maritbet girişmaritbet
Tarım arazileriyle ilgili yeni yönetmelik Resmi Gazete'de!

Tarım arazileriyle ilgili yeni yönetmelik Resmi Gazete'de!

Tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve planlanmasıyla ilgili olarak yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmeliği", Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, tarım dışı amaçlı kullanım talebinin, toplulaştırma projelerinin veya etüt raporunda çevre tarım arazilerindeki tarımsal kullanım bütünlüğünü bozacak durumda olması halinde, talep valilik tarafından reddedilecek. Etüt raporunda tespit edilen tarımsal veya tarım dışı amaçlarla kullanıma ilişkin alternatif alanlar, toprak koruma kurulunca değerlendirilecek ve karara bağlanacak.


Özel kanunlarla belirlenen veya belirlenecek alanlarda kullanım şekilleri, ilgili kanunlar kapsamında sorumlu bakanlık veya kuruluşlar tarafından tespit edilecek. Tarım dışı alanlarda ve marjinal tarım arazilerinde, sahiplerince arazi özelliklerinin iyileştirilmesi, muhafaza ve geri kazanımına yönelik projeler, toprak koruma projesi olarak kabul edilmeyip, ıslah amaçlı hazırlanan projeler olarak değerlendirilecek.

Mutlak ve dikili tarım, özel ürün ve sulu tarım arazileri alternatif alan bulunmaması ve toprak koruma kurulunun uygun görmesi şartıyla; savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, petrol ve doğalgaz arama ve işletme, madencilik faaliyetleri ile kamu yararı kararı alınmış yol, altyapı, üstyapı ve yenilenebilir enerji kaynak alanlarının kullanımıyla ilgili yatırımlar, Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları için arazilerin amaç dışı kullanım taleplerine, toprak koruma projesine uyulması kaydıyla bakanlık tarafından izin verilebilecek.

İZİNLER AMACI DIŞINDA KULLANILAMAYACAK

Jeotermal enerji kaynaklı arama faaliyetleri için alternatif alan bulunmaması, toprak koruma kurulunun uygun görmesi ve projeye uyulması kaydıyla, valilik tarafından 1 yıla kadar izin verilebilecek, süre en fazla 1 yıl daha uzatılabilecek. Arama faaliyetiyle ilgili geri dönüşüm projesi hazırlatılacak ve arazinin eski haline getirileceğine, çevresinde yapılan tarımsal üretime engel olabilecek zararların tazmin edileceğine dair noter onaylı taahhütname alınacak.

Tarımsal amaçlı yapılarla ilgili arazi kullanım başvuruları, il müdürlüğüne intikal ettirilecek, talepler incelenecek ve valilikçe kullanım izni verilebilecek. Tarımsal amaçlı yapılara ilişkin arazi kullanım taleplerinde, amacı dışında kullanılmayacağına dair noter onaylı taahhütname alınacak. Arazi kullanımı izinleri, izin tarihinden itibaren 2 yıl içinde, tarım dışı amaçlı kullanımlarda planların onaylanmaması, tarımsal amaçlı yapılarda ise ruhsata bağlanmaması durumunda geçersiz kabul edilecek, izinler amacı dışında kullanılamayacak.


TARIM ARAZİLERİNİN AMAÇ DIŞI KULLANIM TALEBİ

Gerçek veya tüzel kişiler tarafından, tarım arazilerinin amaç dışı kullanım talepleri için arazinin en az 1/10 bin ölçekli krokisi, üzerinde arazinin yeri işaretli ve koordinat değerlerini gösteren 1/25 bin ölçekli haritası, taşınmazın güncel tapu kaydıyla, söz konusu arazinin komşu alan sınırları içinde olması durumunda belediyelere, dışında olması durumunda ise il özel idarelerine veya diğer plan yapma yetkisine sahip kuruluşlara başvurulacak ve başvurular il müdürlüğüne intikal ettirilecek. İl Özel İdaresi ile Büyükşehir Belediyesi yetkisindekiler hariç, petrol ve doğalgaz arama ve işletme ile madencilik faaliyetleri, yenilenebilir enerji, elektrik iletim hatlarıyla ilgili yatırımları yapacak gerçek veya tüzel kişiler, valiliklere başvuracak.

Bakanlar Kurulu kararıyla, büyük ova koruma alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan tarım arazileri amacı dışında kullanılamayacak. Ancak alternatif alan bulunmaması, kurul veya kurullarca uygun görüş bildirilmesi şartıyla, kamu yararı olduğu belirtilen faaliyetler için tarım dışı kullanımlara bakanlıkça izin verilebilecek.

Öte yandan söz konusu yönetmelikle, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tapu Müdürü Adlı uyardı! Tarım arazilerini arsa gibi satıyorlar!
  • 18.05.2022 09:27

Tapu Müdürü Adlı uyardı! Tarım arazilerini arsa gibi satıyorlar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak ev ...

Silivri Belediyesi tarım arazilerine sahip çıktı
  • 01.10.2016 15:53

Silivri Belediyesi tarım arazilerine sahip çıktı

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Alipaşa Mahallesi'nde şahıslara ait tarı ...

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti
  • 01.04.2021 09:37

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti

Bakan Kurum, "Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre s ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliçport projesini inceledi!
  • 05.10.2020 06:45

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliçport projesini inceledi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliçport olarak bilinen Tersane İstanbul pr ...

Atıl tarım arazileri çeşitli modellerle üretime kazandırılacak
  • 28.10.2018 08:24

Atıl tarım arazileri çeşitli modellerle üretime kazandırılacak

Atıl tarım arazileri sözleşmeli üretim ve arazi kiralama gibi yöntemlerle üretim ...

Tarım Arazileri yönetmeliği yürürlüğe girdi
  • 24.01.2018 11:52

Tarım Arazileri yönetmeliği yürürlüğe girdi

Bakanlık, Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına dair yönet ...