maritbet girişmaritbet
Türkiye’de gayrimenkul sektörünün cazibesi arsa fiyatlarında artışa neden oldu!

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün cazibesi arsa fiyatlarında artışa neden oldu!

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibesini koruması arsa fiyatlarını yukarı taşıdı

 

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibesini koruması arsa fiyatlarını yukarı taşıdı. Arsasına yerli ve yabancı yatırımcılardan talep gelen arsa sahipleri 'daha yüksek fiyata satma' çabasıyla  birtürlü satış için karar veremeyince piyasada iyi konumda arsa bulmak zorlaştı. İnşaat firmalarının sahipleri arsa bulmakta yaşadıkları zorlukları dile getirirken, "Neredeyse arsayı ilanla aramaya başlayacağız. Satın alınacak doğru arsa yok" ifadelerini kullandı.

Pazarlıklar can sıkıyor

Yabancı yatırımcıların peşin paranın gücünü kullandıklarını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "İyi bir lokasyonda arsası olan kişiler arazilerini pazarlamak için birçok yöntem deniyor. Hergün birçok inşaat firmasının kapısını çalıp bizim elimizde böyle bir arazi var diyorlar. Aynı yöntemi yabancı aracı şirketlere de yapıyorlar. Bizler arazi ile ilgilendiğimizde ise fiyatı olduğundan daha yukarılarda talep ediyorlar. Bu da anlaşmaya varılmasını engelliyor" şeklinde konuştu.

Yabancılar peşin paranın gücünü kullanıyor

Yabancıların peşin paranın ücünü kullandığına dikkat çeken Turyapı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Turpçu, "Sektör açısından yabancıların Türkiye'ye ilgi duyması ve Türkiye'den arazi, konut, işyeri gibi gayrimenkuller alması oluumlu. Zaman zaman yabancı yatırımcıların aracıları ile Türk müteahhitleri bazı arazilerde karşı karşıya gelebiliyor. Yabancı yatırımcı arsa sahibi ile konuşurken pazarlığını peşin paranın güçü ile açıyor. Buna karşın ise arsa sahiyle sıkı bir pazarlığa oturuyor. Arsasına ilgi olduğunu gören arsa sahibi ise yabancı yatırımcı ile anlaşamayınca yine Türk müteahhitlerin kapasını çalıyor" dedi.

2B bir an önce çıkmalı

Sektörün arsa sorununun önündeki en büyük engelin 2B olduğuna dikkat çeken 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar ise, "Arsa bulmanın bu denli zor olduğu ve uygun lokasyonda arsa bulmak için yoğun bir araştırma süreci geçirildiği bu dönemde en iyi çözüm 2B arazilerinin satışının bir an önce başlaması. 2B ile sektörde uygun fiyatlı konut projelerine imza atmak mümkün olacak. Talep edilen malda fazlalık olunca arsa sahipleri de sıkı pazarlık yapıp fiyatı sürükli yukarı çıkarmaktan vazgeçecek. Sektör 2B arazileri ile daha da yukarılara taşınacak" bilgisini verdi. İlanla arsa arama döneminin yakın olduğunu dile getiren Dündar, "Arsa satışları ilan ile yapılıyorsa arsa aramanın da ilanla yapılmasında sakınca olmadığını da sözlerine ekledi.

Yabancı sayısı artıyor

Arazi yatırımının karlı bir yatırım olduğunu bilen yabancı inşaat firmaları da Türkiye'de Türkiye'ye akın etti. Bu yılın ilk yarısında kurulan yabancı sermayeli inşaat şirketi sayısı 53 oldu. Yedi şirkette de yabancı sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece Türkiye'deki yabancı sermayeli inşaat şirketlerinin sayısı 2 bin 850'ye ulaştı. İnşaat sektörüne ise bu yılın ilk yarısında 1 milyar 254 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektöründe ise aynı dönemde 184 milyon dolarlık yabancı yatırımı oldu.

Emine Açar/Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kerem Cin: Ofis piyasasındaki hareketlilik ekonominin nabzıdır
  • 16.11.2013 15:05

Kerem Cin: Ofis piyasasındaki hareketlilik ekonominin nabzıdır

Colliers Internation Türkiye Yönetici Ortağı Kerim Cin, 2013 yılı ikinci yarısın ...

Türkiye, gayrimenkulde yatırımcının gözdesi oldu! 5 sıra birden yükseldi!
  • 08.01.2013 09:55

Türkiye, gayrimenkulde yatırımcının gözdesi oldu! 5 sıra birden yükseldi!

Türkiye, uluslararası yapılan ankete göre gayrimenkulde yatırım tercih edildiği ...

Türkiye, yabancı yatırımcılar için arsa cenneti haline geldi!
  • 15.09.2012 14:12

Türkiye, yabancı yatırımcılar için arsa cenneti haline geldi!

Yabancılar ve gurbetçiler Türkiye ’de arsa avına çıktı. Türkiye’nin büyüme perfo ...

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün cazibesi arsa fiyatlarında artışa neden oldu!
  • 28.08.2012 15:26

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün cazibesi arsa fiyatlarında artışa neden oldu!

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibesini ...