maritbet girişmaritbet
Arsa fiyatlarını sektöre sonradan girenler yükseltti

Arsa fiyatlarını sektöre sonradan girenler yükseltti

Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, konut fiyatlarının da giderek yükselmesine neden olan arsa fiyatlarındaki artışın nedeni olarak, büyüsüne kapılarak sektöre farklı alanlardan giren oyuncuları gösterdi

 Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik,  konut fiyatlarının da giderek yükselmesine neden olan arsa fiyatlarındaki artışın nedeni olarak, büyüsüne kapılarak sektöre farklı alanlardan giren oyuncuları gösterdi.

Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, İstanbul'daki arsa fiyatlarının yükselişine farklı bir açıdan baktı. Gayrimenkul sektörüne sonradan ve başka sektörlerden giren oyuncuların arsa fiyatlarının yükselmesindeki neden olarak gösteren Çelik, sektörün büyüsüne kapılarak hesap yapmadan tanımadıkları sektöre giren bu kesim nedeniyle arazi dengesinin değiştiğini vurguladı. Proje geliştirmek isteyenlerin arsa fiyatlarına çok yüksek bedel ödediklerini, bunun da özellikle İstanbul'daki arsa fiyatlarını çok yükselttiği ifadelerini kullanan Çelik,  durumu, kendilerinin de yaşadığı bir örnekle açıkladı:

"Geçen yıl, üç yatırımızın olduğu bir bölgede büyük bir kurum ihale açtı. İhaleye başka firmalar da girdi. Biz diğer yatırımlarımızı da düşünerek biraz yüksek teklif verdik ve kazandık. Buranın karşısındaki bir arsa için de bize geldiler. İhaledeki fiyatı verdik kabul etmedi. Uzun süre görüştük. Arsa sahibi 10 ay sonra otomotiv sektöründen bir firmaya neredeyse iki katına sattı.” Bu örneklerin çokça yaşandığını dile getiren Ahmet Çelik,  “Bölgede 3 projemiz vardı, maliyetler ve satış fiyatları belli. Arsayı alan firma kar etmek için nasıl yüksek fiyattan satacak” diye konuştu.

Araziye ve müşteriye yakın plan

Kendilerinin gayrimenkul geliştirmede izlediği strateji hakkında konuşan Ahmet Çelik, öncelikle araziyle ilgili detay çalışmalar yaptıklarını, benzer detay çalışmaları belirledikleri hedef kitlenin beklentileri üzerinden de yaptıktan sonra projeyi ortaya çıkardıklarını kaydetti. Bunun, geride bıraktıkları tüm örneklerde olduğu gibi müşteri beklentilerinin üzerinde projelerin ortaya çıkmasını sağladığına dikkat çeken Çelik'in bu yöndeki örneği, Çekmeköy'de 12 yıl önce yaptıkları Aqua Cityprojesi oldu. Çelik, şu anda da bölgenin en iyilerinden olan projenin beklentileri yukarıya çektiğini de vurguladı.

Gelişmekte olanı tercih ediyor

Ahmet Çelik, izledikleri bir diğer strateji olarak şehrin merkezinden çok gelişmekte olan bölgeleri tercih etmelerini gösterdi. Bunun, bölgeye yeni bir kimlik kazandırdığını da belirten Çelik, bu stratejinin son ürünlerinden biri olarak Sultanbeyli'deki Liva İstanbul projesinin altını çizdi. Çelik, şöyle devam etti: “Sultanbeyli'de  1.5 yıl önce arsa aldık ve aldığımızda metrekaresi 400 lira seviyesindeydi. Şimdi ise çok daha yükseğe çıktı. Genelde bu tür arazileri değerlendiriyoruz.  Bölgeye ilk giren biz oluyoruz ve sonrasında diğer yatırımcılar geliyor."

Bu arada Sultanbeyli'deki Liva İstanbul projesinde ekim ayında satışa çıkan 340 konutluk ilk etabın yüzde 70 satıldığını belirten Çelik, 650 konutluk ikinci etabı ise önümüzdeki dönemde satışa sunacaklarını açıkladı. Çelik, su konseptiyle donatılan ve içinde adaların bulunduğu 275 milyon dolarlık projeyle yine müşteri beklentilerinin üzerine çıktıklarını belirtti.

Ticaride ilk kez satışa başladı

Ticari gayrimenkul alanındaki faaliyetlerine dikkat çeken Çelik, Masko'nun yanında inşa ettikleri İş Modern projesiyle birlikte ilk kez bir ticari projede satışa yöneldiklerinin altını çizdi. “Bundan önce ticari üniteleri kiralıyorduk, şimdi ise satışa çıktık. Gayet başarılı gidiyor” diye konuşan Çelik, 250 milyon liralık değere sahip ve 48 bin 600 metrekareden oluşan projenin ilk bölümünde satışı tamamladıklarını ve bu etabı mayıs ayında teslim edeceklerini belirtti. Çelik, inşaatına başladıkları ikinci etapta ise yüzde 40'lık satışa ulaştıklarını söyledi.

GÜNEYDOĞU'NUN KONUT ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRDİK

Ahmet Çelik, Gaziantep'te Paralel Yapı ile birlikte hayata geçirdikleri Antepia projesinin aslında bölgedeki konut alışkanlıklarında değişim yarattığına dikkat çekti. Büyük konutlara alışkın bölge halkıın ilk kez küçük konut tercih ettiğini ifade eden Çelik,  1 milyon metrekare arazide 3 bin 470 konuta ev sahipliği yapan projenin bir diğer özelliği olarak 70 bin metrekarelik göleti ve sakinlerin  piknik bile yapabilecekleri sahrayı gösterdi. Çelik, 1.2 milyar  dolarlık projede ilk etabının tamamen tükendiği ve ikinci etabın satışa çıktığı projenin toplamda beş etaptan oluşacağını vurguladı.

 TÜRK PERAKENDECİYİ CEZAYİR'E GÖTÜRECEK

Yurtdışı çalışmaları hakkında da konuşan Ahmet Çelik, ilk durakları olarak Cezayir'i gösterdi. Fransa'da yaşayan Cezayirli bir işadamının arazisinde AVM, ofis ve rezidanstan oluşan karma proje yapacaklarını açıklayan Çelik, ülkenin en büyük ikinci kenti Oran'da deniz kenarında yapacakları projenin inşaatına bu yıl başlayacaklarını söyledi.Çelik, “Projede inşaat, satış, pazarlama ve yönetimi biz yapacağız. Özellikle AVM'yi Türk yatırımcılara açmaya ve buraya Türk firmalarını getirmeyi planlıyoruz” dedi.

DOĞDUĞU ANKARA'YA DEV PROJELER YAPIYOR

Nerede, hangi projeyi yapıyor?

Proje     Yeri        Ünite sayısı        Teslim tarihi

 Liva İstanbul      Sultanbeyli          990 konut           Eylül 2013          

İş Modern           Mahmutbey        48.600 m2 ofis   Mayıs 2012

Kelebekia            Sancaktepe         440  konut          2012

Kelebekia Premium          Sancaktepe         106  konut          2012

AntepiaGaziantep           3.740 konut        2013 Mart

Güneypark projesi            Ankara  1.800.000 m2 arazi          -

 

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman                

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul’a yakın bütçe dostu arsalara ilgi büyük!
  • 11.01.2022 09:19

İstanbul’a yakın bütçe dostu arsalara ilgi büyük!

Son dönemde satılık konutlarda fiyatlar, ortalama yüzde 50 arttı. Bu oran İstanb ...

Konut alamayan arsaya yöneldi
  • 06.01.2022 17:21

Konut alamayan arsaya yöneldi

Son dönemde satılık konutlarda fiyatlar, ortalama yüzde 50 arttı. Bu oran İstanb ...

İzmir’de arsa fiyatları yüzde 178 oranında arttı!
  • 18.10.2021 09:35

İzmir’de arsa fiyatları yüzde 178 oranında arttı!

2019-2021 döneminde arsa fiyatları İzmir’de yüzde 178, Muğla’da yüzde 143, Çanak ...

İstanbul’da arsa fiyatları 1 yılda yüzde 85 arttı!
  • 22.09.2021 09:57

İstanbul’da arsa fiyatları 1 yılda yüzde 85 arttı!

İnşaat malzeme fiyatlarındaki artışa paralel olarak konut fiyatlarının da artaca ...