maritbet girişmaritbet
1 metrekarenin bile hesabı yapılıyor!

1 metrekarenin bile hesabı yapılıyor!

Son derece maliyetli yapılar olan AVM’lerde bir metrekarelik alanların bile hesabı yapılıyor, mağazalar bölünüyor.

Küresel krizin de etkisiyle daha çok hesap yapan perakendeciler kira maliyetlerini düşürmek, AVM yönetimleri de 2010'da pazara akın eden yabancı markalara yer açmak için 'dükkanları bölmeye' başladı.

Krizde '1 metrekare'nin bile değeri arttı, alışveriş merkezlerinde dükkanlar bölünmeye başladı. Dünyayı etkisi altına kriz, Türk perakende sektörünü de etkilerken bu dönemde büyük metrekarelerle girdikleri mağazaların kira yükünü azaltmak isteyen kiracılarla, 2010'da Türkiye pazarına akın eden yabancı markalara yer açmak isteyen AVM yönetimleri çözümü 'dükkanları bölmekte' buldu. Bazı AVM'lerde ise mağazaların performansını artırmak için aynı kategorideki markaların birarada faaliyet göstermeleri için yer değişikliği yapıldı. Profilo'da 7 mağazanın metrekaresi azaltılırken 4 yeni marka AVM'ye katıldı.

Kanyon'da ise 2 mağazanın metrekaresinde değişiklik yapılırken 3 markanın ise yeri değiştirildi. Capacity'de Davidoff Cafe merkezden çıkarılırken ortaya çıkan alan farklı şekilde değerlendirilirken Sarar'a yer açmak için yanındaki 130 metrekarelik mağazanın 60 metrekaresi bu markaya verildi. Carousel'de ise 3 bin 500 metrekarelik bir oyuncak mağazasının 1.500 metrekaresi Darty için alındı.
 
Yabancılara yer açıldı
Jones Lang LaSalle AVM Yönetim Direktörü Ercüment Alptekin, şu anda perakendecilerin metrekare verimliliği konusunda daha dikkatli olduğunu, kira/ciro oranını daha sıkı kontrol ettiğine dikkat çekerek, “2009'da bu trend arttı. Perakendeci bakıyor, mevcut metrekaresinde örneğin 100 bin TL ciro yapıyorsa, dükkanı küçülterek 75 bin TL ciro elde etme potansiyeli varsa, kirasını yarı yarıya azaltacak mağaza küçültme kararını veriyor” dedi. Bu hareketliliğin süreceğini de vurgulayan Alptekin, “Ayrıca Türkiye'de hem yeni oluşan yerli markalarımız var hem de pazara girmek için sırada bekleyen yabancılar var. Büyüme planları yapan markalara yer açılması için de böyle bir hareketlilik gerekli” diye konuştu.
 
Arka koridorlara önlem
Kendi yönetimlerinde olan Cevahir AVM'de de mağaza metrekareleri konusunda bir çalışma yaptıklarını ama burada daha çok mevcut alanları daha verimli kullanarak ve daha büyük metrekareli mağazalara yer bulduklarını aktaran Alptekin, “Burada arka koridorlarla ilgili bir sorun vardı, burada mağazaların metrekaresi büyütülerek ön tarafa vitrinler alınarak arka koridorlar da verimli kullanılmaya başladı. Bu sayede Cevahir'de mağazaların ciroları Türkiye'nin ilk 5'ine girdi” açıklamasını yaptı. Capitol AVM yetkilileri de yeni markalara yer açabilmek için ve mağaza karmasında bütünlük sağlamak adına bazı kiracılarına değişiklik teklifi götürdüklerini açıkladı.
 
'İKİYE BÖLDÜK, TOMMY HILFIGER VE BEBE'YE YER AÇTIK
KANYON AVM Genel Müdürü Coşkun Bedük, marka karmasında bulundurmak istedikleri markalar için bazı mağazaları küçülttüklerini belirterek, “Next'in eski mağazasını ikiye bölerek buraya Tommy Hilfiger ve Bebe markaları yerleştirildi. Lacoste mağazasından bir bölüm alınarak bu markanın komşusu bir mağazaya eklendi, oluşan yeni alan Calzedonia'ya kiralandı. Bebe ve Calzedonia Nisan'da faaliyete geçecek” dedi. Amaçlarının sadece mağazaları küçülterek yeni markalara yer açmak değil, her markayı en verimli olacağı büyüklükte bir alana yerleştirmek olduğuna dikkat çeken Bedük, “AVM içinde Network, Machka ve Kent Optik'in de yerlerini değiştirdik” diye konuştu.
 
ANKARA'DA OYUNCAKÇIYA YATAKÇIYI KOMŞU YAPTIK
KDM Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, şu anda göze çarpmaya başlayan 'metrekare küçültme' operasyonlarının 2010 yılından sonra daha da hızlanacağına dikkat çekti. Gerektiğinde kiracıların da yönetimlerin de 'neşteri' vurmasının önemini vurgulayan İzci kendi yönetimlerindeki merkezlerde yaptıklarıyla ilgili olarak şu örnekleri verdi: “Forum Ankara Outlet'te bir oyuncak mağazası olan kiracımızın yeri 2 bin metrekareydi. Orayı bölerek yanına bir de yatak mağazası koyduk. Asmerkez'de ise Desa'nın memnuniyet-sizliği vardı oraya da Marka Stok'un ilk mağazasını açtık. Sefaköy'deki Armonipark'ta ise LC Waikiki'yi büyüterek 1 ve 2'nci katlardan bağlantı yaparak bir çözüm oluşturduk.”
 
2003 YILINDAN BERİ VARDI KRİZLE BİRLİKTE HIZ KAZANDI
CAROUSEL Genel Müdürü Orhan Demir, AVM'lerin çekim merkezi olmayı sürdürmek, yeni markalara yer açmak adına bu tür değişimler yaptığını ve 2003'ten beri yaşanan bu hareketliliğin özellikle krizle birlikte hız kazandığını belirtti. Son dönemde kira ile verimlilik oranının daha fazla önem kazandığını bu yüzden mağaza sahiplerinin daha küçük metrekarelerde daha az kirayla yüksek verim almak için bu yönteme başvurduğunu aktaran Demir, yönetimlerin de çoğu kez kiracılarına teklif götürebildiğini ifade etti.
 
3 AYA % 35 İNDİRİM YAPTIK 4 MARKAYI BÜNYEMİZE KATTIK
AKMERKEZ Marka Müdürü Nur Ziyaoğlu Aytekin, yenilenmek için 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını ve bu esnada bazı markalarla da yollarını ayırdıklarını belirterek, “Bu çerçevede, Amerikan Napapijri'yi, Uterque'yu, Fransız mayo markası Vilebrequin'i ve Chakra'yı da bünyemize kattık. Ayrıca Zara Home, Gap Kids ve Tartine Et Chocolat, Agatha, Butterfly, LG yeni mağazalarını Akmerkez'de açtı” dedi. Akmerkez olarak Kasım 2008'den beri dolar kurunu piyasa kurunun yüzde 25-35 altında tahsil ettiklerini aktaran Aytekin, “Kiralarını muntazam ödeyenler için bu yılın ilk 3 ayını kapsayacak şekilde dolar kuru üzerinden yüzde 35 indirim yaptık” diye konuştu.
 
7 MAĞAZA KÜÇÜLDÜ, 3 MAĞAZA ALANI AÇILDI
GLOBAL krizin etkisiyle perakendecilerin maliyetlerini krize karşı indirgemek için daha düşük metrekare talepleri olduğuna dikkat çeken Profilo AVM Genel Müdürü Nuri Aka, bu çerçevede 7 mağazanın metrekaresini azalttıklarını ayrıca daha küçük metrajlı başka bir mağazaya geçişlerinin sağlandığını vurguladı. Aka, küçülen mağazaların yanına 4 yeni markanın merkezin mağaza karmasına katıldığını aktardı. Tekin Acar Cosmetics ve Tiffany'nin lokasyonlarının değiştirildiğini aktaran Aka, daha büyük alan talebi olan LC Waikiki ve Gratis'in de daha büyük mağazalara taşındığını kaydetti. Aka, “AVM'de mağaza sayısı 3 adet arttı. 3 yeni mağaza alanına da 6-7 yeni markayı getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
 
Vatan Gazetesi
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...