maritbet girişmaritbet
İzmir'in arsaları paylaşılamıyor

İzmir'in arsaları paylaşılamıyor

İzmir, Türkiye'nin diğer metropol illerine oranla ortaklığın mahkeme yoluyla giderilmesi anlamına gelen ‘izaleişüyu' (bir mülk üzerindeki ortaklığı giderme) davalarında rekor kırıyor

 

İzmir, Türkiye'nin diğer metropol illerine oranla ortaklığın mahkeme yoluyla giderilmesi anlamına gelen ‘izaleişüyu' (bir mülk üzerindeki ortaklığı giderme) davalarında rekor kırıyor. Mahkemeye gitmeyen veya açtığı davanın sonucunu bekleyen binlerce kişinin bulunduğunu söyleyen sektör temsilcileri acil planlama istiyor ve spekülatörlere karşı uyarıyor.

İnşaat sektörünün sürekli dile getirdiği ‘İzmir arsa fakiri' iddiasını doğrulayan bir durum da izaleişüyu davalarında ortaya çıktı. Genellikle miras yoluyla bir taşınmaza ortak olan kişilerin satış veya paylaşım sürecinde anlaşamaması sonucu İzmir'de mahkemeye başvurarak ‘izaleişüyu' davası açanların diğer illere göre daha fazla olduğu belirlendi.

Türkiye'nin en yaygın icradan ihale sitelerinden ‘icradanihaleler.com'da yer alan verilere göre, sadece ekim- kasım- aralık aylarını kapsayan 3 aylık süreçte izaleişüyu ile İzmir'de 61, İstanbul'da 29 ve Ankara'da ise 11 taşınmaz satışa çıkarıldı. İstanbul'da bu yolla satışta çıkan arsalarda en yüksek fiyat 3 milyon 854 bin lira, Ankara'da 942 bin lira, İzmir'de ise 6 milyon 984 bin lira oldu. Sektör temsilcileri mahkeme yoluna gitmeyen bu durumda binlerce kişinin olduğunu savundu.

NASIR: PLANLAR SADECE GÜNÜ KURTARIYOR

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) İnşaat Sektör Kurul Başkanı Necip Nasır, kentte kapsamlı bir planlamanın olmamasından kaynaklı bu sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.

Yapılan planlamaların hep günü kurtarma adına dizayn edilmiş planlar olduğunu öne süren Nasır, miras yoluyla parçalanmalar dahil ileri yönelik öngörülerin dikkate alınmadığını savundu. Bu konuda birçok kişinin mağdur olduğuna da işaret eden Nasır, “Bu çözümsüzlük hem vatandaşların, hem de yeni yapılanmaların önünü tıkamış. Güçlü olanlar izaleişüyuya girerek güçsüzlerin elinden arsalarını almış. Bazen de spekülatörlerin eline geçmiş. Bu tamamen İzmir'in uzun vadeli bir planının olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Necip Nasır, söz konusu rakamların gerçekte çok daha yüksek olduğuna da dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin Yeşilyurt, Konak, Karabağlar ve Ordu Caddesi'ndeki bütün parseller uzun zaman şüyulandırılmış. Bu konuda biz de büyük bir sorun çözmüştük. Diğer yandan İzmir'de arsa azlığından dolayı rayiçler de yükseliyor, ancak satışlar düşük. Şüyulu arsalardan dolayı, pazara arsa çıkamıyor. Herkesi tatmin edebilmek için çok yüksek rakamlar ödemek gerekiyor, bu da maliyetleri yükseltiyor. Sonuçlanmış bu davaların yanı sıra hala devam eden davalar da var. Mahkemeye gitmeyenleri de hesaba katarsak bu şekilde binlerce örnek var.”

GÜLEROĞLU: BİZDE KOLKOLA OYUN YOK

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da Ege Bölgesi'nin farklı bir yapısının olduğunu belirterek, “İzmir, genelde varis kardeşler arasında çekişmenin çok fazla olduğu bir ilimiz. Kıyı da dahil Ege'nin her yanında kolkola bir oyun yoktur. Biraz da bundan dolayı. Aileler genelde ilk etapta kavga etmemek için o şartlarda bırakıyor. Üçüncü kuşağa geçtiği andan itibaren ise iç savaş başlıyor. Bir de insanlar edindikleri paydan veya yerden ayrılmak istemiyor” dedi.

Güleroğlu, bu aşamadan önce mahkemelerin rıza ile paylaşım yaptırmak istediğini, uzlaşma sağlanamazsa bu tür satışların olduğunu da belirterek “Kavga rant olan bir yerde çıkar zaten” diye konuştu.

KAZANÇOĞLU: YATIRIMCI UZAK DURUYOR

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Akın Kazançoğlu ise rayiçlerin belediyeler tarafından yüksek tutulduğunu, yüksek rakamlarla da satışın zor olduğunu belirterek İzmir'de sektörün gelişimi için problemli arsalar konusunda acil çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Kazançoğlu, yatırımcıların bu tür arsalardan da uzak durduğunu sözlerine ekledi.

ERKAN: İMAR PLANI UYGULANMIYOR

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Erkan da, İzmir'de çok küçük parsellerde yapılaşma olduğuna dikkat çekerek “Bu da imar planlarında uyuşmazlık nedeni oluyor” dedi.

Arsayı elden çıkarma imkanı varken spekülatif hareketlere girişildiğini ve arsaların sorun yaratılarak satmadan bekletilebildiğini dile getiren Erkan, “İzmir gibi bir kentte arsa değerleri hızla artarken insanlar artık konutları sadece barınma değil yatırım amaçlı da ediniyor. Böyle olunca ekonomik rant elde etme stratejileri gelişiyor. Bunda en büyük sebep imar planlarının uygulanmayışı diyebiliriz” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz