maritbet girişmaritbet
Çatalca’ya 3 dev proje geldi, yatırımcı arsa alımına geçti!

Çatalca’ya 3 dev proje geldi, yatırımcı arsa alımına geçti!

Tarım faaliyetleri ile tanınan İstanbul'un Çatalca İlçesi, bölgeden geçecek olan Kuzey Marmara Otoyolu projesi ve 3. Köprü ile Kanal İstanbul projeleriyle birlikte hareketli bir döneme hazırlanıyor

Birkaç yıl öncesine kadar ağırlıklı olarak tarım faaliyetleri ve küçük ölçekli sanayi ve üretim yatırımları ile öne çıkan Çatalca'nın kaderi bölgeden geçen üç projeyle birlikte değişiyor. Bölgeyi değiştirecek üç dev proje arasında ise Kuzey Marmara Otoyolu projesi ve 3. Köprü ile Kanal İstanbul projeleri yer alıyor.  İlçede yapılacak büyük kamu yatırımları yıllarca bir tarım ilçesi konumunda olan Çatalca'yı, birdenbire gayrimenkul açısından da yatırımcıların dikkatini çeken bir bölge haline getirdi. Projelerin gündeme gelmesi nedeniyle bölgede ağırlıklı olarak arsa ve tarla alım-satımlarının revaçta olduğu belirtilirken, bölgede büyük kurumsal yatırımcılardan çok bireysel yatırımcıların arazi alım satımlarında bulunduğu gözlemleniyor. Ancak yapısal fonksiyonlar bazında bölgeye bakıldığında otel, AVM,  konut gibi bir gelişimden bahsetmek için henüz erken olduğu belirtiliyor.

Arsa fiyatları 1000-1500 TL arasında

Çatalca ilçesinin büyük bir kısmının havza sınırları içinde kalması ve orman arazilerinin önemli bir alan tutması nedeniyle ilçenin en fazla pirim yapan alanları arsında ilçenin kuzey kısımları olan Boyalık, İzzettin, Terkos ve ilçe merkezine yakın bölgeler olarak öne çıkıyor.

Çatalca merkezde arsa metrekare fiyatları 1.000-1.500 TL aralığında değişirken ilçe merkezi dışındaki bölgelerde arazi fiyatları imar durumu ve konumuna göre metrekare fiyatları 100 - 500 TL civarında değişirken, son iki yıllık süreçte konumuna ve imarına göre fiyatlarda yüzde 20 ile yüzde 50 arasında artış yaşandığı belirtiliyor.  

Son 4 yılda hareketlendi

Çatalca'da özellikle yatırım amaçlı arsa ve arazi alım –satımları son 4 yıllık dönemde hareket kazandığı dile getiriliyor. Bunu tetikleyen en önemli unsurlar Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile 3. Havalimanı projesi oldu. Bölgeyle ilgili bilgi veren TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş Genel Müdürü Makbule Yönel Maya,  “2009 tarihli olarak hazırlanan 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planında 3. Havaalanı'nın yeri Silivri–Gazitepe köyü civarı olarak görünse de bu öneri plan bile Çatalca'daki arazi fiyatlarını hareketlendirdi. Bugün itibarı ile bakıldığında ise bölgedeki gelişimi tetikleyen en önemli yatırım Kuzey Marmara Otoyolu Projesi oldu. Belli bir kısmı tamamlanma aşamasında olan yol projesi ve 3. Köprü bağlantısının Çatalca'dan yapılması ile ilgili planlama bölgedeki fiyatların artmasındaki en önemli etken oldu” açıklamasını yaptı.

Bölgenin gelişiminde etkili olacak bir diğer proje ise 3. Havalimanı projesi olacağını kaydeden Maya, projelere bakıldığında bölgenin gelişiminin daha çok Arnavutköy ile başlayan sonrasında Kemerburgaz ve sonrasında Çatalca şeklinde devam edecek  bir gelişim öngörüldüğünü aktardı. Maya, bölgenin geleceği ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Yapılacak yatırımlar ile bölgenin öncelikle önemli bir ulaşım aksının geçtiği bölge olarak değer kazanması, sornasında daha net şekilde belirlenecek imar durumu ve yapılaşma koşullarına bağlı olarak bir gelişim trendinin başlayabilecek. Buradaki en önemli kısıtlar ise havza sınırları ile imar kısıtları olacak. Bir de mülkiyet yapısı ve arazi türleri bölgenin gelişiminin şekillenmesindeki en önemli detaylar olarak karşımıza çıkacak.”

Kanal İstanbul için bekle –gör politikası

Öte taraftan Kanal İstanbul projesinin 2009 yılındaki İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda hiç yok iken son 2 yıldır gündemi meşgul eden en önemli projelerden biri haline geldiğini aktaran Maya, “Bu büyüklükteki bir projenin geçeceği güzergah elbette gayrimenkul yatırımları açısından oldukça önemli hale gelecektir. Ancak bu noktada güzergahın tam net olmaması, yatırımcıların ve satıcının beklentilerini de sınırlandırdığını görüyoruz. Yani reel alım satımlardan çok bölgede bekle gör havasının daha hakim” dedi.

Arnavutköy'de fiyatı yüksek bulan Çatalca'ya eliyor

Bölgedeki fiyatların özellikle 3. köprünün bitim süresinin açıklanmasıyla tırmanışa geçtiğini vurgulayan Remax  Erguvan Ofisi Sahibi Engin Eren, “Kişiler Arnavutköy bölgesindeki fiyatları yüksek bulduğu için oradaki esnafın yönlendirmesiyle Çatalca'daki fiyatlar son 3 ayda yükselmeye başladı” dedi. Halkalı Gümrüğü'nün Çatalca Muratbey bölgesine taşınmasından sonra bölgede bir yoğunluk oluşmaya başladığını anlatan Eren,  bunun yanında Çatalca'ya Kemerburgaz'da gelen duble yolun Çatalca'dan geçecek olan 3. köprü yoluna bağlanması nedeniyle de bölgede hareketlilik başladığını aktardı. Hareketliliği ilçede henüz başlangıç noktasında olduğunu dile getiren Eren, Özellikle Arnavutköy'de yükselen fiyatlardan sıyrılmaya çalışıp daha ekonomik yer almak isteyenler Çatalca'da yer arayışına geçtiğini kaydetti.

Şu anda Çatalca'nın kuzeyinde tarlaların metrekare fiyatının 25 ile 35 TL arasında olduğunu belirten Eren, Çatalca'nın merkezine gelindikçe fiyatlar 50 ile 70 TL aralığına çıkıyor ” dedi. Bölgenin havza alanı olması nedeniyle imarlı arsanın az olduğuna bu nedenle fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Eren, “Havza alanı olmasından dolayı sanayi alanı imarı verilmiyor. Ancak depolama ve ticar alanı imarı veriliyor. Bu tarz imara sahip arsalarda ise metrekare fiyatı 150 dolar ile 450 dolar arasında” dedi. Gümrüğünde bölgede fiyatları yükseltmeye başlattığına dikkat çeken Eren, Gümrüğün yapıldığı alanda bir yıl içinde metrekare fiyatının 25 TL'den 100 TL'ler seviyesine aştığını söyledi.

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...