinde faaliyet gösterebilmelerine imkan sağlanacak, ayrıca kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması amacıyla, bu meslek erbabının alışveriş merkezlerinde faaliyet göstermeleri mümkün hale gelebilecektir. Ayrıca büyük mağaza ve zincir mağazalar, yöresel ürünlerin satışı amacıyla, satış alanlarının en az yüzde beşine tekabül edecek şekilde raf tahsisi yapmak durumundadır.

Kampanyalı satışların kurala bağlanması 
İndirimli ve promosyonlu satış kampanyalarının özellikle süresine ilişkin esaslar belirlenerek, belirli kurallarla sınırlandırılacaktır. Böylelikle, haksız ticari uygulamaların önüne geçilecek ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi sağlanacaktır. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

6. AVM Kütüphanesi Sultangazi'de açıldı
  • 01.01.2021 12:24

6. AVM Kütüphanesi Sultangazi'de açıldı

Edebiyat ve sanat içerikli etkinliklere, söyleşilere, imza günlerine, müzik perf ...

Türkiye'de yenilenebilir enerjide hedef 2040!
  • 23.11.2020 14:36

Türkiye'de yenilenebilir enerjide hedef 2040!

Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilebilir ve nükleer enerjinin payının 2040'ta ...

Faiz indirimi konut projelerine yaradı!
  • 23.11.2020 14:17

Faiz indirimi konut projelerine yaradı!

Konut kredisi faizlerinde pandemi sürecinde gerçekleştirilen indirimle stoklar e ...

Açık hava alışveriş deneyimi Kanyon’da!
  • 12.10.2020 17:00

Açık hava alışveriş deneyimi Kanyon’da!

Kanyon’da açık havada alışveriş deneyimi yenilenen konseptiyle devam ediyor! ...

AVM ve markalar TL'de henüz anlaşmaya varamadı
  • 05.10.2018 09:24

AVM ve markalar TL'de henüz anlaşmaya varamadı

Sözleşmelerde TL dönemi getiren tebliğ görüşe açıldı. Ancak AVM ve markalar aras ...

'Kira ödemelerinde TL'ye dönüş için 10 günümüz kaldı'
  • 02.10.2018 11:09

'Kira ödemelerinde TL'ye dönüş için 10 günümüz kaldı'

KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, AVM'lerde kiralama işlemlerinde TL ...