maritbet girişmaritbet
Mücavir Alan Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Mücavir Alan Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Mücavir alan; belediyelerin kontrolü altına alınmış alanlara verilmiş isimdir. Mücavir alan ne demek ve alan sınırları nedir sorularına cevap veriyoru

Mücavir alan ne demek ve nasıl belirlenir sorusu, gayrimenkul, arsa ve arazi ile ilgilenen hemen herkesin karşısına çıkabilecek bir terimdir. Mücavir alan; kelime olarak komşu alan anlamına gelir. Resmi olarak ise herhangi bir belediye sınırının dışında kalmış alanların, imar denetiminin koruma ve denetlenmesi açısından denetimlerinin belediyelere verilmesidir. Kısaca; belediyelerin mesuliyeti ve kontrolü altına verilmiş alanlar olarak adlandırılabilir.

Mücavir alanın bir belediye yetkisine girmesi için, ilgili belediyenin sınırında olması gerekmez. Ayrıca bakanlık, mücavir alana alma ve çıkarma konusunda re'sen karar verme yetkisine sahiptir. Öte yandan belediyelerin, bu alanlara hizmet götürme konusunda kesin sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu alanda yaşayan vatandaşlar ise belediye seçmeni değildir. Bu alanlarda kalan arsa ve araziler için emlak vergisi, belediyeler tarafından tahsil edilebilir. Bu alanlarda yer alan Hazine'ye ait taşınmazlar ise satılamamaktadır.

Mücavir Alan Sınırı ile Belediye Sınırı Arasındaki Farklar Neler?

Belediyelerin mücavir alanlardaki görevleri bu alanlardaki yolun yapımı ve bakımı ile birlikte, sağlığa uygun suyun bölgeye getirilmesidir. Ancak bu görevlerde yine zorunlu değildir. Belediyenin sınırı, yasa kuralları tarafından belirlenen sınırlar olarak açıklanmaktadır. Mücavir alan sınırı ise, imar mevzuatı açısından belediyelerin kontrolüne verilmiş sınırlardır. Mücavir alanlar, belediyeler gibi idari sınır olarak kabul edilmez. Bu alanların büyüklüğü, belediyelerin kontrolünü sağlayabileceği kadar olması gerekmektedir. Mücavir alana yol olması, bu alanların denetlenmesi için ön şart olarak kabul edilmektedir. Belediyeler, mücavir alan belirlemesi yaparken kentin gelişim projeksiyonunu mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Bu kapsamda nazım imar planları dikkat edilecek ana konuların başında gelmektedir.

Mücavir Alan Başvuru Nedenleri

Mücavir alan sınırları belirlendikten sonra belediye, kendi içerisinde bazı gerekçeler göstererek bu alanlar için gerekli başvuruları yapabilirler. Bu kapsamda;

?      Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek ve çarpık yapılaşmayı engellemek

?      Plan kararı kapsamında yerleşmenin gelişim alanında kalmak

?      Üst ölçekli plan kararları uygulaması ve takip sürecini gerçekleştirmek

?      Özel kanunlarla belirleniş koruma alanlarını korumak

?      Bölge, semt, şehir için önemli yatırımları gerçekleştirmek, altyapı veya belediye hizmetleri sunmak

Mücavir Alan İçindeki Tarım Arazilerinin Satışı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak vasıtasıyla geçtiğimiz yıl mücavir alanları satışa çıkarmıştı. Hissedar, kiracı ya da kullanan kişilere özel, rayiç bedelin yüzde 50'si üzerinden doğrudan satış gerçekleştirmişti. Üstelik 5 yıla varan taksit fırsatı sunulmuştu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mücavir Alan Nedir ve Nasıl Belirlenir?
  • 17.11.2020 17:11

Mücavir Alan Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Mücavir alan; belediyelerin kontrolü altına alınmış alanlara verilmiş isimdir. M ...