maritbet girişmaritbet
Şemsettin Bayraktar: Tarımda en büyük maliyet bölünmüş araziye ait!

Şemsettin Bayraktar: Tarımda en büyük maliyet bölünmüş araziye ait!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsettin Bayraktar, "Bu ülkede tarımda en büyük maliyet, gübre, mazot, faizler değil, bölünmüş arazilerdir" dedi

Bayraktar, Kütahya Belediyesi Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya 5'inci Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı"nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, çiftçilerin, Ar-Ge çalışmalarının sonuçlarını fuarlarda daha iyi gördüğünü bildirdi.

Türkiye'de tarım sektöründe bazı önlemler alınması ve rehabilitasyon çalışmaları yapılması gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Yıllardır bu ülkede tarım sektörüyle alakalı çok büyük popülizm yapıldı. Türkiye'de 30 milyon parsel bulunuyor ve işletme büyüklüğü 5 hektar, yani 50 dekar. O da tek parça değil, 7 parça. 30 milyon parselin oluştuğu ve arazilerin parçalandığı bir ülkede tarım çok zordur. Bu ülkede tarımda en büyük maliyet, gübre, mazot, faizler değil, bölünmüş arazilerdir. Küçük işletmelerde büyük işler yapamazsınız. Böyle olunca verimlilik düşer."

Bayraktar, tarım arazilerinin fazla bölünmemesi için girişimlerde bulunduklarını ve miras hukukunda düzenleme yapılması konusunda yetkililerden söz aldıklarını anlattı.

Değişiklik yürürlüğe girdiğinde baba öldükten sonra çocukların, arazileri parçalayamayacağına dikkati çeken Bayraktar, "Burada çok tepkiler alacağız ama tarım sektörü, bu ülkenin ve çocuklarımızın istikbali olduğu için bunu yapacağız. Bununla ilgili kanun değişikliğine büyük destek veriyoruz" ifadesini kullandı.

"10 yılda 10 milyon hektar arazi toplulaştırılmalı"

Bayraktar, şimdiye kadar yaklaşık 4 milyon hektar arazinin toplulaştırıldığı bilgisini verdi. Türkiye'nin geleceği için bu işin hızla devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, "10 yılda 10 milyon hektar arazi toplulaştırılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, kişi başına düşen su rezervinin Türkiye'de bin 500, su zengini ülkelerde ise yaklaşık 8 bin metreküp olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Su fakiri olan bir ülkede benim çiftçim vahşi sulama yapıyor. Türkiye, basınçlı sulama sistemlerine yeni girdi. Bu sistemleri destekliyoruz. Suyu çok bilinçli kullanmamız lazım. Su, verimlilik, kazanç, para demektir. Doğu Anadolu, Konya Ovası, Güneydoğu Anadolu projelerinin sulama kanallarıyla beraber bitirilmesini fevkalade önemsiyoruz. Pamuk, soya ve mısır gibi ürünlerin ithal edilmesinin nedeni 3,5 milyon hektar araziyi sulamaya açamadığımızdandır. Buraları sulamaya açtığımız zaman inşallah bu sorun bitecek."

Dünyada gıda fiyatlarının artmaya devam edeceğini söyleyen Bayraktar, bu süreçte tarımsal gelişimini sürdürmesinin, Türkiye'nin zenginliği olacağını sözlerine ekledi.

Daha sonra, Bayraktar ile Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan ve diğer davetliler, stantları gezdi.

Yurt içi ve dışından 200 firmanın ürünlerini sergilediği fuar, 28 Nisan'da sona erecek.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı
  • 01.06.2021 10:11

Kuraklıktan etkilenen il sayısı 41’e çıktı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs yağışları yetersiz olunca kuraklıktan ...

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"
  • 25.03.2021 16:48

"81 ilin risk afet planı yıl sonuna kadar tamamlanacak"

İçişleri Bakanlığı ile TOBB, TZOB ve TİSK arasında "Afet Eğitim İş birliği Proto ...

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!
  • 13.11.2018 14:14

TZOB'dan çiftçiye "ecrimisil" uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere ...

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı
  • 30.08.2014 12:14

TZOB’un talebi üzerine toprak analizi süresi uzatıldı

“Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin, 1 Eylül’den 30 Ekim’e 2014 uzatılması ...

TZOB ‘Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız’
  • 20.07.2014 12:34

TZOB ‘Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız’

İstanbul’a su sağlayan barajlarda su seviyesi son 9-10 yılın en düşük seviyesine ...

Ordu-Giresun Havalimanı’nın deniz doldurularak kurulması daha ucuza mal oldu
  • 03.02.2014 12:36

Ordu-Giresun Havalimanı’nın deniz doldurularak kurulması daha ucuza mal oldu

Türkiye'nin deniz üzerindeki ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı'nın den ...