maritbet girişmaritbet
Batman’daki arazi 105 yıldır paylaşılamıyor!

Batman’daki arazi 105 yıldır paylaşılamıyor!

Batman’da Mirza Ağa’nın 1910 yılında vefat etmesiyle anlaşmazlık yaşayan çocukları 62 yıldır 30 bin dönüm araziyi paylaşamadı.

Merkeze bağlı Binatlı, Çayüstü, Karayün, Erköklü, Akça, Oymataş ve Recepler köylerindeki 30 bin dönüm arazinin sahibi Mirza Ağa'nın 1910 yılında yaşamını yitirmesinin ardından çocuklarının mal paylaşımında anlaşmazlık yaşandı. Yapılan kadastro çalışmasındaki tescilleme de sorunu çözmedi. Tescillemeye karşı itiraz sonucu Batman Kadastro Mahkemesi'nde 1953 yılında açılan dava da çeşitli nedenlerle bugüne kadar sonuçlanamadı. Aradan geçen sürede mirasçı sayısı bin 200'e ulaştı. 

Varisçi avukatı Zeki Ekmen AA muhabirine, 62 yıldır süren davada 20 yıldır vekillik yaptığını ifade ederek, davanın uzun yıllardır sürmesi nedeniyle bilirkişi bulmada sıkıntı yaşandığını söyledi.

"Hakimin atayacağı bilirkişinin asgari 80 yaşında olması gerekiyor. Bu koşullarda 80 yaşındaki kişinin konuya vakıf olması, taşınmazı tanıması, sınırları bilmesi mümkün olmuyor" ifadelerini kullanan Ekmen, şöyle konuştu:
"Bilirkişi temini konusunda çok ciddi sıkıntılar oluşuyor. 80 yaşında bilirkişi bulunduğunda da akli melekeleri yerinde olmuyor veya taşınmazı tanımıyor. Dolayısıyla böyle bir çıkmaz içerisindeyiz. Sorunun çözümü pratik yöntem bulmaktan geçiyor. Önceki kayıtlar, keşiflerin değerlendirmeleri dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması gerekiyor. "

"Kalıcı çözüm bulunmalı"

Mirza Ağa'nın torunu mirasçılardan Hamit Kanağı ise yıllardır süren arazi anlaşmazlığına ilişkin davaların sonuçlanması için devletin özel çaba sarf etmesini istedi.

Arazi davalarının zaman zaman kavgalara neden olduğunu ifade eden Kanağı, şöyle konuştu:
"Çözüm süreci sayesinde huzur ortamı bulunmuşken, bu arazilerin paylaşımından dolayı huzursuzluk yaşanmasını istemiyoruz. İnsanlar huzur ve refah peşinde koşuyor. Devletimiz bu sorunlara çözüm bulmalı. Sorun çözülmezse çözüm sürecinin ardından bu kez araziler yüzünden olaylar yaşanacak kan davalarına neden olacak. Tedbir kararı konulan araziler ekilip, biçilemiyor. Oysa bu araziler milli servettir. Kalıcı çözüm bulmalı yoksa ileride çok kötü sonuçlar doğurabilir."

AA

Yorum Yaz