maritbet girişmaritbet
Yasal süreçte 2B arazilerine başvurmayanların hakkı düşecek!

Yasal süreçte 2B arazilerine başvurmayanların hakkı düşecek!

Ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması beklenen 2B arazilerinin satışıyla ilgili başvuru süresi uzatıldı

 

Ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması beklenen 2B arazilerinin satışıyla ilgili başvuru süresi uzatıldı. 15 milyonun üzerinde 2B arazisine sahip Kocaeli'de başvuru süresinin uzatılmasıyla ilgili olarak Kocaeli Defterdarı Süleyman Dal'ın açıklaması şu şekilde;

Orman vasfını yitirmiş 2/B alanlarındaki taşınmazların kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilere satışıyla ilgili başvuru süresinin 3 ay uzatılmasına ilişkin 2012/3846 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 24 Ekim 2012 Çarşamba günlü Resmî Gazete'de yayınlandı. Karara göre 19 Nisan 2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'un 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre 2/B alanlarındaki taşınmazların kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerin başvuru süresi üç ay uzatılmıştır. Hak sahipleri, 28 Ocak 2013 tarihine kadar başvuruda bulunmamaları halinde kendilerine tanınan doğrudan satış hakkı düşecek ve taşınmazlar ihale yoluyla başkalarına satılabilecek. Bu durumda daha önce alınmış ecrimisiller iade edilmeyeceği gibi alınmayan ecrimisillerin de tahsili yoluna gidilecektir.

2/B kullanıcılarının satış bedellerine mahsup edilmek üzere ilimizdeki tüm ilçe sınırları içindeki mahalle ve köylerde bulunan araziler için 2.000 TL. başvuru bedelleri 28 Ocak 2013 tarihi mesai bitimine kadar Defterdarlığımız Muhasebe Müdürlüğü ve ilçe Malmüdürlüklerimiz ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası'nın tüm şubelerine yatırılabilecektir.

Bilindiği üzere 2/B Kanunu ile taşınmazlar için satış bedeli rayiç bedelin %70'i olarak belirlenmiştir. Peşin ödemelerde ise % 20 indirim uygulanacaktır. Yani değeri 100 TL. olan bir taşınmaz peşin ödemede hak sahibine 56 TL.na satılacaktır. Aynı taşınmazın bedeli yarısı peşin ödendiğinde %10 indirim uygulanarak 63 TL.na satılacaktır. Satış bedelleri Belediye mücavir alanı sınırlarında 3 yıl içerisinde 6 eşit taksitle, belediye sınırları dışında kalan yerlerde ise 4 yıl içerisinde 8 eşit taksitle ödenecektir. Bu taksitli satışlarda faiz oranı uygulanmayacak, harç ve damga vergisi de alınmayacaktır. Ayrıca geçmişte çeşitli nedenlerle orman sınırları içine alınmış tapulu alanlar günümüzde orman sınırları dışına çıkmışsa hiçbir ücret talep edilmeden tapu sahiplerine geri verileceğinden bu sayede mülkiyet uyuşmazlıklarına da son verilecek ve vatandaşla devlet arasındaki ilişkiler düzenlenerek varsa konuyla ilgili davalar sona erecektir. 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirler genel bütçeye gelir kaydedilmeyecek; satılan arazinin 2 katı kadar orman alanı yetiştirilecek ve buradan elde edilecek gelir kentsel dönüşüm projeleri, çarpık ve plansız yerleşimlerin düzenlenmesi, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi ve orman köylülerinin desteklenmesinde kullanılacaktır.

İlimizde toplam 15.817.728 metrekareye denk gelen 6.136 parsel 2B taşınmazı bulunmakta olup toplam kullanıcı sayısı 8.833'tür. 30 Ekim 2012 tarihi itibariyle toplam hak sahiplerinin %84'üne karşılık gelen 7.413 kişi satın alma başvurusunda bulunmuştur. En fazla başvuru yüzde bazında Kartepe ilçesinde yapılırken onu İzmit, Kandıra, Gebze ve Derince ilçeleri izlemektedir.

Vatandaşlarımız, 2/B arazileri ile ilgili Defterdarlığımızın www.kodef.gov.tr   sitesi ziyaret edilebileceği gibi [email protected]  adresine mail yoluyla ulaşabilir ya da 0262 317 20 00 telefondan Gebze Emlak Müdürlüğü ve İzmit Emlak Müdürlüğü yetkililerinden bilgi alabilirler. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 31.10.2012.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

2B arazisi işlemlerinde başvuru süresi uzatıldı
  • 03.10.2017 10:08

2B arazisi işlemlerinde başvuru süresi uzatıldı

2B arazilerine ilişkin başvuru ve ödeme süreleri 6 ay daha uzatıldı. ...

Antalya 2B arazi satışları yüzde 60 seviyelerine ulaştı!
  • 03.10.2013 09:47

Antalya 2B arazi satışları yüzde 60 seviyelerine ulaştı!

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya'da bugün itibarıyla satışa konu 2B arazi ...

Eyüp’te 2B arazilerinin rayiç bedelleri protesto edildi!
  • 10.04.2013 13:41

Eyüp’te 2B arazilerinin rayiç bedelleri protesto edildi!

Eyüp'te 2B arazilerinin rayiç bedelini yüksek bulan ve bedellerin düşürülmesini ...

Antalya Alanya’da 2B rayiç bedelleri protesto edildi!
  • 06.04.2013 08:53

Antalya Alanya’da 2B rayiç bedelleri protesto edildi!

Alanya'da 2B arazilerinin rayiç bedelini yüksek bulan ve bedellerin düşürülmesin ...

TBMM, 2B arazilerinin rayiç bedelini görüşmeye devam edecek!
  • 03.03.2013 13:06

TBMM, 2B arazilerinin rayiç bedelini görüşmeye devam edecek!

TBMM Genel Kurulu'nda, tarımda kullanılan 2-B arazileri için rayiç bedelin yüzde ...

Faruk Çelik: 2B arazileriyle ilgili başvuru süresi uzatılmayacak!
  • 01.03.2013 10:11

Faruk Çelik: 2B arazileriyle ilgili başvuru süresi uzatılmayacak!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 2-B arazileriyle ilgili başvuru süresin ...