maritbet girişmaritbet
AVM’de yine kira kavgası çıktı!

AVM’de yine kira kavgası çıktı!

Kârlılık oranları azalan mağazalar, dolarla ödenen kirada indirim olmazsa yatırımcıyı dava etmeye hazırlanıyor.

Bu yıl turizmde yaşanan gerilemeyle yabancı müşterisi azalan ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün hain darbe kalkışmasının ardından piyasalarda yaşanan sarsılmayla boğuşan perakendeciler ile AVM yönetimleri arasında yine kira kavgası çıktı.

HERKES ZARAR GÖRECEK

Bu süreçte AVM yatırımcılarından herhangi bir kira indirimi desteği alamadıklarını belirten marka sahipleri, geçtiğimiz hafta Maçka'daki St. Regis otelde bir araya geldi. 62 marka adına yaklaşık 90 kişinin katıldığı toplantıda, ortak alan giderleri ve döviz kuruna endekslenen kiralar en önemli gündem maddesi oldu. Twigy'nin sahibi Sinan Öncel, "Toplantıya katılan markaların toplamda bin 500'ün üzerinde mağazası var. Hepimiz bir süreliğine ciro bazlı kiralama yapılmasını talep ediyoruz. Bağdat ve İstiklal Caddesi neredeyse boşaldı. AVM'lerin de böyle olmasını istemiyoruz. Amacımız ortak bir çözüm bulmak. Yoksa her iki taraf da zarar görecek" dedi. Cironun kiraya oranının yüzde 8'lerden 20'lere çıktığını vurgulayan Öncel, "Büyük mağazanın yükünü küçüklerin üstüne yıkıyorlar. Bu sürdürülebilir değil" dedi. Gizia markasının sahibi İsmail Kutlu ise, AVM yatırımcısının yaptığı yatırımın geri dönüşünü 7 yılda almak istediğini belirterek, "Ülke olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Şu süreçte geri dönüşü 7 değil de 9 yılda alsan ne olur?" dedi.

TOKİ BİLE FAİZ İNDİRDİ

TOKİ'nin ve bankaların piyasayı hareketlendirmek için faizlerde indirime gittiğini hatırlatan Kutlu, şöyle konuştu: "AVM'ler mağazalara destek olmak adına hiçbir şey yapmadı. Marka olarak bugüne kadar yüzde 40'tan fazla indirim yapmadık ama ciromuzu tutturmak için bu sezon yüzde 50+20 indirime gitmek zorunda kaldık. Kârlılık iyice düştü. Cironun yüksek olması markanın mutlu olduğu anlamına gelmiyor. Kirada indirime gidilsin, gelirin yüzde 20'sini ortak gider olarak vermeye hazırız."

KÜÇÜLMENİN NEDENİ KİRA DEĞİL

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ise ticaretin doğası gereği bazı perakende işletmelerinin çeşitli sebeplerden dolayı küçülmeye gittiğini belirterek, "Bu bir gerçektir. Ancak bunu sadece kiralara bağlamak yanlış bir tespit olur" dedi. Son 9 yılda AVM'lerde yapılan cirolarda yüzde 250 artış yaşandığının altını çizen Belgü, AVM'lerin borçlanmadan ve yurtdışı fonlamalardan dolayı bazen yabancı döviz kuruyla kiralama yaptığını, bunun orta ve uzun vadede döviz kurlarının enflasyonun altında kalması sebebiyle perakendecinin hep lehine bir durum oluşturduğunu belirtti. Belgü, "Cirolar hem döviz kurlarının hem de enflasyonun çok üstünde seyrediyor. Kira giderleri perakendecilerin toplam giderlerinin yüzde 15'i civarında. Dolayısıyla kiralarda yapılması gündeme getirilen indirimlerin perakendecinin giderlerine etkisi en fazla yüzde 2 olur" açıklamasını yaptı.

KEPENK İNDİRME GÜNDEME GELDİ

62 markanın yaşanan zorluklar nedeniyle avukat tuttuğunu vurgulayan İsmail Kutlu, "Sulh olmazsa AVM'lere uyarlama davası açacağız. Aksi takdirde özellikle küçük metrekareli mağazalar ayakta kalamaz ve kepenk kapatır" ifadelerini kullandı. Sinan Öncel ise, son 3 yılda doların yüzde 50 arttığını, turist sayısının da yüzde 80 oranında azaldığını belirterek, "Yaptığımız toplantıda 'kepenkleri indirelim' diyen marka sahipleri de oldu. Bütün talepleri değerlendiriyoruz ama ilk önceliğimiz sorunu sulh yoluyla çözüme kavuşturmak" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının sızdırılması soruşturmasında 9 gözaltı kararı
  • 14.03.2023 10:29

Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının sızdırılması soruşturmasında 9 gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşt ...

AVM girişlerinde HES kodu zorunluluğundan vatandaş memnun
  • 02.12.2020 14:36

AVM girişlerinde HES kodu zorunluluğundan vatandaş memnun

Kovid-19 ile mücadele kapsamında AVM'lere girişte çalışanlar ve müşteriler için ...

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!
  • 18.07.2016 10:06

Saldırı sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü!

FETÖ mensuplarınca darbe girişiminde hedef alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü yerle ...

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün son hali!
  • 18.07.2016 17:45

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün son hali!

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu darbeciler tarafından 15 Temmuz Cuma gece ...

Dünyanın en büyük alışveriş merkezleri!
  • 12.12.2014 10:32

Dünyanın en büyük alışveriş merkezleri!

Bütün mağazalara tek bir alanda ulaşma imkanı veren ve oldukça ilgi gören alışve ...

AVM’lerden 2018’de 125 milyar TL ciro hedefi!
  • 13.01.2018 09:00

AVM’lerden 2018’de 125 milyar TL ciro hedefi!

AYD Başkanı Hulusi Belgü, “2018’de 20 bin ek istihdam sağlayıp 125 milyar lira c ...