maritbet girişmaritbet
AVM ciro endeksi nisan ayında yükselişe geçti

AVM ciro endeksi nisan ayında yükselişe geçti

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcılar ve Akademetre Research Derneği ortakkılığı tarafından her ay yapılan araştırmada nisan ayı sonuçları açıklandı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2017 Nisan döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 14,2 artış kaydederek 208 puana ulaştı.

AVM'lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Nisan 2017'de İstanbul'da 912 TL, Anadolu'da 715 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Nisan 2017'de 794 TL'ye yükseldi.

Uzun soluklu lider Ayakkabı – Çanta, Nisan ayında yerini Hipermarkete bıraktı…

Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4'lük artış kaydederek uzun zamandır lider koltuğunda yer alan ayakkabı – çanta kategorisini geride bıraktı.

Geçtiğimiz yılın nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM'lerdeki yiyecek kategori ciroları yüzde 14,6, teknoloji kategori ciroları yüzde 13,9, ayakkabı-çanta kategori ciroları yüzde 13,5 ve giyim kategori ciroları ise yüzde 13,2 artış gösterdi. Uzun zamandır dalgalı bir seyir gösteren diğer* alanlar kategori ciroları ise yüzde 20,1'lik artış kaydetti.

Ziyaret Sayısı Endeksi

Nisan 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 1'lik bir artış yaşandığı gözlemlendi.

AVM Endeksi Nisan 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “nisan ayında döviz kurlarında yaşanan rahatlama, hem ithalat yapan hem de döviz üzerinden verilen kiralar nedeniyle sorun yaşadıklarını paylaşan perakendecilerimize nefes aldırdı.

Ek olarak nisan ayında AVM endeksinde hepimize umut veren gelişmeler görünüyor. Ziyaretçi sayısındaki azalan artışa rağmen ciro endeksi ve kiralanabilir alanlarda yaşanan artış ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarında AVM'leri tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Kategoriler bazında aylardır sakinliğini koruyan Diğer* kategorisi de hızlı bir ivmeyle yükselişe geçti. Bu durum ziyaretçilerinin AVM'leri yalnızca giyim ve hipermarket alışverişleri dışında da tercih ettiklerinin göstergesi.

Diğer yandan Hipermarket kategorisinin uzun zamandır zirvede yer alan Ayakkabı – Çanta kategorisinin yerini alması da ziyaretçilerin AVM'leri her şeyi bir arada buldukları sosyal alanlar olarak benimsedikleri görüşünü destekler nitelikte” değerlendirmelerinde bulundu.

Prof. Dr. Emre Alkin ise nisan ayı endeksine ilişkin aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu: “Mart ayı ile ilgili değerlendirmemde, AVM ciro endeksindeki gözle görülür yükselişin, alışveriş merkezlerindeki mağaza yöneticileri ve müşterilerle yaptığım birebir sohbetlerle de teyit ettiğimi söylemiştim. Önümüzdeki aylarda da bu yükselişin devam etmesinin yüksek bir ihtimal olduğunun altını çizmiştim. nisan ayında AVM Ciro endeksinin bir önceki yıla göre çift haneli büyümesi bu analizin doğru olduğunu gösteriyor.

İlginç ve önemli gelişme şu: nisan ayında hipermarket kategorisinde en yüksek ciro artışı kaydedilmiş. Mart ayında performansta üst sıralarda bulunmayan bu kategorideki gelişmeyi birkaç açıdan değerlendirebiliriz.

Hipermarket ve Teknoloji kategorilerinin ilk 3 sırada yer alması, ziyaretçilerin AVM'leri sadece ‘zaman geçirme' veya ‘moral düzeltme' için gezmediklerini, giderek ‘her şeyin çözümü' olarak gördüklerini bize anlatıyor.

Daha önceki ayların önde gelen kategorileri ayakkabı-çanta ve giyimin 4. ve 5. sıraya düştükleri de gözden kaçmamalı. ‘Moral Düzeltme' eğiliminin yavaşladığını buradan da anlayabiliriz. Yiyecek, nisan ayında ikinci sırada yer alırken, AVM'lerin seçenek zenginliğine de işaret etmiş oluyor.

Ziyaret sayısındaki artışın %1 gibi mütevazı bir artış göstermesi de ziyretçilerin geride bıraktığımız döneme göre AVM'lerde kişi başına tüketimi artırdıklarını göstermekte.

Ramazan Ayı sebebiyle bu trendin, yavaşlasa da devam edeceğini tahmin ediyorum.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerde ziyaretçi sayılarında ve cirolarda yükseliş bekleniyor
  • 26.06.2021 15:24

AVM'lerde ziyaretçi sayılarında ve cirolarda yükseliş bekleniyor

Venezia Mega Outlet Yönetim Direktörü Oğuz Isıgöllü, "Pazar gününün de açılması ...

AVM ciro endeksinde rekor seviyede düşüş!
  • 16.06.2021 11:08

AVM ciro endeksinde rekor seviyede düşüş!

AVM Perakende Ciro Endeksi nisanda, aylık bazda enflasyondan arındırılmadan ince ...

AVM Ciro Endeksi ocakta yüzde 13,7 azaldı
  • 23.03.2021 17:01

AVM Ciro Endeksi ocakta yüzde 13,7 azaldı

AVM Ciro Endeksi ocakta, aylık bazda enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde ...

Cemiyet hayatının ünlü isimlerinden AVM turu
  • 15.10.2020 10:15

Cemiyet hayatının ünlü isimlerinden AVM turu

Cemiyet hayatının ünlü isimlerinden Gamze Keçeli, Aslı Şen ve Cem-Hülya Kalyoncu ...

Adana’ya 300 milyon liralık Tekstilkent Sitesi geliyor
  • 28.09.2020 15:18

Adana’ya 300 milyon liralık Tekstilkent Sitesi geliyor

Adana’da Tekstilkent Kooperatifi ünite büyüklükleri 500 metrekare ile 10 bin met ...

Konut alım fırsatı devam ediyor mu?
  • 14.09.2020 11:12

Konut alım fırsatı devam ediyor mu?

Konut kredisinde tarihi düşük seviyelerin uygulandığı kampanya sona erince, faiz ...