maritbet girişmaritbet
Reyhanlı Barajı’nda istimlak sorunu çözüldü

Reyhanlı Barajı’nda istimlak sorunu çözüldü

Verimli topraklarının yanı sıra uygun iklim koşuluyla Türkiye’nin tarıma elverişli en önemli ovalarından biri olarak gösterilen ancak, uzun yıllardır sulama suyu sıkıntısının yaşandığı Hatay’ın Amik Ovası’nın, Reyhanlı’ya kurulacak barajla hayat bulacağı bildirildi

 

 

Verimli topraklarının yanı sıra uygun iklim koşuluyla Türkiye'nin tarıma elverişli en önemli ovalarından biri olarak gösterilen ancak, uzun yıllardır sulama suyu sıkıntısının yaşandığı Hatay'ın Amik Ovası'nın, Reyhanlı'ya kurulacak barajla hayat bulacağı bildirildi.
 
Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan bölge müdürlüğü sorumluluk alanında, 14 yıldan beri hiçbir baraj inşaatı yapılmazken, bugün bu bölgede toplamda 4 milyar 229 milyon TL'lik bir yatırıma başlandığını, Reyhanlı Barajı'nın da bunlardan birisi olduğunu söyledi.
Hatay'da kurulacak Reyhanlı Barajı'nın uzun yıllardır gündemde olduğunu ancak, başta istimlak sorunu olmak üzere çeşitli nedenlerle projenin ertelendiğini belirten Gündüz, ancak bu sorunların tamamını çözüme kavuşturarak, barajın ihalesini 4 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirdiklerini anımsattı.
 
Amik Ovası'nın verimli topraklarıyla, konumu ve yörenin uygun iklim koşuluyla Türkiye'nin tarıma elverişli önemli ovalarından birisi olduğunu ancak, uzun yıllardır sulanmayı beklediğini ifade eden Gündüz, "60 bin hektarlık Amik Ovası, Reyhanlı Barajı ile hayat bulacak" dedi.
 
Barajın 3-4 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu ifade eden Gündüz, şunları kaydetti:
"Bu barajla ilgili bir hatıram da var. 1992'de teknik bir gezi kapsamında Adana'ya gelmiştim. Gelmişken bir de Hatay'a gidelim dedik. Amik Ovasını hep bilir, duyardık. Belen'den geçerken bu ovaya hayran kalmıştım. Neden sulanmıyor diye düşündüm. Çünkü, Çukurova'dan eksiği yok, hatta fazlası vardı.
 
Biz burayla ilgili aslında tam 15 yıl kaybetmişiz. Geçmişte DSİ, bir ara Bayındırlık Bakanlığına bağlıydı. Bakanımız da Hatay milletvekiliydi. DSİ Genel Müdürümüz de Hataylıydı, Hatay'dan da evlenmişti. Barajın yapımında da bu üçlü çok önemli. Bakan, Genel Müdür ve Bölge Müdürü Hataylı olmasına, plan ve proje de hazır olmasına rağmen hayata geçirilmemişti. Bu güzel yatırım şimdi bize kısmet oluyor. Biz bunu bu sene ihale ettik. Bunun ihalesinin de bölge olarak yaptık. Önce ön yeterlilik, ardından normal ihaleyi gerçekleştirdik. Yakında temelini atacağız."
 
SULAR ALTINDA KALACAK ARAZİLER
Gündüz, barajın göl alanında 2 bin 600 hektar arazinin su altında kalacağını, buraların kamulaştırılması için de 100 milyon TL gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz, arazi sahiplerine takas teklifi götürdük. TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) arazileri sayesinde 100 milyon TL'yi bulan istimlak bedeli sorununun büyük bir bölümünü çözüyoruz. Bu sorun barajın yapımındaki en önemli engeldi. Şimdi TİGEM arazilerinin 1418 hektarı bize devredildi. Arazileri hak sahiplerine vereceğiz, bu sayede 100 milyon TL'lik kamulaştırma bedelinden 60 milyon TL tasarruf sağlamış oluyoruz."

Gündüz, takas çalışmalarını Hatay'daki Defterdarlık, Milli Emlak Müdürlüğü, mülki idare ve Devlet Su İşleri (DSİ) olarak ortaklaşa oluşturdukları komisyon aracılığıyla yürüttüklerini kaydetti.

Numan Doğan Gündüz, baraj inşaatının üç yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini, hayata geçtiğinde yılık 195 milyon TL net gelir artışı sağlanacağını, ülke ekonomisine katkının yanı sıra çiftçinin birim alandan elde ettiği verimin artacağını, toprağın hayat bulacağını sözlerine ekledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz