maritbet girişmaritbet
Çiftçileri tıkalı kanallar yaktı!

Çiftçileri tıkalı kanallar yaktı!

Tarım arazilerinde su çekme kanallarının 15 yıldır temizlenmemesi nedeniyle çiftçiler zor durumda kaldı, yetkilerden acil yardım istedi.

Ekili mısır tarlaları su içinde kaldı. Güneşli hava sonrasında tüm mahsullerin kuruyacağını söyleyen köylüler şimdi kara kara düşünüyor.

Erenler ilçesine bağlı Türk Çaybaşı, Kamışlı, Emirler, Çaybaşı Fuadiye köylerinin ekili tarım arazileri sular altında kaldı. Yeni ekilmiş mısır tarlaları, fındık bahçeleri, sanayilik kavak ağaçları sular altında. Birçok tarlada da su baskını nedeniyle mısır ekimi yapılamadı.

tarım arazileri

Acil Yardım İstediler

Tarım arazilerinde yağmur ve su baskınlarına karşı kullanılan su kalanları yıllardır temizlendiği için tıkandı. Traktör fabrikasının kurulu olduğu alanda otoban yolu kanalına bağlı olan kanalların da tıkalı olması çevredeki tarım arazilerini sular altında bıraktı. Çiftçiler yetkilerin acilen harekete geçmesini istediler.

Zarar Büyüyor

Çaybaşı Fuadiye köyü sakini Hasan Çukur “ Kanalın acilen temizlenmesi genişletilmesi gerekiyor. 5 aydır yağmur yağıyor. İhtiyaca cevap vermiyor. Mısır ekilen tarlalar su içinde. Zarar her geçen gün büyüyor. Yetkililerin kanal sıkıntısına çözüm bulmaları gerekiyor“ dedi.

Mısırlar Kuruyacak

Türk Çaybaşı köyünde çiftçilik yapan Sami Tırnava da, “ Bu yıl 2 ay geç ektik, tarlalar su altında olduğu için. Bir ara hava açtı, bir kısım yeni mısır ektik. 80 dönüm yerim var su altında, ekemedim halen. Ekili olan yerde bir karış mısırlar var, büyüdü onlarda. Su içinde sararmaya döndü, kuruyacak. Yetkilerden isteğimiz bugünden tez kanaların açılması, genişletilmesi ile sıkıntımız çözülür” dedi.

tarım arazileri

15 Yıldır Temizlenmedi

Çaybaşı Fuadiye köyünde çifçi olan İdris Demir'in şikayeti de aynı. Demir,“ Yağmur yağmasının ardından kanalın tıkalı olması nedeniyle Sakarya Nehri'ne dökülemeyen su tarlaları bastı. Yeni köy tarafından gelen su Çaybaşı Fuadiye, Türk Çaybaşı tarım arazilerine yayılıyor. Hatta fabrikanın kanal suları da bu tarafa geliyor. Sakarya nehrine akmıyor, tarlalar su altında kalıyor. 15 yıldır bu kanallar temizlenmediği için tıkandı” ifadelerini kullandı.

Fındık Bahçeleri de Su Altında

Emirler köyünde Havva ve Hüseyin İkiz ise “Su kanallarının tıkalı olması nedeniyle fındık bahçemizi su bastı. Fındıklarım kısmen kurmaya başladı. Bu nedenle zararım artıyor. Su içinde kalan fındık nedeniyle ürünü bu sezon alamayacağım. Yetkililer kanalın açılması için mutlaka çalışma başlatmaları gerekiyor“ dedi.

Başkan Şenoğlu'ndan Çağrı

Sorunu zamanında dile getirdikleri belirten Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu da “Sakarya genelinde tarım alanlarındaki su drenaj kanalının temizlenmesi gerektiğini söylemiştik. Erenler ilçesinde Çaybaşı ve çevresinde,  Kamışlı bölgesinde tıkalı kanallar nedeniyle, suların Sakarya nehrine ulaşmaması nedeniyle tarım arazilerinin su altında kaldığını öğrendik. Otoban kenarında kapaklar ve menfez köprülerin tıkalı olması bu bölgeyi tamamen risk altında bıraktı. Bizler çözüm için gerekli girişimlere başladık. DSİ ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden çözüm için yardım isteyeceğiz. Yetkililerden acilen kanalları açmak için harekete geçmelerini istiyoruz. Çağrıda bulunuyoruz“ dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çiftçileri tıkalı kanallar yaktı!
  • 10.06.2015 14:06

Çiftçileri tıkalı kanallar yaktı!

Tarım arazilerinde su çekme kanallarının 15 yıldır temizlenmemesi nedeniyle çift ...