maritbet girişmaritbet
AVM’ler müşterinin ihtiyaçlarını gözünden anlayacak

AVM’ler müşterinin ihtiyaçlarını gözünden anlayacak

Rönesans Gayrimenkul Yatırım, Fütürist Ryan Shaw’ı perakende sektörünün önde gelen oyuncuları ile buluşturdu.

Gelecek yıllarda teknolojiyle birlikte markaların yaşayacağı değişimleri ve perakende trendlerini anlatan Shaw, önümüzdeki dönemde AVM'lerin, müşterinin ihtiyaçlarını gözünden anlayacak teknolojiyi hayata geçireceğini söyledi.

Türkiye'nin 7 bölgesinde 9 alışveriş merkezi olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım, “Perakende Buluşmaları 2016” adı altında sektörün önde gelen perakende devlerini bir araya getirdi. Konsept danışmanı, fütürist, AVM uzmanı olarak tanınan Ryan Shaw'un sunumu ve yaklaşık 450 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen buluşmada, geleceğin AVM'leri masaya yatırıldı. Konuşulan konular arasında, müşteri AVM'ye girdiğinde neye ihtiyacı olduğunu anlamayı sağlayan “Göz Tarama Sistemi” en dikkat çekici konu oldu.
 
Z kuşağının hayata atılmasıyla yakın gelecekte markaların hedef kitlesinde yaşanan değişimin online ve offline hayatı birbirine bağlayacağını söyleyen Ryan Shaw, “Ortadoğu'da Z kuşağı, nüfusun yüzde 40'ını oluşturuyor. Yeni kuşak, çok fonksiyonlu yapılar, yani şehir içinde farklı bir şehir olarak konumlanan, her ihtiyacın aynı noktadan karşılanabileceği alışveriş merkezlerini tercih edecek” diye konuştu.
 
Gelecek neslin sosyal ekonomiye önem vereceğinin altını çizen Shaw, yeni kuşak için, satın aldıkları fiziksel üründen çok o ürünü alırken yaşadıkları deneyimin önemli olduğunu söyledi. “Geleceğin hedef kitlesi olarak adlandırılan Z kuşağı, alışverişte yaşadığı deneyimi ailelerine anlatıp, instagramdan post olarak paylaşmak istiyor” diyen Shaw, bu nedenle perakende sektörünün değişmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

AVM'lerin de birer marka olduğunu söyleyen Ryan Shaw, “2025 yılında mağazalar klasik normların dışına çıkacak ve müşteri ile duygusal bağ kuracak. Bu nedenle de markaların hikayelerinin olması önem kazanacak ve markalar o hikayeleri müşteri çekmek için anlatacak. Artık hedef kitle markayı arkadaş değil de müttefik olarak görmek isteyecek ” dedi.
 
“Daha yakın geleceğe bakacak olursak mağazalarda çok kanallı bir yaklaşım olduğunu göreceğiz” diyen Shaw, online ve offline dünyanın hissettirmeden bütünleşeceğini sözlerine ekleyerek şu örneği verdi: “Showroom'da markanın her ürünü olmayacak. Satış danışmanları istenilen ürünü ve renk seçeneklerini müşteriye ekrandan gösterecek. Bu şekilde müşterinin ekrandan seçtiği ürün kasada satış anında teslim edilecek.

“Markalar kişiselleşecek"

“Rönesans Perakande Buluşmaları 2016” etkinliğinin öne çıkan başlıkları arasında markaların kişiselleşmesi de yer alıyor. Yeni dijital dünya entegrasyonunda kişiselleşmenin önemini vurgulayan Ryan Shaw, sadakat kartı sayesinde müşteri mağazaya girdiğinde kendisine adıyla hitap edileceğini ve bu kartlar sayesinde daha önce neler aldığını görerek yeni alışverişinde hangi ürünleri tercih edebileceğinin anlaşılabileceğini anlattı.

Diijital aynalar ile provaya son

Teknoloji ile bütünleşecek yeni markalar devrim niteliğinde farklılıkları müşterilerine sunmaya hazırlanıyor. Dijital dünyayla gerçek yaşam arasındaki duvarların kaldırılacağı teknoloji sayesinde prova odaları tarihe karışıyor. Yeni nesil AVM'lerde yer alacak markalar, dijital ayna teknolojisi sayesinde müşterilerini deneme kabinlerinde sıra beklemekten kurtaracak. Kurulacak dijital ekranlarda müşterinin elini kaldırmasıyla vücut şekline renk, beden ve model olarak vücuda en uygun ürün hareket edecek. Böylece müşteri ürünü denemek zorunda kalmadan ekran üzerinden seçimini yapabilecek.

Yüz tanıma sistemi ile markalar müşteriyi gözünden anlayacak

Perakende sektörünü bekleyen en heyecan verici gelişmelerden birinin yüz tanıma sistemi olduğunu söyleyen Ryan Shaw, “Yüz tanıma yazılımlarının olduğu kameralar, insanın yüz hareketlerinden ruh halini tespit edebilecek. Böylece mağazadan içeriye girdiğinde tüketicinin ihtiyacı olan ürün satış danışmanı tarafından anlaşılarak müşteri ile doğru iletişim kurulması sağlanacak. Tabi burada teknolojinin neyin önüne geçeceği değil neye ne kadar artı değer katacağı önemli. Örneğin yüz tanıma yazılımlarıdan biri de gözlük markalarının işine yarayacak. Satış danışmanı yüz şekline uygun olan 5 tane model varsa müşteriye sadece onları göstererek zamandan da tasarruf sağlayacak” şeklinde konuştu.

Geleceğin AVM'lerini hayata geçirmeye hazırlanan  Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, “İş ortaklarımız olarak adlandırdığımız markaların geleceğini önemsiyor ve yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Yeni nesli, alışkanlıklarını ve teknolojiyle entegre olan hayatlarını yakında gözlemliyor, markalarımızı bu şekilde hayata geçiriyoruz. AVM'yi yaptık müşteri nasılsa gelir anlaşıyla hiçbir zaman hareket etmedik. Hep daha iyiyi hedefleyerek çalışmalarımızı sürdürdük. AVM'lerimizi hayata geçirirken lokasyonu ve bölge halkının ihtiyaçlarını iyi analiz ediyoruz. Başarımızın ardında da her seferinde doğru ürünü doğru yere koymamız yatıyor” dedi.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım AVM projeleri

Küçükyalı'da hayata geçirilen Hilltown isimli projenin inşaat çalışmaları tüm hızla devam ediyor. Kaba inşaatının yüzde 80'inin tamamlandığı bu proje, içinde alışveriş caddelerinin olduğu, insanların zaman geçirebileceği açık alanların bolca yer aldığı bir konsepte sahip olacak. Ziyaretçiler, Adalar manzarasına karşı konumlanan restaurant ve kafelerde keyifli zaman geçirebilecek. Bu projede bir de 5 yıldızlı 150 odalı otel olacak. Hilltown şehrin karmaşasından kaçmak isteyenler için şehrin içinde küçük bir şehir vaad ediyor. Toplam kiralanabilir alanı 60 bin metrekare olan Hilltown, farklı konseptiyle misafirlerine 2017'nin ilk çeyreğinde kapılarını açılmayı planlıyor.

Maltepe'de yer alaacak AVM

Kaba inşaatının yüzde 50'si tamamlanan, Maltepe'deki projede inşaat çalışmaları devam ediyor. Burada da toplam kiralanabilir alan 56 bin metrekare olacak. Karma kullanıma sahip projede; konut ve ofis bloğu yer alacak. Konut bloğu Eylül ayında satışa çıkacak. 2017 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanan Maltepe projesinin orta bölümünde insanların keyifli zaman geçirecekleri, konserlerin ve çeşitli etkinliklerin yapılabileceği, bir açık alan bulunuyor. Toplam kiralanabilir alanları 63 bin metrekare olan İzmir Karşıyaka, 50 bin metrekare olan Bayraklı ve 60 bin metrekare olan Bursa'daki projelerin konsept ve projelendirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 

Optimum AVM'ler

Outlet konseptinde hizmet veren Optimum AVM'ler regular AVM'ye dönüşüyor. Adana Optimum Outlet alışveriş merkezinin Regular konseptine dönüştürülmesiyle başlayan değişim İzmir'in en popüler AVM'lerinden biri olan İzmir Optimum'la devam edecek. Özel çocuk oyun alanlarından yeni restoran ve kafelere kadar birçok yenilik ekleyeceğimiz Optimum'un kiralanabilir toplam alanı 58 bin metrekareden 86 bin metrekareye çıkacak. 2017 yılı içinde tamamlanmasını planladığımız Optimum değişim projesiyle var olan 162 mağaza sayısına 84 yeni marka daha eklenecek.

Karadeniz'in en büyüğü Rönesans imzası taşıyor

Ekonomik değer sağlayan yatırımların Anadolu'da da olmasına önem veren Rönesans Gayrimenkul Yatırım; Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir'de Optimum; Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da Piazza markalı alışveriş merkezleriyle birlikte yine İstanbul'da Kozzy ve Gaziantep'te Sanko Park alışveriş merkezlerini geliştirdi.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın 2004 yılında açtığı Optimum, Ankara'nın ilk outlet alışveriş merkezi, 2009 yılında açtığı Sankopark, Gaziantep'in ilk alışveriş merkezi, 2011 yılında açtığı Adana Optimum şehrin ilk ve tek outlet alışveriş merkezi, 2013 yılında açtığı Piazza ise Kahramanmaraş'ın ilk alışveriş merkezi olma özelliklerini taşıyor. Samsun Piazza ise Karadeniz bölgesinin en büyük alışveriş merkezi olarak ön plana çıkıyor. Faaliyette olan dokuz alışveriş merkezi toplam 440 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bulunuyor. Yönetimleri de Rönesans Gayrimenkul tarafından gerçekleştirilen alışveriş merkezleri yıllık toplam 97 milyon ziyaretçi ağırlıyor.

Türkiye'de bir ilk; 5 bin metrekarelik çocuk oyun alanı

Rönesans Gayrimenkul Yatırım'ın portföyünün yüzde 35'i İzmir'de yer alıyor. İzmir Karşıya, Bayraklı ve Turan'da proje geliştiriyorlar. Turan'daki projelerinde ise ağırlıklı konut olacak. Karşıyaka'daki AVM projesi 90 dönüm üzerinde 2 katlı olarak yükselecek. Burada 5 bin metrekarelik bir alanı çocuklara ayrılmış. Türkiye'de bir ilk olan 5 bin metrekarelik ücretsiz çocuk oyun alanı olarak kullanılabilecek. Özel üretim oyuncakların yer alacağı bu alanda çocukların bedensel ve zihinsel gelişmelerini olumlu yönde etkileyecek oyunlar olacak. Bursa'nın Nilüfer bölgesinde de metroya yakın bir konumda AVM yatırımı mevcut. Rönesans Gayrimenkul Yatırım, Antalya, Konya ve İstanbul Avrupa Yakası'nda AVM için yer bakıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...