maritbet girişmaritbet
Mustafa Sarıgül’e Ali Sami Yen projesi ruhsat soruşturması!

Mustafa Sarıgül’e Ali Sami Yen projesi ruhsat soruşturması!

İçişleri Bakanlığı, Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı’nın yıkılmasından sonraki süreçte hafriyat ve inşaat çalışmaları için gereken ruhsat işlemlerini geciktirdiği gerekçesiyle Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hakkında soruşturma başlattı

İçişleri Bakanlığı, Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı'nın yıkılmasından sonraki süreçte hafriyat ve inşaat çalışmaları için gereken ruhsat işlemlerini geciktirdiği gerekçesiyle Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hakkında soruşturma başlattı. Bakan İdris Naim Şahin'in talimatı sonrasında Mülkiye Teftiş Kurulu'ndan görevlendirilen müfettişin hazırladığı rapor doğrultusunda Sarıgül hakkında “soruşturma izni” verildi. Bu kararla Sarıgül hakkında adli süreç başladı

Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Şişli Belediyesi, kendi sorumluluk bölgesinde olan ve ihalesi Mayıs 2010'da yapıldıktan sonra yıkılmasına başlanan eski Ali Sami Yen Stadı'nın enkazında devam eden hafriyat ve inşaat çalışmalarını, denetim izni ve ruhsat alınmadan yürütüldüğü gerekçesiyle üç hafta önce durdurdu.

Bu gelişme üzerine yaşanan sıkıntılar Ankara'ya aktarıldı. Araziyi satın alan Aşçıoğlu firmasının çalışmalara devam etmek istemesine karşın Şişli Belediyesi'nin henüz çalışmaların yeniden başlatılmasına onay vermemesi üzerine İçişleri Bakanlığı devreye girdi. Daha önce de bir çok kez Şişli Belediyesi ve Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hakkında incelemeler ve soruşturmalar yapan İçişleri Bakanlığı, bu kez, “inşaat çalışmalarını engellediği ve ruhsat işlemlerini geciktirdiği gerekçesiyle” soruşturma başlattı.

İhale ikinci kez açılmıştı

Soruşturma sonrasında belediye işlemlerinde inceleme yapan müfettişler hazırladıkları rapor çerçevesinde Sarıgül'ün hatalı karar verdiğini tespit ederek Bakan İdris Naim Şahin'den soruşturma izni istedi. Dosyayı inceleyen bakan Şahin, müfettişlerin talebi doğrultusunda Sarıgül hakkında soruşturma izni verdi. Böylece, Sarıgül'le ilgili olarak “görevi kötüye kullandığı” iddiasıyla adli yargılama yolu da açılmış oldu.

Galatasaray Spor Kulübü'nün TOKİ ile yaptığı anlaşma sonrasında eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu arazi 2010'da satışa çıkarılmıştı. TOKİ'nin açtığı ihaleyi Nisan 2010'da Nurol-Aşçıoğlu ortaklığı 416.5 milyon liraya kazanmıştı. Ancak, TOKİ'nin bedeli düşük bulması sonucunda söz konusu ihale yenilenmişti. İkinci kez açılan ihaleyi ise Aşçıoğlu firması tek başına 461.5 milyon liralık teklifle kazanarak arazinin sahibi olmuştu.

Ortaklar anlaşamayınca Ali Sami Yen'de iş durdu

Toplu Konut İdarasi (TOKİ) Ali Sami Yen arazisi için 2010 yılında üç kere ihale açtı. Üç ihaleyi de Aşçıoğlu İnşaat kazandı. Aşçıoğlu birinci ihaleye İsviçreli Viatrans, ikinci ihaleye Nurol GYO ile girdi. Üçüncü ihaleyi tek firma olarak kazandı. Bankalar riskli bulduğu için kredi vermeyince Aşçıoğlu, Torunlar ve Kapıcıoğlu İnşaat'la ortak oldu. Ortak şirketin yüzde 65'i Torunlar'ın yüzde 30'u Aşçıoğlu'nun ve yüzde 5'i Kapıcıoğlu'nun oldu. Projeyi üstlenen konsorsiyum TOKİ'ye 475 milyon lira ödeyecek, ayrıca satış gelirlerinin yüzde 45'i TOKİ'ye aktarılacak.

Satış ve reklam Aşçıoğlu'nda, finansman konusu ise Torunlar'da olacaktı. Aşçıoğlu ile Torunlar arasında ortaklık yapıldıktan sonra ilk toplantıdan itibaren görüş ayrılığı ortaya çıktı. Proje durma noktasına geldi, iki yıllık süreçte sadece yıkım yapılabildi ve hafriyatın bir bölümü tamamlanabildi. Eski TOKİ Başkanı, halen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ihtilafa el atarak, “İhaleyi iptal eder, burayı yeşil alan yaparım” dedi. Bunun üzerine Aşçıoğlu, Torunlar'ın hisselerine 25 milyon dolar teklif etti. Torunlar hisse satmayı kabul etmedi. Aşçıoğlu hisselerini 40 milyon dolara Torunlar'a sattı.

 ‘Soruşturma yok, inceleme var'

“Şu aşamada bir soruşturma yok, sadece inceleme var. Müfettiş geldi, gerekli incelemesini yaptı. Bunlar rutin işlemlerdir, müfettişler gelirler ve gerekli incelemeleri yaparlar. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na bu konu hakkında bir yazı yazdık, bu yazının cevabını bekliyoruz. Bu yazı gelmeden ruhsat veremeyiz. Ben hukuki işlemleri sonuna kadar takip ettirmek, bölgemizin ve halkımızın menfaatlerini korumakla mükellefim. Bunu yapmak için her türlü hukuki ve idari mevzuata uygun davranıyoruz.”

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mustafa Sarıgül’e Ali Sami Yen projesi ruhsat soruşturması!
  • 23.07.2012 08:03

Mustafa Sarıgül’e Ali Sami Yen projesi ruhsat soruşturması!

İçişleri Bakanlığı, Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı’nın yıkılmasından sonrak ...