maritbet girişmaritbet
Denizli’de Mihrişah Valide Sultan’a ait arazilerin satış işlemleri başladı!

Denizli’de Mihrişah Valide Sultan’a ait arazilerin satış işlemleri başladı!

Denizli İl Defterdar Vekili Turgut Çarabatır, Beyağaç ve Kale ilçelerinde Mihrişah Valide Sultan'a ait olduğu gerekçesiyle Hazineye intikal eden arazilerin, arazileri kullanan kişilere satılma işlemlerine başlandığını söyledi

Denizli İl Defterdar Vekili Turgut Çarabatır, Beyağaç ve Kale ilçelerinde Mihrişah Valide Sultan'a ait olduğu gerekçesiyle Hazineye intikal eden arazilerin, arazileri kullanan kişilere satılma işlemlerine başlandığını söyledi.

Çarabatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'un 12. maddesinin 10. fıkrasında, Beyağaç ve Kale ilçelerinde Mihrişah Valide Sultan'a ait olduğu ileri sürülen arazilerin kadastro tutanağında isimleri zilyet olarak yazılan kişilere satışıyla ilgili hüküm bulunduğunu hatırlattı.

Hazineye ait tarım arazilerinin satışı ilgili mayıs ayı sonunda 355 Sıra Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği'nin yayınlanmasından sonra Beyağaç ve Kale ilçelerindeki taşınmazların satış işlemlerine başladıklarına dikkati çeken Çarabatır, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda Beyağaç ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi ile Pınarönü, Kızılağaç ve Sazak Köylerinde toplam 3 bin 752 taşınmaz bulunmakta olup, bin 814 başvuru yapıldı. Kale ilçesinde de kanun kapsamında olan Kayabaşı köyünde toplam 411 taşınmaz mevcut olup, şu an 142 başvuru geldi. Her iki ilçede henüz sonuçlandırılan satış işlemi bulunmamakta. Satın alma başvuruları ilgili mal müdürlükleri tarafından alınmakta. Söz konusu taşınmazların satışına ilişkin başvuru süresi 28 Nisan 2014'te sona erecek. Taşınmazlarda hak sahibi olan ilgililerin hak kaybına uğramamaları için son başvuru tarihine kadar müracaatta bulunmaları gerekiyor. İlgili kişilerin hak kaybına uğramamaları için belirtilen süre içinde müracaatta bulunmaları gerekiyor."

Satış bedelinin, cari yıl emlak vergi değeri üzerinden hesaplanacağını dile getiren Çarabatır, başvuran hak sahiplerine yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, en az yarısının peşin ödenmesi halinde indirim uygulanacağını, ayrıca satış bedelinin yüzde 10'u tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin ödenirse, kalan kısmının 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebileceğini kaydetti.

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay da geçen yıl çıkan kanunun ardından uygulama tebliğini beklediklerini belirterek, "Başvurular başladı, arazilerin fiyatları belirlendi. Önümüzdeki günlerde ilk satış gerçekleşecek. 2B Yasası'na eklenen maddeyle vatandaşlarımız tapularına kavuşacak" dedi.

- "Mihrişah Valide Sultan'ın arazisinin dışında"

Osmanlı padişahlarından Sultan III. Mustafa'nın eşi ve III. Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan'a çeyiz olarak verildiği öne sürülen 10 bin 600 dekar arazi, 3 Mart 1340 (1924) tarihli ve 431 sayılı Hilafetin İlgasına ve Hanedanı Osmaninin Türkiye Cumhuriyeti Memaliki Haricine Çıkarılmasına Dair Kanun hükümleri gereğince Hazineye intikal ettirildi.

Kadastro tespit çalışmalarında yaklaşık iki asırdır burada yaşayan ve bu arazileri ekip biçen vatandaşlar hakkında tapuda şerh yazılırken, Maliye Bakanlığı itiraz etti. Vatandaşların hukuk mücadelesi mahkemeden dönerken, 1996'da mahkemeden Mihrişah Valide Sultan'a ait olduğu öne sürülen arazinin sınırlarının söz konusu yerleşim alanlarının dışında olduğu kararı çıktı.

26 Nisan 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 12. maddesinin 10. fıkrası ile Beyağaç ve Kale ilçelerindeki söz konusu taşınmazların satışı hüküm altına alındı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı
  • 06.11.2023 15:49

Aydın-Denizli Otoyolu'nda 80 kilometrelik Kuyucak-Denizli etabı trafiğe açıldı

Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı'ndan başlayarak Dalama üzerinden Yenipazar ...

Denizli'de yaşlı çift gasp mağduru!
  • 22.04.2015 11:44

Denizli'de yaşlı çift gasp mağduru!

Denizlinin Çameli ilçesinde yaşlı bir çift, evlerine gelen kar maskeli ve silahl ...

TOKİ Denizli'de 19 yılda yaklaşık 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etti
  • 08.04.2021 12:50

TOKİ Denizli'de 19 yılda yaklaşık 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Denizli'd ...

Tam kapanma sonrası kademeli normalleşme başladı!
  • 17.05.2021 08:01

Tam kapanma sonrası kademeli normalleşme başladı!

29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'da başlayan "tam kapanma" dönemi, saat 05.00 i ...

KalDer'in yeni başkanı Yılmaz Bayraktar oldu!
  • 10.04.2021 09:45

KalDer'in yeni başkanı Yılmaz Bayraktar oldu!

Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) genel kurul toplantısında, Yılmaz Bayraktar ...