maritbet girişmaritbet
Hulusi Belgü: Çözüm süreci Doğu'da arsa fiyatlarını yükseltti!

Hulusi Belgü: Çözüm süreci Doğu'da arsa fiyatlarını yükseltti!

Türkiye'de 2004'ten bu yana 3.2 milyar euroluk yatırım gerçekleştiren Multi Development Türkiye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ikinci alışveriş merkezini Diyarbakır'da kuruyor

Türkiye'de 2004'ten bu yana 3.2 milyar euroluk yatırım gerçekleştiren Multi Development Türkiye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ikinci alışveriş merkezini Diyarbakır'da kuruyor. 110 milyon euroluk yatırım değeri olan ve Altındağ İnşaat'ın da yüzde 50 ortak olduğu Diyarbakır Forum 2014'te açılacak. Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü, çözüm süreci öncesi yatırım kararı aldıklarını; bundan sonra da bölgeye yatırımın artacağını söyledi. 

Forum Diyarbakır'ın tanıtımı için Diyarbakır'da düzenlenen toplantıda konuşan Belgü, Altındağ İnşaat ile Diyarbakır'da ilk kez bir Türk ortakla yatırım yaptıklarını belirtirken, araziyi 5 yıl önce aldıklarını aktardı. Belgü, 54 bin metrekare alana inşa edilecek AVM'nin 140 mağaza ile faaliyete geçeceğini söyledi. 

Mağazaların yarısının kiralandığını anlatan Belgü, yabana yatırımcılardan da büyük ilgi beklediklerini anlattı. Belgü Forum Diyarbakır'da bin 500 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi.

'Büyük potansiyel var'

Diyarbakır ekonomisi ve sosyal hayatı için son derece önemli bir yatırıma imza attıklarını vurgulayan Belgü, Forum Diyarbakır'ın, ticaret, otel, hastane, yeniden geliştirme ve yeni konut projeleriyle şehrin yeni yaşam alanı olarak tasarlanan bir bölgede yer alacağını kaydetti. Çözüm sürecinin yatırım kararlarını almalarında etkili olmadığını fakat bundan sonraki süreçte bölgeye yatırımların artacağını dile getiren Belgü, "Bölgede arsa ve gayrimenkul fiyatları arttı. Türkiye'nin ayağında bir pranga vardı. Bu gitti ve yatırımlar ile birlikte bölge daha iyi yerlere gelecek" dedi. 

Ulusal ve uluslararası perakendecinin de Diyarbakır'ın performansından memnun olduğunu söyleyen Belgü, "H&M'in de ciddi ilgisi var Koçtaş ve Mediamarkt Diyarbakır'a gelecek. 4 ayda metrekarenin yarısı doldu" diye konuştu. 

'Bölgede ticaret arttı'

Altındağ İnşaat Ortaklarından Selahattin Altındağ da, çözüm süreci ile birlikte bölgeye canlılık geldiğini söyledi. Birkaç aydır ticarette bir canlanma olduğunu ifade eden Selahattin Altındağ, "Çözüm süreci çok önemli. Bölgede olumlu bir hava var. Süreç ile birlikte arsa ve gayrimenkul fiyatlarında yüzde 20'ye yalan artış yaşandı" dedi. 

Hedef 4.2 milyar euro yatırım değeri 

Kiralanabilir 721 bin metrekare alanı bulunan Multi Development bunu 1 milyon metrekareye çıkarmayı hedefliyor. Hulusi Belgü, "Yıllık ortalama 110 milyon ziyaretçi ağırlayan, 3.6 milyar TL ciro gerçekleştiren Forum Alışveriş Merkezleri sektör ortalamasının üzerinde. Yeni projelerle 2015 sonunda 7 bölgede 16 Forum, 961 bin metrekare kiralanabilir alan, 2 bin 615 mağazaya sahip olmayı, toplam 4.2 milyar euroluk yatırım değerine ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Forum Turkey Found halka açılacak 

Hulusi Belgü, bünyesinde 7 AVM olan Forum Turkey Found'u önümüzdeki yıl sonuna kadar halka açacaklarını açıkladı. Şirketin % 26'sının Kanadalı emeklilik fonuna ait olduğunu dile getiren Belgü, "yüzde 30'unu halka açmayı planlıyoruz. Arz, en büyük gayrimenkul fonu arzı olacak. Diyarbakır'ın içinde olduğu 2. fonun yüze 100 u Multi Hollanda'da" dedi. 

Yener KARADENİZ/Dünya

Yorum Yaz