maritbet girişmaritbet
TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere ecrimisil arazileri ile ilgili uyarılarda bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Hazine arazilerinde yüz binlerce çiftçinin ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim gerçekleştirmesine rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olamadıkları için devletin sağladığı hiçbir destekten yararlanamadıklarını belirterek, "Bu haktan yararlanmada başvuru süresi 19 Kasım Pazartesi günü sona eriyor ve çiftçilerin bu süreyi geçirmeden Milli Emlak müdürlüklerine kira sözleşmesi başvurusu yapması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, ecrimisil sorununu 24 Haziran'daki "Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi"nden önce Başbakanlık görevini yürüten TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile çözdüklerini ifade ederek, bu haktan yararlanmada başvuru süresinin 19 Kasım Pazartesi günü sona ereceğini ve çiftçilerin bu süreyi geçirmeden Milli Emlak müdürlüklerine kira sözleşmesi başvurusu yapmaları gerektiğini bildirdi.
 
Hazine arazilerinde yüz binlerce çiftçinin ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim gerçekleştirmesine rağmen, ÇKS'ye kayıt olamadıkları için devletin sağladığı hiçbir destekten yararlanamadıklarına dikkati çeken Bayraktar, sistemde bulunmayan 8,57 milyon hektar araziden yaklaşık yüzde 30'unu ecrimisil arazilerinin oluşturduğunu aktardı.
 
Bayraktar, 31 Aralık 2017'den önce Hazineye ait arazileri ecrimisil ödemesiyle tarımsal amaçlı geriye dönük en az 3 yıl kullandığı tespit edilen çiftçilerin kira sözleşmesi yaparak, ÇKS kaydıyla devletin sağladığı her türlü destek ve imkandan faydalanabileceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
 
"Çiftçilerimiz, Hazine ile kira sözleşmesi yapmaları halinde ÇKS'ye kayıt olabilecek, tarımsal desteklerden, düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanabilecek, Toprak Mahsulleri Ofisine ürün teslim edebilecek, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabilecek. Bu araziler için çiftçilerimize, kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verildi. Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, 10 yılın sonunda, isterlerse kira sürelerini uzatabilecek veya doğrudan araziyi satın alabilecekler."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı
  • 01.06.2021 10:11

Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs yağışları yetersiz olunca kuraklıktan ...

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"
  • 25.03.2021 16:48

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"

İçişleri Bakanlığı ile TOBB, TZOB ve TİSK arasında "Afet Eğitim İş birliği Proto ...

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!
  • 13.11.2018 14:14

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere ...

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı
  • 30.08.2014 12:14

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı

“Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül’den 30 Ekim’e 2014 uzatılması ...

TZOB ‘Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız’
  • 20.07.2014 12:34

TZOB ‘Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız’

İstanbul’a su sağlayan barajlarda su seviyesi son 9-10 yılın en düşük seviyesine ...

Doğu ve Güneydoğu'yu 250 milyarlık yatırım bekliyor!
  • 22.09.2013 13:23

Doğu ve Güneydoğu'yu 250 milyarlık yatırım bekliyor!

Yıllardır terör olayları ile anılan, nüfusunun büyük bölümünün tarım ve hayvancı ...