maritbet girişmaritbet
Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Adason Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Bölgesi Sorumlusu Burak Kara, yatırımcılara arsa yatırımında dikkat edilmesi gereken kriterleri açıkladı.

Önemli bir sanayi ve tarım bölgesi olarak öne çıkan, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye şehirlerini içine alan Çukurova Bölgesi, dünyanın en zengin ve verimli ovalarına sahip olmasıyla biliniyor. Yılın yaklaşık 300 günü güneşli bir bölge olması nedeniyle yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi gören Çukurova'nın gözde illerinden Mersin, son yıllarda özellikle Rusya vatandaşlarının sıklıkla tercih ettiği bir merkez konumuna geldi. Çukurova'nın ideal bir iklime sahip olması, trafik sorununun yaşanmaması ve yaşamın ucuz olması nedeniyle konut sektörünün giderek geliştiğini ve sanayiciler için İstanbul'daki Marmara bölgesinin alternatifi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Adason Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Bölgesi Sorumlusu Burak Kara, konut sektörünün canlı olmasının arsa yatırımcıları için önemli bir kriter olduğunun altını çizdi. Uzun dönemli yatırım yapmayı düşünenler için arsa yatırımının karlı bir yatırım olduğunu belirten Burak Kara, arsa yatırımı yaparken değerlendirilmesi gereken kriterler hakkında bilgiler aktardı.

Daha çok değer kazanacak bölgeler seçilmeli

Arsa yatırımının en çok kazandıran yatırımların başında geldiğini ifade eden Burak Kara, her yatırım için yapılan fizibilite çalışmasının arsa yatırımı için de mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizerek şunları ifade etti; “Yatırımcılara yatırım yapmak istedikleri arsanın getirisini orta, uzun veya kısa vadeli olarak şekillendirmelerini öneriyoruz. Yatırım yapılacak bölge oldukça iyi tanınmalı, mevcut metrekare fiyatları detaylıca araştırılmalı ve daha önceki yıllarda fiyatların nasıl değişkenlik gösterdiği mutlaka iyi analiz edilmeli. Bölgede fiyatları etkileyecek olumlu ve olumsuz etmenler de detaylıca değerlendirilmeli. Arsa yatırımı kısa ve orta vadeli olarak yapılacaksa imar bölgelerine yakın bölgelerde yatırım yapılması avantaj sağlar. Yeni bir bölgenin imara açılacak olması büyük bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Uzun vadeli yatırımlar içinse daha çok imar bölgelerinin yakın çevresi değerlendirilebilir. Yatırımcılara arsa yatırımı yaparken bir getiri hedeflemelerini öneriyoruz. Bu hedef doğrultusunda gayrimenkul firmalarına danışılması avantaj sağlar. Zaman faktörüyle her arsa değerlenir, önemli olan daha çok değer kazanılacak bölgeleri seçebilmek ve o bölgelere yönelmek olmalı.”

Konut sektörü yakından takip edilmeli

Çevre bölgelerdeki ve geçmiş yıllardaki fiyatlar ile bölgede geçmiş yılda yüzdesel olarak ne kadar fiyat artışı olduğunun iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizen Kara, “Yatırımcılar arsa yatırımı yaparken gelecek yılların fiyat artışının en az geçmiş senelerdeki fiyat artışı oranında olabileceğinden emin olmalı. Bunu değerlendirirken ele alınması gereken en önemli kriterlerin başında bölgenin göç alan ve büyüyen bir şehir olup olmadığı geliyor diyebiliriz. Bu çerçevede yatırım yaparken bölgedeki konut sektörü mutlaka yakından takip edilmeli. Taleple desteklenmeden arz edilen konutların çoğunluk gösterdiği bölgelerden kaçınılmalı. Arsanın altyapısı, ulaşımı, yola yakınlığı gibi faktörler arsanın değerini doğrudan etkiler. Altyapısı olmayan ve ulaşımı zor arsalar, ancak uzun vadeli yatırımlar için tercih edilebilir. Kişi başına düşen gelirin yükselme eğiliminde olduğu bölgelerdeki arsa yatırımlarının daha çok kazandırdığı kaçınılmaz bir gerçek” diye konuştu.

Çukurova bölgesinde arsa fiyatları yükselecek

Çukurova bölgesinde konut sektörünün oldukça canlı olduğunu belirten Kara, bölgenin hızla gelişmesinin ve birçok yerden aldığı göçlerle nüfusunun günden güne artmasının arsa yatırımı yapılması için doğru bir yer olduğuna işaret ettiğini vurguladı. Konut kredisi faizlerinin düşmesi ve vadelerin uzamasının alım gücünü ve dolayısıyla talebi arttırdığını ifade eden Kara; ”Çukurova bölgesinde müşteri odaklı üretilmeyen konutlar hariç tutulursa, konut arz miktarı ile talep miktarı uyumlu bir seyir içinde yükseliyor. Bu uyum hem toprak sahipleri hem de müteahhitler için kazanç sağlıyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde Çukurova bölgesi arsa yatırımı konusunda öne çıkan bölgelerin başında geliyor. Kuzey Adana'da yeni imara açılacak bölgeler arsa yatırımı yapmak için avantajlı bölgeleri oluşturuyor. Çevresindeki mahalleler de uzun vadeli arsa yatırımları için prim yapacak bölgeler arasında gösteriliyor. İçinde bulunduğumuz dönemde arsa fiyatlarının en alt seviyede seyrettiğini düşündüğümüzde, faizlerin düşmesi ve ekonominin gelişmesiyle bu fiyatların yükseleceğini öngörüyor ve yatırımcıların hızlı davranmasının faydalı olacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TAV Çukurova ihalesine tek başına katılacak
  • 06.12.2011 16:40

TAV Çukurova ihalesine tek başına katılacak

TAV, Çukurova ihalesine tek başına katılacağını açıkladı. ...

Çukurova Havalimanı'nın 2022 yılının Mart ayında bitirilmesi planlanıyor
  • 26.01.2021 14:01

Çukurova Havalimanı'nın 2022 yılının Mart ayında bitirilmesi planlanıyor

Mersin'de inşaatı devam eden Çukurova Havalimanı'ndan kareler. ...

Aksa Doğalgaz, Çukurova'da 500 bin aboneye ulaştı
  • 19.02.2021 17:19

Aksa Doğalgaz, Çukurova'da 500 bin aboneye ulaştı

Aksa Doğalgaz, Çukurova Bölgesi'nde 500 bin aboneye ulaştı. ...

Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler!
  • 09.05.2018 15:58

Arsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler!

Adason Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Bölgesi Sorumlusu Burak Kara, yatırımcıl ...

Çukurova Belediyesi arsalarını 68 milyon liraya satıyor!
  • 09.06.2017 11:17

Çukurova Belediyesi arsalarını 68 milyon liraya satıyor!

Adana Çukurova’da bulunan 5 arsa kapalı teklif yoluyla satışa çıkardı. ...