maritbet girişmaritbet
İstanbul Göztepe’deki 145 milyon euroluk arsa kimin olacak?

İstanbul Göztepe’deki 145 milyon euroluk arsa kimin olacak?

Fikirtepe'ye komşu olan arsanın kısa süre içerisinde yeni sahibini bulması bekleniyor

Emlaktasondakika.com'un araştırmasına göre 2007 yılında Emlak Konut GYO tarafından ihaleyle 220 milyon liraya satılan İstanbul Göztepe'deki 92 dönümlük arsa yıllar sonra yeniden satışa çıkmaya hazırlanıyor. Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan TOKİ'ye ve oradan da Emlak Konut GYO'ya geçen arsanın tapusu şu anda Atrium European Real Estate, Acteeum Grup ve Acteeum ve Manhattan Real Estate ortak girişiminde.

E-5 aksı ile Göztepe'ye giden yola cepheli arsa AVM ve rezidans imarına sahip. O dönemde arsayı satın alan ortaklık bugün taşınmaz için 145 milyon euro'luk bir etiketi uygun görüyor. E5 Karayolu'nun Göztepe kavşağında yer alan ve stratejik konumuyla dikkat çeken taşınmaz inşaat sektöründeki yatırımcıların dikkatini çekmiş durumda. Arsanın bir kaç gün içinde yeni sahibini bulması ise an meselesi.

TOKİ'den Emlak Konut'a, oradan özel sektöre

2006 yılında arsanın TOKİ'ye geçmesi ile bir anlamda hareketli bir süreç başlamış oldu. TOKİ, taşınmazı 120 milyon liraya Emlak Konut GYO'ya sattı. 2007'nin Ocak ayında ise arsayı ihaleye çıkaran Emlak Konut GYO, Avusturyalı Meinl Bank'ın ana hissedarı olduğu Meinl European Land'ın firmasına sattı. Şirketin Türkiye'de yüzde 96'sına sahip olduğu MEL 1 Gayrimenkul Geliştirme Şirketi, arsayı 220 milyon liraya satın almış oldu.

İmar yeniden düzenlenecekti

O tarihte satın alınan arsanın 30 bin metrekare inşaat izni bulunuyordu. Ancak gerçekleştirilecek imar tadilatı ile AVM ve rezidans toplamının 270 bin metrekareye ulaşması planlanıyordu. Emsale dahil olmayan bodrum alanları ile bu miktarın 500 bin metrekareyi geçmesi hesaplanmıştı. Emlak Konut GYO ise buradan sağladığı geliri KEY tasfiyesinde kullanacaktı.

Proje hazırdı

MEL 1 Gayrimenkul Geliştirme satın aldığı arsa üzerinde Ancora İstanbul isimli AVM ve residence projesi geliştirmek için kolları sıvamış ve projenin detaylarını medya ile paylaşmıştı. Konseptiyle dikkat çeken projenin yıllık milyon bazında ziyaretçi hedefi bulunuyordu. Şirket ise 2008 yılında Meinl European Land olan ismini değiştirerek Atrium European Real Estate adını aldı. 

Ancora İstanbul planlanıyordu

Yapımı planlanan Ancora İstanbul projesinin 115 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip olması bekleniyordu. Proje içerisinde 245 mağaza, 25 bin metrekarelik ofis alanı, 3 bin 500-4 bin kapasiteli otopark alanı, 13 bin 500 metrekarelik hipermarket alanı, 4 bin 750 metrekarelik elektronik market, 5 bin 500 metrekarelik sinema ve 5 bin 500 metrekarelik yapı market olması planlar arasında yer alıyordu. Ayrıca projede büyük bir meydan, yayaları kucaklayacak çeşitli sergiler, güneşin keyfini çıkaracak olan açık teras ve eşsiz şovlar yer alacaktı. Yatırımcısı Atrium European Real Estate olan projenin geliştiricisi Acteem Group, mimarı Broadway Malyan ve kiralama danışmanı AVM Mfi Partners olacaktı.

Değerine değer kattı

Arsanın satıldığı 2006 yılının üzerinden tam 8 sene geçti. Bu süreçte Türk inşaat ve gayrimenkul sektörü büyük başarılara imza atarak yoluna durmadan devam etti. Konutların yanı sıra ofis, otel ve AVM projeleri uçuşa geçti. Bölgelerde büyük değer artışları yaşandı. Arsanın bulunduğu lokasyonun İstanbul'daki kentsel dönüşümün simge ismi Fikirtepe'ye bitişik olması, hemen yan parselde Pana Yapı'nın yaklaşık 4 bin metrekarelik arsasının bulunması, yine projeye çok yakın lokasyonda 50 civarında markalı konutun geliştirilecek olması da arsanın değerine değere katıyor.

Milyonlarca insanın yanıbaşında

Yapılan araştırmalar sonucu arsa merkez olmak üzere bulunduğu noktadan araçla 15 dakikalık bir daire çizildiğinde içinde kalan alanda yaklaşık 6 milyondan fazla insan yaşıyor. Ayrıca gayrimenkulün Avrasya Tüneli'nin Anadolu yakası girişinde yer alıyor olması da bir başka önemli unsur olarak göze çarpıyor. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Göztepe’deki 145 milyon euroluk arsa kimin olacak?
  • 19.05.2014 11:20

İstanbul Göztepe’deki 145 milyon euroluk arsa kimin olacak?

Fikirtepe'ye komşu olan arsanın kısa süre içerisinde yeni sahibini bulması bekle ...