maritbet girişmaritbet
Açılacak 30 AVM 45 bin kişiye iş sağlayacak

Açılacak 30 AVM 45 bin kişiye iş sağlayacak

Krizde artan işsizlik, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak gösterilirken perakende sektörünün istihdama katkısı dikkat çekiyor. Bu yıl Türkiye’de açılacak 30 alışveriş merkezi 45 bin kişiye iş sağlayacak

Kaynak: BESTE ÖNKOL / Milliyet
 

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal 244 adet alışveriş merkezi (AVM) bulunan Türkiye'de bu yıl 30 yeni AVM daha açılacağını söyledi. Kodal, “Her açılan AVM'nin 1500 kişiye iş sağladığını düşünürsek perakende sektörü 45 bin kişiyi istihdam edecek” dedi. Geçen yıl AVM'lere 30 milyon dolar tutarında yatırım yapıldığını ifade eden Kodal şu bilgileri verdi:


“Bu yıl içinde açılması planlanan 30 AVM var. Gelecek yılsa 24 AVM devreye alınacak. Henüz açılış bilgisi belli olmayan farklı büyüklüklerde 67 proje bulunuyor.”
Normal konseptte AVM'lerin doygunluğa ulaştığını ifade eden Kodal, yeni dönemde konsepti, mimarisi farklı olan ve hedef kitleyi ön planda tutan AVM'lerin kazanacağını söyledi. Perakende Yasa Tasarısı'nın en çok tartışılan konularından biri olan AVM açılış saatleriyle ilgili olarak düzenleme yapıldığını ifade eden Kodal, “Edindiğimiz bilgiye göre erken kapanması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Özellikle yereller Avrupa'da olduğu gibi kapanmasını savunuyor ama Avrupa'da insanlar 35 saat çalışıyor ve cumartesi de tatilleri var. Türkiye'de birçok insanın tek izin gününün pazar olduğu düşünüldüğünde pratikte zor görünüyor” diye konuştu.

‘AVM' kriterleri geliyor
AYD olarak sektör temsilcileriyle bilgi paylaşımı, danışmanlık gibi hizmetlere devam ettiklerini ancak gündemlerine AVM isminin korunmasını da aldıklarını ileten Kodal şunları anlattı:
“İsmin disipline edilmesi için bir çalışma başlattık. Artık her isteyen AVM kelimesini kullanamayacak. Öyle ki, Antalya'da bir market bile kendini alışveriş merkezi olarak tanımlamış ve AVM'yi tabelasına eklemiş. Bir mekanın AVM olabilmesi için belli kriterler gereklidir. Biz de yaptığımız çalışmayla bunu sağlayacağız.”*
 
Anadolu'da duygusal bağ etkin 
Yılın ilk üç ayının beklentilerinin ötesinde iyi geçtiğini ifade eden Kodal, mayıs ayı cirolarının geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 15 arttığını anlattı. Anadolu'daki ciroların da hızla yükseldiğini dile getiren Kodal, “Ancak Anadolu'nun AVM'lere tam olarak alışması için birkaç sene gerekiyor. Çünkü Anadolu insanı cadde mağazalardan alışveriş yaptığı için özel ilgiye alışkın. Markalarla üründen çok duygusal bağ kuruyor. Ama yavaş yavaş benzer durumlar AVM'lerde de kurulmaya başlandı” dedi.
 
Organize perakende cirosu 70 milyar dolar
-  AVM'lerin toplam kiralanabilir büyüklüğü 2009 yılı 4.8 milyon metrekareyle kapattı. 2010 yılı sonunda bu rakamın 7.5 milyon metrekareye ulaşacak.
-  Bu yıl yurt genelinde 30 yeni AVM faaliyete geçecek. Gelecek yıl açılacak olan 24 AVM'nin toplam büyüklüğü 1 milyon metrekare olacak.
-  Henüz açılış bilgileri ve büyüklükleri belli olmayan 67 adet AVM projesi var.
-  Geçen yılı 239 AVM ile kapatan Türkiye'de şu anda 244 adet AVM faaliyette.
-  Sektörün toplam yatırım tutarı 2009'da 30 milyon dolar oldu. Bu yıl bu tutar 35 milyon dolara yükselecek. 
-  Her AVM'de en az 1500 kişi istihdam ediliyor.
-  Perakende sektöründe direkt 450 bin kişi, dolaylı olarak da 1 milyon 300 kişi istihdam ediliyor.
-  Organize perakende cirosu 70 milyar dolar civarında.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz