maritbet girişmaritbet
Nurettin Canikli: Yaklaşık 345 bin hektar 2B arazisinin kadastro çalışmaları tamamlandı!

Nurettin Canikli: Yaklaşık 345 bin hektar 2B arazisinin kadastro çalışmaları tamamlandı!

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bugün itibariyle yaklaşık 345 bin hektar 2-B arazisinin güncelleme ve kadastro çalışmaları tamamlandığını ve Maliye Bakanlığı'na teslim edildiğini belirterek, bunun da 2-B arazisinin yaklaşık yüzde 99'una tekabül ettiğini söyledi

 

Canikli, bir grup AK Parti milletvekiliyle düzenlediği basın toplantısında, 2-B arazilerinin 40 yıldan beri Türkiye'nin gündeminde olduğunu ifade etti. 
     
Önce 2-B arazileriyle ilgili kanun çıktığını, ardından da 400 metrekarenin altında olan yerlerle ilgili iyileştirme yapıldığını belirten Canikli, ''Sistemde rayiç bedel yüzde 70 olarak öngörülüyordu. Sosyal amaçlı bir hedef olarak 400 metrekarenin altında olan 2-B arazilerinde bu rayiç bedeli yüzde 70'den yüzde 40'a düşürmüştük'' dedi. 
 
Canikli, son yapılan çalışmalardan sonra tarım arazilerine yönelik olarak ayrıca bir yeni düzenleme yapılması gereğinin ortaya çıktığını dile getirdi. 
     
Güncelleme ve kadastro çalışmalarına başlamadan önce ülkedeki toplam 2-B arazisinin 410 bin hektar olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Canikli, şöyle konuştu:''Ancak net çalışmalardan sonra bunun 90 bin hektarının 2-B arazisi kapsamında olmadığı, yol, orman alanı gibi alanlardan olduğu ortaya çıktı. Ama aynı zamanda 2-B kapsamında olmayan yeni yerler de bu çerçevede ortaya çıktı. Bugün itibariyle yaklaşık 345 bin hektarın 2-B arazisinin güncelleme ve kadastro çalışmaları tamamlanmış ve Maliye Bakanlığı'na teslim edilmiştir. Bu da toplam 2-B arazisinin yaklaşık yüzde 99'una tekabül ediyor. Yani çalışmalar büyük ölçüde tamamlanmıştır. Çünkü 28 Şubat son tarihtir. Bu tarih itibariyle rayiç bedel rakamları açıklanacak ve uygulama sonuçlara ortaya çıkacak.'' 
     
Canikli, kadastrosu tamamlanan 345 bin hektar 2-B arazisinin, 610 bin adet taşınmazdan oluştuğunu kaydetti. 
     
345 bin 2-B arazisinin kullanıcı sayısının 724 bin 229 kişi olduğunu vurgulayan Canikli, ''2-B kapsamında yapılan başvurular toplamı 492 bin 269'dur. Bunun adet olarak yaklaşık 456 bin 728'i satış için yapılan başvurudur, 35 bin 541'i de iade başvurusudur. Bu da 2-B arazisinin yaklaşık yüzde 90'ından fazlasına başvuru yapıldığı anlamına geliyor. Kalan süre içinde de yüzde 99'a yakın başvuru oranının gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu açından bakıldığında son derece başarılı bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor'' diye konuştu. 
     
Canikli, bu başvuruların yaklaşık 300 bin adetinin tarımsal başvuru olduğunu kaydetti. 
     
Tarım arazileri için düzenleme
     
Canikli, TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif ile tarım arazileri için özel bir imkan getirildiğini söyledi. 
     
Büyüklüğüne bakılmaksızın, tarımda kullanılan 2-B arazileri için rayiç bedelin yüzde 70 olarak değil, yüzde 50 olarak uygulanacağını belirten Canikli, şöyle konuştu: ''Teklifle, bütün araziler için ödeme süreleri uzatılmaktadır. Hem tarım arazileri hem de tarım arazisi olmayan yerler için ödeme süreleri uzatılmaktadır. Şu andaki kanuna göre taksitli satışlar için mücavir alanlarda 3 yıl olan ödeme süresi 5 yıla çıkarılıyor, 4 yıl olan mücavir alan dışı yerlerdeki ödeme süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarılıyor. 
     
Taksitli satışlarda peşin ödeme miktarı da yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılmaktadır, ancak bu tarım arazileri için geçerli değildir. Tarım arazilerinde hak sahipleri taksitli ödemeyi tercih etmeleri halinde, yine yüzde 10 peşinat ödeyecekler.'' 
     
Canikli, 300 bin başvurunun çoğunun, Antalya başta olmak üzere Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz'den yapıldığını ifade etti. 
     
Bu düzenlemenin neden daha önce yapılmadığı sorusunun sorulabileceğini hatırlatan Canikli, ''Kadastro ve güncelleme çalışmaları devam ediyordu. Bu çalışmalar ortaya çıkmadan, vatandaşlarımızın ödeme gücü ile uyumlu olup olmadığının kararını kesin olarak vermek mümkün değildi. Ancak bu çalışmalar tamamlandıktan sonra daha net değerlendirme yapma imkanı ortaya çıktı'' dedi. 
     
Teklif haftaya görüşülecek
     
Nurettin Canikli, bu uygulamada iki taraf olduğunu dile getirerek, ''Bir tarafta hak sahibi olan -tırnak içinde söylüyorum - (işgal sahibi) kişi var, diğer tarafta da kamu var. İki tarafa aktarılacak olan kaynağın, haksız, yanlış, dengesiz bir aktarıma neden olmaması gerekiyor'' ifadelerini kullandı. 
     
Canikli, teklifin, 26 Şubat Salı günü komisyonda, 28 Şubat Perşembe günü, teknik nedenlerle bir gecikmesi olması durumunda ise 1 Mart Cuma günü Genel Kurul'da görüşülmesinin planlandığını söyledi. 
     
28 Şubat son tarih
     
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Canikli, başvuru tarihinin 28 Şubat olduğunu ve uzatılmayacağını söyledi. 
     
''Başörtüsü konusunda AK Parti Grubu'nda bir hazırlık olup olmadığının'' sorulması üzerine Canikli, ''Şu an itibariyle bize intikal ettirilen, Meclis gündemine geleceği bildirilen bir çalışma söz konusu değil'' dedi. 
 
Canikli, AB uygulamalarını Türkiye'nin gündemine getirmeyi hedefleyen bir parti olduklarını belirterek, ''Önemli bir çalışmadır. Bu, toplumun çok önemli bir bir kesimini ilgilendiren bir çalışma'' diye konuştu. Canikli, bu sorunların artık Türkiye'nin gündeminden düşürülmesi gerektiği şeklinde daha yoğun bir kabul olduğunu ifade eden Canikli, tablonun gelecek günlerde daha net ortaya çıkacağını bildirdi. Canikli, ''Eğer toplum büyük oranda bu konunun sorun olmaktan çıkmasını istiyorsa, artık ondan sonrası bizim görevimiz haline gelir, biz de görevimizi yaparız'' dedi. 
     
Nurettin Canikli, bir gazetecinin, İmralı'ya gönderilen BDP heyetinde 2 tane Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olduğunu anımsatarak, ''Bu da oradan verilecek yol haritasının Anayasa'ya yönelik olacağı yorumlarına neden oluyor. Selahattin Demirtaş'ın 'Kandil'den örgüt yöneticileri Ankara'ya getirilebilir ve burada müzakereler yürütülebilir. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz-'' sorusuna, ''Öyle bir iddia var mı yok mu bilmiyorum ama böyle bir iddianın hiç bir geçerliliği yoktur, böyle bir şeyin olma ihtimali kesinlikle söz konusu değildir'' yanıtını verdi. 
     
BDP heyetindeki iki milletvekilinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olmasının tamamen tesadüf olduğunu kaydeden Canikli, ''Burada önemli olan şudur; bu süreci olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayacak, daha da olumlu neticelenmesine katkı verecek isimlerden oluşması son derece önemli ve doğaldır. Sürece inanmayan, sürece zarar veren açıklamalar ile tavır ve davranışlar içerisinde olanların böyle bir çalışmada, süreçte yer almaları çok mantıklı değil. Son verilen isim listesi, bu hassasiyetimizin iyi niyetli bir yaklaşımla dikkate alındığını gösteriyor'' diye konuştu. 
     
Canikli, Danıştay Başkanı'nın sözlerinin sorulması üzerine ise bunların doğal olduğunu, fikirlerin tartışılması gerektiğini söyledi. 
 
Coşkun Ergül/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI
  • 24.01.2012 17:55

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ümraniye’de dönüşüm yapılacak maha ...

2b yasa taslağı hazırlandı
  • 17.11.2011 12:57

2b yasa taslağı hazırlandı

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli 2B arazilerinin satışıyla ilgili tas ...

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti
  • 01.04.2021 09:37

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti

Bakan Kurum, "Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre s ...

Fikret Orman'ın AVM turu
  • 30.09.2020 11:58

Fikret Orman'ın AVM turu

Beşiktaş kulübü eski başkanlarından Fikret Orman, önceki gün İstinyePark'ta görü ...

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!
  • 17.09.2020 11:20

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!

İstanbul'daki barajların doluluk oranları, 2014 yılından bu yana en düşük seviye ...

"Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettik"
  • 21.08.2020 14:32

"Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde ‘Millete Sesleniş’ konu ...