maritbet girişmaritbet
"Metrekare büyüdükçe ortalama birim metrekare bedeli de düşmeli"

"Metrekare büyüdükçe ortalama birim metrekare bedeli de düşmeli"

EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şehirli, metrekare büyüdükçe ortalama birim metrekare satış bedelinin düşmesi gerektiğini belirtti

EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, kurum olarak son yıllarda gerçekleştirdikleri değerleme çalışmaları sırasında özellikle sosyo ekonomik düzeyi yüksek kişilerce tercih edilen, arsa birim değerinin yüksek olduğu ilçelerdeki sıfır konutlarda oda bazında fiyatlama problemi olduğunu belirtiyor. 

Ortak hacimler ve ilave alanlar fiyatı artırıyor

ayrimenkulün standart doğası gereği satın alınan mülkte metrekare büyüdükçe ortalama birim metrekare satış bedelinin düşmesi gerektiğini kaydeden Şehirli, “Ancak oda sayısı artarken beraberinde mutfak, banyo gibi ortak hacimler de büyüyor. Ortak hacimlerle ve projeden gelen ilave alanlarla beraber konutun fiyatı da katlanarak artıyor. Örneklem olarak seçtiğimiz Anadolu Yakası'nda Kadıköy‘de ve Avrupa Yakası'nda Beşiktaş‘ta beklenenin aksine metrekare büyüdükçe birim metrekare düşüş gösterse de, artı 1 oda olunca fiyatların korelasyonu değişiyor“ bilgisini veriyor.

İlave odanın getirdiği yük 40-50 metrekare civarında

Tercih edilen bölgelerde bu durumun farklı işlediğini belirten Şehirli, “Yüksek metrekareli, özellikle oturmak için tercih edilen dairelerde mülkün metrekaresi büyüdükçe birim metrekare değeri de yükseliyor.  2+1 ev değil, 3+1 ev alayım diye düşündüğünüzde bir ilave odanın getirdiği yük 40-50 metrekare civarında. Bir odanın bu oranda metrekare farkı oluşturması, oda sayısı arttıkça dairenin projenin diğer ortak kullanımlarından aldığı payın artması neden oluyor. Dolayısıyla bu durum arsa birim fiyatı yüksek olan ilçelerde metrekare büyüdükçe birim metrekare değerine düşen değerde artı 1 oda birim/metrekare ile orantılı mantıkla çalışmıyor“ diyor.

Şehirli, imarlı boş arsanın özellikle kent merkezi ve erişilebilirliğin kolay olduğu ilçelerde nerdeyse yok denecek kadar az olması nedeniyle, arsa fiyatlarının olması gerekenden daha fazla arttığı piyasada “metrekare büyüdükçe birim fiyat azalır“ genellemesinin artık her bölge için yapılamayacağının altını çiziyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz