maritbet girişmaritbet
AVM’lerde teröre karşı tedbirler artırılıyor!

AVM’lerde teröre karşı tedbirler artırılıyor!

Emekli Yüzbaşı Abdullah Ağar AVM’lerde alınabilecek güvenlik önlemleri hakkında Emlaktasondakika.com’a açıklamalarda bulundu.

Türkiye'ya karşı son zamanlarda yapılan saldırılar nedeniyle ülke genelinde artırılan güvenlik önlemleri hemen her bölgede kendini gösteriyor. 10 Aralık'ta Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrası Vodafone Arena yakınlarında gerçekleşen terör saldırısı meydana geldi. Vodafone Arena yakınında ve Maçka Parkı'nda iki ayrı patlama yaşandı. Çok değil 2 hafta sonra 17 Aralık'ta Kayseri'de çarşı iznine çıkan sivil kıyafetli askerlerin de bulunduğu halk otobüsüne bombalı saldırı düzenlendi. İki gün sonra 19 Aralık'ta Rus Büyükelçi Andrey Karlov, silahlı saldırıya uğradı ve 31 Aralık gecesini 1 Ocak'a bağlayan ilk saatlerde ise Ortaköy'de ünlü bir gece kulübünde yılbaşı eğlencesinin yaşandığı sırada silahlı saldırı gerçekleşti.

Son dönemlerde artan terör saldırılarının üzerine kalabalık olan alışveriş merkezlerine yönelik de çeşitli terör önlemleri alındı. Alışveriş merkezlerinin güvenliğini sağlamak adına yöntemler geliştirilmeye başlandı. Özel güvenlik elemanlarının yanı sıra polisler sivil olarak bir müşteri gibi alışveriş merkezlerine gelerek keşif yaptıkları ve gözlerine çarpan çeşitli güvenlik zafiyetlerini bu şekilde ortadan kaldırmaya çalıştıkları belirlendi. Son dönemde AVM'lerde alınan güvenlik tedbirlerinden bir tanesi de plaka tanıma sistemi… Buna göre, AVM'lerde açık ve kapalı otopark gibi kontrollü alanların giriş ve çıkışlarına AVM yönetimi tarafından plaka tanıma sistemi kurulması ve işletilmesi sağlanacak. Söz konusu sistemden elde edilen veriler, kolluk birimleri ile anlık olarak paylaşılacak.

Emekli Yüzbaşı Abdullah Ağar, bu tür saldırı risklerine karşı AVM'lerde alınabilecek güvenlik tedbirleri ile ilgili Emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu. Ağar, AVM, sinema gibi kalabalık alanlarda alınacak önlemlerin vatandaşı da sıkmaması gerektiğini belirtti. 

Abdullah Ağar “Güvenlik tedbirlerinin artırılması , gelen vatandaşı sıkmaması gerekiyor. Güvenlik ile özgürlük arasında denge kurulması ve vatandasın kabullenmesi en önemli süre. Bilinen ve bilinmeyen metotlar ile yapılması gerekiyor. Çok çeşitli materyal ve teçhizat var. Canlı bombalara karsı tedbir var. Ancak temel felsefesi, canlı bombanın içeriye girmeden tespit edilmesi” diyor. 

RÖNTGEN ÇEKEN CİHAZLAR VAR 

“AVM'lerde bu tür saldırılar için kullanılabilecek milyonlarca liralık sistemler kurulabilir. Büyük maliyet gerekir. Her AVM bunu karşılayamayabilir. Birçok sistem kurulması mümkün. İlgili ekipmanların araştırılması gerekiyor. İntihar saldırganlarına karşı gerçek zamanlı röntgen çeken cihazlar büyük maliyet gerektirir. Ancak insanların iç organlarını gösteren cihazlar olduğu için risk… Bu tür cihazlar Londra Heathrow Havalimanı'nda kullanıldı. Irakta ıd sistemi kullanılıyor. Her patlayıcıya yönelik sistem kurmak mümkün. Dünyanın en çok güvenlik önleminin ve en yüksek patlamanın yaşandığı ülke Bağdat.  En yüksek güvenlik önlemi var. Ama en yüksek patlama da orada” dedi.

AVM'lerde bulunan özel güvenliklerin silah kullanmaları gerektiğini belirten Ağar, “Mevzuatın değiştirilmesi gerekiyor. Devlet standartları belirleyecek, o şekilde yetki verilecek. Bu insanların eğitilmesi gerekiyor. Bu kanun ile bu kişilerin profesyonelce eğitilmesi gerekiyor. Ancak eğlence mekanlarında otopark mafyası var, taşkınlık çıkaranı oluyor. Orada da ayrı bir risk ortaya çıkar. Farklı amaçlar için kullanılması riski doğabilir. Hem güvenlik şirketlerini hem personeli kontrol etmek gerekiyor.” açıklamasında bulundu. Otoparklarda plaka tanıma sisteminin iyi bir uygulama olduğunu ancak ama son zamanlarda illegal arabalar ile de girip saldırı yaptıklarının altını çizdi. 

XRAY CAYDIRICI DEĞİL

Bazı AVM'lerde XRAY cihazının bulunmaması ilgili de değerlendirmelerde bulunan Emekli Yüzbaşı Abdullah Ağar, “Xray cihazı caydırıcı değil. Kamusal istihbarat ile çözüm sağlanabiliyor. XRAY, metal tespiti yapıyor. Plastik parçacıklı bir bomba ile AVM ye giren olduğunda XRAY caydırıcı olmayacak.” dedi.

Ortaköy'deki Reina'da gerçekleşen saldırıda ise gece kulübündeki ses yalıtım perdesinden dolayı silah sesinin duyulmadığını belirtti. “Ancak bazı durumları engellemeye çalışırken bazı konularda da tehdit oluşturuyor. Örneğin ses yalıtım perdesi, gece kulübünde eğlenenleri görünmesini engellemek amacıyla konurken saldırı için kolaylık sağladı. Bir yandan olumlu durumlar oluşturulmak istenirken kötü amaçlara alet olabiliyor” dedi. 

Yorum Yaz