maritbet girişmaritbet
Vakıfların metruk haldeki binaları değerlendiriliyor

Vakıfların metruk haldeki binaları değerlendiriliyor

İzmir vakıflar bölge müdürlüğü, metruk durumda bulunan bünyesindeki uygun binaları ve boş arsaları, otel, butik otel, pansiyon, alışveriş merkezi ve sosyal tesis haline getirerek ekonomiye kazandırıyor

    İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bünyesinde bulunan binaları veya boş arsaları, otel, butik otel, pansiyon,alışverişi merkezi ve sosyal tesis olarak değerlendiriyor. Kira, restorasyon, yapım ve onarım karşılığı gelir kapısı haline getirilen çoğu metruk durumdaki taşınmazlar, yenilenerek ekonomiye kazandırılıyor.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, şehrin en hareketli yerlerinden Alsancak'taki 629 metrekarelik arsasını, yapım karşılığı kiralama  modeliyle 49yıllığına Akfen GYO-Accor Stratejik İş Ortaklığına kiraladı.

Kazıkları çakılan otel inşaatının, belediyeden alınacak ruhsatın ardından hızlanması, üç yıl içerisinde de faaliyete girmesi planlanıyor.

       "İbis Otel" olarak hizmet verecek olan otel, 140 odasıyla konuklarını ağırlayacak. Yaklaşık 20 yıldır boş duran arsaya inşa edilecek otelin, 49 yıllık süre içinde idarenin kasasına 23 milyon 102 bin 820 lira da gelir bırakması öngörülüyor.

                Çeşme'de Butik Otel, Konak'ta Pansiyon

        Alsancak'taki otel yatırımının dışında, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İzmir ve çevresindeki uygun gayrimenkullerini de değerlendiriyor.

         İmar durumu ve mülkiyet problemi nedeniyle restorasyon projesi yapılan Çeşme Ilıca'daki 17 odalı butik otel bunlardan biri. Proje için Koruma Kurulu onayı alınan ve temmuz ayında ihalesi gerçekleştirilen otel için sözleşme aşamasına gelindi.

         Restorasyon ve onarım karşılığı sosyal kültürel tesis olarak kullanılmak üzere 25 yıllığına Konak Belediyesine kiralanması için sözleşme aşamasına gelinen, ancak belediyenin vazgeçmesi üzerine hayata geçirilemeyen proje kapsamında Konak Basmane Oteli için de önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkılacak.

         Bergama'da ise 13 bin metrekarelik bir alanda alışveriş merkezi ve otel inşa edilecek. Genel Müdürlük'ten onay alınan proje için ihale hazırlıkları başladı.

         Konak Natırzade Mahallesindeki bina ise 49 yıl süre ile pansiyon tercihli konut imarına göre kullanılmak üzere restorasyon karşılığı kiralandı. Ocak ayında ihalesi yapılan ve sözleşmesi imzalanan binanın restorasyon projesi hazırlanıyor.

 Binanın toplam kira bedelinin 37 bin 40 lira olması öngörülüyor.

         "2 bin 500 civarında aktif kiracımız var"

Müdürlüğün çalışmaları ve projelerini AA muhabirine değerlendiren İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba, Müdürlüğe İzmir ve Manisa illeri ile ilçelerinin bağlı olduğunu kaydederek,"Fiziki alan olarak küçük gibi görünse de aslında bölge, gayrimenkul ve eski eser açısından çok büyük bir bölge. 3 bin 500 civarında gayrimenkulümüz, 2 bin 500 civarında aktif kiracımız, 500'ün üzerinde de eski eserimiz var" dedi.

         İba, bütçeden para almadıklarını, gelirlerle giderleri karşıladıklarını, bu nedenle gelir getirici mülkleri değerlendirmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

         "Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün geliri geçen yıl yaklaşık 16 milyon lira civarındaydı. Bu yıl da 20 milyon lira gibi bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz, harcamamız bu kadar yok. Yani kar eden bir bölgeyiz. Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul 1. bölgeden sonra en çok geliri olan bölge de bizim müdürlüğümüz." En büyük gelir kaleminin kira olduğunu anlatan İba, ecrimisil, kamulaştırma ve satışlardan da gelir geldiğini söyledi.

         Kenan İba, Alsancak'taki otel yatırımına ilişkin, üzerine otel inşasına başlanan arsanın yaklaşık 15-20 yıldır boş beklediğini, şimdi ise gelir getirmeye başladığını anlatarak, "İhale bittikten sonra ilk kiralarını almaya başladık. Zaten amacımız o. Boş bekleyen arsalarımızı gelir getirici hale getirip değerlendirmek. Sırada değerlendirilmek üzere bekleyen çok da arsa var" diye konuştu.

AA

Yorum Yaz