maritbet girişmaritbet
'İmar Barışı'yla sorunlar kökten çözülmüş olacak'

'İmar Barışı'yla sorunlar kökten çözülmüş olacak'

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük'te "İmar Barışı" ile ilgili bilgiler verdi.

Ceylan, Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, "İmar Barışı" olarak bilinen konutlarda imar ve iskan sorununun çözülmesine yönelik düzenlenen "Yapı Kayıt Belgesi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de 26 milyon 358 bin yapı stoğu bulunduğunu ifade eden Ceylan, tahminlerine göre bu yapı stoğunun yaklaşık 13 milyonunun imar ve iskan sorunu yaşadığını belirtti.

Bu nedenle de gerek belediyelerle gerekse kamu kurumlarıyla birçok mahkemelik durumlar söz konusu olduğunu aktaran Ceylan, "Bu konuda vatandaşımız büyük bir sıkıntı yaşamaktadır. Bu yapıları yıkmak çok da kolay değil, yılların sorunu. Belki, Cumhuriyet tarihinin en önemli İmar Barışı gerçekleştiriliyor şu anda ülkemizde. İnşallah yarın muhtemelen uygulama başlayacaktır." diye konuştu.

"Yılların kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldırılmaktadır"

İmar Barışı'yla sorunların kökten çözülmüş olacağını vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu:

"Vatandaşımızın Yapı Kayıt Belgesi alması durumunda bütün bu imar usulsüzlükleri ve mahkemelik durumlar, yıkım kararları ve benzeri kararlar ortadan kalkmış olacak. Vatandaşımız da bu fırsattan yararlanarak, rahatlamış olacaktır. Bu yılların sorunu, yılların kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldırılmaktadır."

Ceylan, 31 Aralık 2017'den önce ruhsatsız, ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış, kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıların İmar Barışı kapsamına girdiğini, Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi, Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler ile başkasına ait arsalar üzerinde yapıların, hazineye ait sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyeceğine dikkati çekti. 

Vatandaşın beyanı esas alınacak

Yapı Kayıt Belgesi alan bütün yapıların yıkılma endişesinin son bulacağını anlatan Ceylan, "İmar kanununa göre alınmış yıkım kararları ve tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı Kayıt Belgesi sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek. Müracaatlar internet üzerinden çok kolay bir şekilde yapılabilecek. E-devlet üzerinden biraz bilgisayar kullanmayı bilen birisi rahatlıkla bu müracaatta bulunabilecek. Eğer bu formları internette doldurmakta güçlük çeken vatandaşımız olursa, Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerinde ofisler oluşturuluyor, o ofislerde memurlarımız vatandaşa yardımcı olacak. İlçelerde ise tapu müdürlüklerimizde ofisler oluşturuluyor." 

Sistemin vatandaşın kolaylığı üzerine kurulduğunu kaydeden Ceylan, "Bu müracaatlarda kesilikle beyan esas alınacaktır. Vatandaşın yapmış olduğu beyan, vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek." dedi.

TÜRKSAT'ın bir yazılım hazırladığını, yarına kadar bitmesi durumunda müracaatların başlayacağını belirten Ceylan, vatandaşların 31 Ekim 2018'e kadar müracaatta bulunabileceklerini, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin de 31 Aralık 2018'e kadar yatırılabileceğini ifade etti.

Ceylan, "Vatandaşımız, kamu kurumlarıyla devletle el sıkışarak, helalleşerek uzlaşmayı sağlamış oluyor." ifadelerini kullandı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!
  • 24.08.2021 07:45

İmar Barışı’nı 1 gün ile kaçıranlar itiraz ediyor!

3194 saylı İmar Karunu’nun 16. Maddesiyle getirilen düzenlemeyle kaçak yapıların ...

İsmet Yıldırım'dan imar sorunlu mahallelere yeni çözüm
  • 27.06.2020 13:54

İsmet Yıldırım'dan imar sorunlu mahallelere yeni çözüm

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Kazım Karabekir Mahallesi ve çevresind ...

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor
  • 05.09.2019 13:53

Uzungöl'de yıkımlar başlıyor

Turizm sezonunun sona ermesinin ardından Uzungöl'de imar barışına uygun olmayan ...

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”
  • 13.07.2019 14:18

“Tıpkı Ayder gibi Uzungöl de dönüşecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl’de dönüşümün başlayacağını belir ...

“Yatırım için tam zamanı”
  • 02.07.2019 10:40

“Yatırım için tam zamanı”

İmar barışının yılsonuna kadar uzatılmasını değerlendiren Huzurlu İnşaat Yönetim ...

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"
  • 29.12.2018 20:01

"9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "31 Aralık'a kadar vatandaşımızın ödemel ...