maritbet girişmaritbet
Boş AVM’ler, mülteci çocuklara okul olacak!

Boş AVM’ler, mülteci çocuklara okul olacak!

JLL Türkiye Başkanı Alkaş Doğu ve Güneydoğu’daki boş kalan AVM’lerin mülteci çocuklara okul olması yönünde öneri sundu.

AVM yatırımları üzerine finansal ve profesyonel hizmet sunan JLL Türkiye'nin Ülke Başkanı Avi Alkaş ile son dönemde çok tartışılan alışveriş merkezlerini masaya yatırdık. Alkaş sohbetimizde kullanılmayan alışveriş merkezleri için bir öneride bulundu. AVM inşaatlarının doğru kurgulanması gerektiğini vurgulayan Alkaş, "Artık yeni trendlerde uzmanlaşan AVM'leri bekliyorum. Şu anda 3.5 milyon mültecimiz var. Bunların 800 bini çocuk, sadece 350 binini okula yerleştirebildik. Güneydoğu'daki alışveriş merkezlerini niye eğitim veya halk sağlığı merkezi haline getirmeyelim? Sabahları boş olan sinema salonlarını niye kadınlar için sağlık, yetişkinler için meslek edindirme kurslarına dönüştürmeyelim? Bunları projelendirdik" dedi. İşte Alkaş'la sohbetimizde öne çıkan başlıklar:

 2017'nin ilk yarısı nasıl geçti?

Yıla iyi başladık. Referandum öncesinde, 15 günde üç AVM açtık. Bu yılın sonuna kadar dört AVM daha açacağız. AVM'lerde bu dönemde verimlilik artışı gözlemliyoruz. Ülkemizi bir alışveriş cenneti haline getirmemiz lazım. Eskiden margarin, kahve gibi günlük tüketim maddeleri kaçak olarak geliyordu. Şimdi ülkemizde her malın en kalitelisi mevcut. AVM bile ihraç eder hale geldik.
2018 için ne bekliyorsunuz?
Türkiye'nin büyümesinde organize perakende büyük rol oynuyor. 2018 ve 2019 için oldukça iyimserim. 

 Mülteci sorunuyla ilgili ilginç bir öneriniz var. Gerçekleşir mi? Bunları projelendirdik ve hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunların belediyelerimizle işbirliği içinde yönetilmesini iyi kurgulayabilirsek o zaman çok daha ileri gidebiliriz. 

 Yabancı markalar ülkeden çıkıyor deniyor. Öyle mi?

Özel bir çıkış olduğunu düşünmüyorum ama özel girişler olduğunu da söylemeliyim. Örneğin, Galleries Lafayette birçok ülkede açmazken burada geldi. Bugün H&M ve Zara Türkiye'den çekilmiyor, doğru lokasyonlara gidiyor.

TL ödemede iç denge bulundu

 TL ile kiralama işi nasıl gidiyor?

Cumhurbaşkanı'nın tavsiyeleri doğrultusunda herkes kendini buna göre kurgulamaya çalışıyor. Ancak buradaki uygulama şu, henüz kredi geri ödemesini tamamlayamamış bazı alışveriş merkezleriyle artık geri dönüşlerine girmiş olanlar arasında bir ayrışma çıktı. AVM'lerde kira ödemeleri dolar eşdeğeri üzerinden TL ile yapılıyor. Çünkü AVM yatırımlarının çoğu bankalardan alınan dolar cinsi kredilerle gerçekleşti. Doların, TL karşısında değer kazanması nedeniyle yaşanılan zorlukta sektörün kendi iç dengelerini bulduğunu söylemek yanlış olmaz.

Her marka her AVM'de olmaz

Kapanan perakende markaları için ne diyeceksiniz?

Her perakendeci her AVM'de olmamalı. AVM'lerin içinde soğuk ve sıcak köşeler vardır. Yaşam süreçleri daha kısa olan markalar var, bir de eski ve geçmişi olanlar... Türkiye'den yurtdışına açılacak daha fazla marka oluşturmalıyız. Bazı AVM'lerde farklılaşma kaçınılmaz olacak.

Türkiye'ye güveniyorum

Türkiye'nin geleceğine güvendiğini söyleyen Alkaş, "Ülkemize ve işimize sahip çıkarsak ticari alanlar gelişimini sürdürür. Sağlık ve alışveriş turizmi imkânları pazardaki çeşitliliği ve talebi artıracak. Yılın ikinci yarısında turizmin yeniden canlanmasıyla atağa kalkacağız" dedi. Alkaş, organize perakendenin büyümesinin aynı zamanda ekonominin büyümesi anlamına geldiğini de belirtti.

Sabah-Sinan Özedincik

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Alışveriş merkezi ciroları yüzde 20 artış gösterdi
  • 17.11.2022 15:20

Alışveriş merkezi ciroları yüzde 20 artış gösterdi

JLL Türkiye, 2022 üçüncü çeyreğine ilişkin Türkiye’nin Makroekonomi ve Gayrimenk ...

2022 yılında AVM'lerde daha yüksek enerji verimliliği sağlanacak
  • 27.01.2022 16:37

2022 yılında AVM'lerde daha yüksek enerji verimliliği sağlanacak

Gayrimenkul sektöründe dünya devleri arasında yer alan JLL Türkiye, tüm sektörle ...

Kale Outlet Center'ın yönetimi artık JLL Türkiye'de!
  • 04.01.2022 17:22

Kale Outlet Center'ın yönetimi artık JLL Türkiye'de!

JLL Türkiye, Kale Outlet Center Alışveriş Merkezi’nin kiralama ve yönetim hizmet ...

2024 yılına kadar Türkiye'deki AVM sayısında %10 artış bekleniyor
  • 22.11.2021 10:16

2024 yılına kadar Türkiye'deki AVM sayısında %10 artış bekleniyor

JLL Türkiye, 2021 yılının üçüncü çeyreğini değerlendirdiği raporunu yayınladı. ...

Alkaş: "Toplu seferberliğe ihtiyacımız var"
  • 29.11.2018 17:23

Alkaş: "Toplu seferberliğe ihtiyacımız var"

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2019'da kon ...