maritbet girişmaritbet
Çanakkale Sivrice’de denize sıfır arazilerin metrekare fiyatı 100 liradan başlıyor!

Çanakkale Sivrice’de denize sıfır arazilerin metrekare fiyatı 100 liradan başlıyor!

Assos ve Kadırga Koyu'nun dolması yazlıkçıları Sivrice’ye yönlendirdi. Küçük bir balıkçı kasabasını andıran Sivrice Koyu'nda denize sıfır arazilerin metrekare fiyatı 100 TL'den başlıyor

Assos ve Kadırga Koyu, yaz tatillerini Çanakkale tarafında geçirenlerin en çok rağbet ettiği yerler arasındadır. Otantik otelleri ve balık restoranları ile ün yapan Assos, yaz sezonunda yazlıkçıların akınına uğrar. Bölgeye olan ilgi arttıkça Assos ve Kadırga Koyu'nda ev yapmak için arazi bulmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Yazlık mekan arayanlar bu kez yönlerini bölgeye en yakın yer olan Sivrice Koyu'na çevirdi. Küçük bir balıkçı kasabasını andıran Sivrice Koyu'nda tatillerini geçirenler, arazi sahiplerinin ve emlakçıların kapılarını aşındırmaya başladı... 

Dört köyün ortak koyu 

Hemen karşısındaki Midilli Adası ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Sivrice Koyu'nda, şimdi herkes arsa ve arazi alma peşinde. Assos ve Kadırga Koyu'nda artık satılık yer kalmadığını ifade eden emlak danışmanları, yazlık yer arayanların Sivrice Koyu'na yöneldiklerini söylüyorlar. Hilal şeklinde denize uzanan koy, bölgeye tatil yapmaya gelenleri de büyülüyor. Çanakkale Ayvacık'a bağlı Sivrice Koyu'nda, Bektaş, Balabanlı, Bademli ve Koyunevi köylerinin arazileri bulunuyor. Bektaş ve Balabanlı tarafında kalan kısmına Sivrice, Bademli ve Koyunevi tarafında kalan kısmına ise Sokakağzı denilen koyda, son yıllarda arsa ve arazi satışları da hız kazandı. 

Kadırga Koyu'nda artık satılık yer kalmadığını ifade eden bölgedeki emlakçılar son yıllarda yazlıkçıların Sivrice Koyu'nda arazi almaya başladıklarını söylüyor. Assos'dan çıkıp Korubaşı Köyü üzerinden ulaşılabilen Sivrice Koyu'nda birçok arazi sahipleri tarafından satışa çıkarılmış. 

Doğal sit alanı 

Eskiden korsanların da uğrak yeri olarak bilinen Sivrice Koyu, doğal sit alanı ilan edilmiş. Sit alanı olduğu için bölgede yüzde 5 imar olduğunu belirten emlakçılar, bölgedeki binaların yüzde 95'inin kaçak olduğunu ve yıkım kararı çıktığını söylüyor. Zeytin bölgesi olan Sivrice'de zeytin ağaçlarının kesilmesinin yasak olduğunu ifade eden emlakçılar, boş arazilerin daha değerli olduğunu vurguluyor. Köylülerin sahip oldukları arazileri satışa çıkardığını doğrulayan emlakçılar, bölgede sahile yakın olan arazilerde metrekare fiyatlarının 100-300 TL arasında değiştiğini belirtiyorlar. 

En pahalı arazi Sivrice'de 

Kadastro geçen Bektaş, Balabanlı, Bademli ve Koyunevi köylerinin yola yakın arazilerine yüzde 5 imar izni verilmiş. Yol geçmeyen veya yola yakın olmayan arazilerde ise hala imar izni yok. Bölgedeki en pahalı arazi. Sivrice Koyu'nun sahilindeki araziler. Sahile sıfır arazilerde metrekare fiyatları 500 TL'ye kadar çıkıyor. Sahilden uzaklaştıkça arazilerin metrekare fiyatları 50-70 TL'ye kadar düşüyor. Arazilerin dönümünün beş yıl içinde 5-10 bin TL'ye kadar yükseldiğini vurgulayan uzmanlar, içinde zeytin ağacı bulunan arazilerin dönümünün 10-30 bin TL'ye kadar çıktığını söylüyor. 

Bahçe ve enerji yatırımı 

İstanbul, Bursa, Balıkesir ve İzmirli yerli turistlerin daha çok tatil için geldiği Sivrice Koyu, turizm kapasitesi olarak küçük bir bölge. Assos Behramkale'de olduğu gibi çok sayıda otel ve motel bulmak mümkün değil. 10 kadar pansiyonun bulunduğu koy, daha çok bir balıkçı kasabasını andırıyor. Sivrice Koyu'nun etrafındaki düz arazi, köylere doğru çıkıldıkça yükseliyor. 

Bölgede tarla vasfında çok fazla arazi yok. Zeytinlik olarak kullanılan arazilerin yanı sıra son yıllarda meyve bahçesi kuranlar da hızla artmış. Bölgede ceviz, badem ve kiraz bahçelerinin sayısında büyük artış var. Poyraz rüzgarı ile ünlü bölgede, yatırımcılar son zamanlarda rüzgar enerjisi yatırımı için de arazi toplamaya başlamış. 

Aksa Enerji, Mehmet Özata ve Siverekli Ulusoy ailesinin, bölgede rüzgar enerjisine yatırım yapmak için arazi aldığı söyleniyor. Arazisini satışa çıkaran köylülerle de görüştük. Sahile üç ila dört kilometre mesafedeki 7 bin 563 metrekare büyüklüğünde arazisi için 450 bin TL isteyen bir köylü, bölgede araziler küçüldükçe fiyatlarının arttığını söylüyor. Altı dönümlük arazisine 450 bin TL isteyen bir başka köylü ise bir dönümlük araziler için 100-150 bin TL istendiğini belirtiyor. 

Taş evler revaçta 

Sivrice Koyu'na komşu olan köylerde ise taş evler oldukça revaçta. Köylerdeki taş evleri alıp restore ettikten sonra yerleşenler de var. Koyunevi Köyü'ndeki taş evlerin daha çok rağbet gördüğünü vurgulayan emlakçılar, Bektaş ve Balabanlfda da satılık taş evlerinin bulunduğunu söylüyor. 150 metrekare kullanım alanı bulunan taş evlerin önlerinde bahçeleri de bulunuyor. Taş evlerin fiyatları ise 70 ile 130 bin TL arasında değişiyor. 

Sivrice Sedat BIÇAK / Sokakağzı Paşa Gayrimenkul 

"Eski yapı olan arazilerde imar daha fazla"

Sivrice Koyu'nda denize sıfır arazilerin metrekare fiyatları 100-300 TL arasında değişiyor. Yukarılara çıktıkça metrekaresi 30-50 TL arasında araziler de bulunabiliyor. Yolu ve imarı olmayan yerlerde metrekaresi 10 TL'ye de yer bulmak mümkün. Sivrice'ye tatile gelenler, eylül-ekim aylarında tekrar gelip arazi alıyor. Yüzde 5 imarı olan arazilerde iki katlı binalara izin veriliyor. Arazisinin içindeki eski bir ev veya ahır tapuya kayıtlıysa, 2 bin metrekarelik bir arazide 200 metrekare veya daha fazla inşaat yapmak mümkün. Buraya yatırım yapacaklara beğendikleri arazinin hisseli olup olmadığını ve kadastral yola yakın olmasına dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.

Metin ERTOK / Assos Canlı Emlak 

"Bölgenin tamamı yerleşim alanı"

Assos ve Kadırga Koyu'nun dolması, bölgeye ilgiyi artırdı. Sivrice Koyu'na çok fazla rağbet var. Çok miktarda satılık arazi bulmak mümkün. Arazilerin fiyatları beş yıl içinde beş kat arttı. Tarla vasfındaki arazilerin dönümü bin TL'den 5-10 bin TL'ye kadar çıktı. Zeytinlikse arazinin fiyatı daha da yükseliyor. Son zamanlarda meyve bahçesi kurmak ve rüzgar enerjisi yatırımı yapmak için de arazi alıyorlar. Doğal sit alanı olan bölgede yüzde 5 imar izni var. Sivrice Koyu'nun tamamı yerleşim alanı. Dört beş kilometre yukarılara kadar da imar izni var. Ama ruhsat almadan yapılan her inşaat için yıkım kararı çıkıyor.

Bülent Ekimci/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...